TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering: Är det att lura Google?

Skribent:
Publicerad: , 10:24
Respons: 6 kommentarer

SökmotoroptimeringNikke Lindqvist berättar att han blev intervjuad av Nanok Bie för SVT.se angående sökmotoroptimering, och artikeln fick rubriken Så lurar man Google. Men som Nikke påpekar på sin blogg handlar SEO inte om att lura sökmotorerna.

Jag vill inte påstå att jag är speciellt kompetent gällande sökmotoroptimering, men jag har så klart lite grundkunskaper. Det är nödvändigt för att lyckas med en redaktionell sajt. Jag håller med Nikke om att SEO inte handlar om att lura Google – det är knappast mitt syfte när jag sysslar med det.

Sökmotoroptimering har fått en ganska dålig stämpel, på grund av att oseriösa aktörer har utnyttjat kortsiktiga metoder för att positionera usla och irrelevanta annonssajter högt upp i sökresultaten.

Tyvärr märks detta när man söker på Google. Även om det har blivit bättre efter uppdateringar, exempelvis Google Panda, är sökresultaten översvämmade av skräp.

Det här är dock bara baksidan av sökmotoroptimering. Du kan jämföra det med programmering – visst kan du använda programmeringsspråk för att skriva datorvirus och annan bråte, men det betyder knappast att programmering är av ondo.

Sökmotoroptimering enligt mig

Jag använder mig av en del SEO-tips för att positionera mig i Google. Jag påstår mig som sagt inte vara något proffs – som exempelvis Nikke Lindqvist, Magnus Bråth och Christian Rudolf – men några knep har jag lärt mig.

När jag använder SEO för att förbättra en artikels position i Google, tycker jag inte att det handlar om att lura sökmotorn. Jag anser snarare att jag hjälper Google att förstå vad min artikel handlar om.

Främst arbetar jag med att betänka innehållet; hur jag skriver rubriker, brödtext, mellanbrubriker, länkar och hur jag använder bilder. De fula metoder som finns, handlar om att skapa tusentals inkommande länkar från stora nätverk är spambloggar och andra skräpsajter. Sånt sysslar jag inte med.

Vad vet Google om dig på webben?

Bortsett från rubriken är artikeln hos SVT intressant. Den handlar om att Google på sätt och vis vet massor om oss användare – prova själv att googla på ditt namn.

Sökmotoroptimering för ditt namn på Google

Om du publicerat bilder och texter som du senare ångrar, eller om du blivit omnämnd i forum, sociala nätverk eller bloggar på ett negativt sätt, kan det här påverka ditt liv. Arbetsgivare brukar googla arbetssökanden, och hur ser det ut hos dig?

För att inte tala om alla företag som förstört för sig genom att reta upp bloggare (läs om att hantera kritik i bloggar). Två exempel på smutsiga och oseriösa företag som pajat sina positioner i Google genom att bland annat hota bloggare är BoTrygg och Hewal Företagsrådgivarna. I de här fallen har bloggosfären gått ihop och använt sökmotoroptimering för att slå tillbaka.

hewal

Det finns egentligen bara ett bra sätt att få ordning på sökresultaten;

– För att få oönskade sökresultat att sjunka undan måste man fylla på med andra publiceringar av samma typer som redan visas, alltså andra bilder, andra videor och andra bloggposter med samma sökord. [Nikke Lindqvist, SVT]

Lindqvist har förresten skrivit en bra artikel om Google-städning.

Här kan du läsa ett par bloggposter om sökmotoroptimering:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Resor för handikappade2015-11-16 at 17:34Reply

  Tack för en kul artikel

 2. Sökmotoroptimering för din blogg | SEO / Sökmotoroptimering … | SEO / Sökmotoroptimering / Sökmarknadsföring2011-07-19 at 17:31Reply

  […] Sökmotoroptimering är väldigt viktigt för att din blogg ska placera sig bra i Google och de andra sökmotorerna. Det finns en vanlig missuppfattning att sökmotoroptimering är att lura Google, men det tycker jag inte stämmer så länge man håller sig inom ramarna – läs Sökmotoroptimering att lura Google. […]

 3. Sökmotoroptimering för din blogg | SEO / Sökmotoroptimering Sverige2011-07-14 at 13:23Reply

  […] Sökmotoroptimering är väldigt viktigt för att din blogg ska placera sig bra i Google och de andra sökmotorerna. Det finns en vanlig missuppfattning att sökmotoroptimering är att lura Google, men det tycker jag inte stämmer så länge man håller sig inom ramarna – läs Sökmotoroptimering att lura Google. […]

 4. Christian R2011-05-24 at 17:31Reply

  Väldigt snällt sagt Tommy!

 5. Tim2011-05-21 at 21:09Reply

  Klart att man kan reagera över hur vissa vrider och vänder på begrepp, men vi får ju också ha i åtanke att skribenten vill locka läsare, vilket han säkert gör med den satta rubriken.

  Jag försöker göra samma sak som Tommy; förtydliga så gott som möjligt vad mina sidor handlar om, utan att överdriva. Har själv erfarit att artiklar kan komma högt upp på Google även om den inte har mer än en hyfsad rubrik, en dålig URL, -och- stor konkurrens bland sökresultaten. Ett vettigt innehåll kan ju leda till viktiga länkar på t.ex. andras bloggar! :)

 6. wendels2011-05-20 at 10:48Reply

  Som i alla andra branscher finns det bra idéer och dåliga idéer. Likaså finns det människor som är ute för att hjälpa och människor som är ute för att skada.

  Ta traditionell marknadsföring som exempel: Det finns marknadsföring där målsättningen är att informera om en produkt och nå sin målgrupp och det finns marknadsföring där målsättningen är att vilseleda och lura sin målgrupp på pengar.

  I min erfarenhet är det i högsta grad människor som inte förstår vad SEO innebär som ser till att det dåliga ryktet sprids och lever vidare.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.