TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotoroptimering

19 svenska sajter om sökmotoroptimering

Skribent:
Publicerad: , 01:14
Respons: 6 kommentarer

Sökmotoroptimering, svenska bloggar och sajterSökmotoroptimering, är det något du som driver en sajt sysslar med? Om inte borde du börja lära dig mer om det. Och om du redan lägger arbete på SEO (Search Engine Optimization) finns det alltid utrymme att bli bättre.

Det mest naturliga sättet att lära sig mer om sökmotoroptimering är så klart att läsa bloggar om ämnet, skrivna av de som jobbar med, eller bara är väldigt intresserade av, SEO. I den här bloggposten har jag samlat ihop 19 länkar till olika svenska sajter (bloggar och annat) sökmotoroptimering!

Inom sökmotoroptimering sprider sig kompetensen över ett väldigt brett spektra. Det finns gott om självutnämnda proffs vars tips tummar rätt friskt på de regler man bör följa för att ens sajt inte bli svartlistad. Så är det i och för sig i de flesta branscher, men som novis kan det vara svårt att bedöma hur seriös en SEO-sajt är.

Jag har i den här listan samlat ihop ett antal sajter och bloggar varav flera jag själv använder respektive läser. Du får gärna komplettera genom att posta en kommentar med dina tips här nedan.

Gserp

Med hjälp av Gserp tar du reda på vilken position din sida har i Google baserat på sökord. Fyll bara i adressen och sökorden, och gör en sökning. Du kan så klart göra en sökning direkt hos Google, men då blir resultatet inte trovärdigt eftersom Google anpassar dina sökresultat baserat på en hel del faktorer. Sidor på din egna sajt kan hamnar betydligt högre upp hos dig än hos andra, och det är bland annat därför du istället använder tjänster som Gserp.

Joinsimon

På bloggen Joinsimon skriver Simon Sundén om sökmotoroptimering, sociala medier samt marknadsföring. Tyvärr var det rätt länge sedan Simon uppdaterade sin blogg, men det finns ändå rätt mycket läsnyttigt i arkivet, som fortfarande är aktuellt.

Nikke Lindqvist

En av de riktiga Interneträvarna, som hängt med sedan tiden då vi kopplade upp oss via Algonets modempooler i hastigheten 0,014 Mbit, heter Nikke Lindqvist. Hans lindqvist.com har funnits på webben sedan 1997 (samma år som jag registrerade tkj.se), vilket på Internet är jämförbart med bronsåldern. Här hittar du massor av artiklar om sökmotoroptimering och relaterade ämnen.

SEO-forum

Forumet SEO-forum kallar sig själva för ”Sveriges ledande forum inom sökmotoroptimering och internetmarknadsföring”. Det tvivlar jag inte på. Forumet har närmare 4000 registrerade medlemmar som tillsammans skrivit över 55000 inlägg. Om du är intresserad av SEO är det här ett bra ställe att träffa likasinnade på.

Seotjejen

Sökmotoroptimering är ingen bransch där det vimlar av tjejer precis. Seotjejen är en ”svensk tjej, bosatt utomlands som har SEO och Internet som både levebröd och passion”. Bloggen uppdateras kontinuerligt, än långsammare i år jämfört med 2011, med tips om sökmotoroptimering och relaterade saker. Väl värd att följa!

Sökmotorkonsult

Magnus Bråth är en av de mer namnkunniga inom sökmotoroptimering i Sverige. Hans kompetens har jag stor respekt för. På Sökmotorkonsult publicerar han, tillsammans med några andra, läsvärda artiklar inom ämnet och det finns också en SEO-skola. Men en av de funktioner som gör att jag ofta återkommer till Sökmotorkonsult är verktyget för att göra en SEO-analys av webbsidor.

Du hittar ett formulär i högerspalten, där du fyller i adressen till webbsidan (antingen din domän, eller en specifik sida) samt vilket sökord (eller vilken sökfras) som du vill positionera sidan på. Då görs en snabb analys över hur bra du har sökmotoroptimerat sidan, och poängsätter olika punkter. Du får tips om hur du förbättrar din optimering. För SEO-proffs är analysen säkert rätt simpel, men den är grymt bra för oss som inte är superduktiga.

Sökmotoroptimering 24

På sin sajt Sökmotoroptimering 24 publicerar Petter Hedman tips och annat inom ämnet. Nu senast har han publicerat en serie intervjuer med olika personer som sysslar med sökmotoroptimering. Det är klart intressant läsning, som du absolut borde ta en titt på! Du hittar alla intervjuerna här.

Simon Wall

Webbstrategen Simon Wall har drivit sin blogg om sökmotoroptimering och Internetmarknadsföring sedan 2009. Det är inte världens mest uppdaterade blogg, men så länge man prioriterar kvalitet framför kvantitet spelar det knappast någon roll. Väl värd att lägga in i din RSS-läsare.

Webmaster Network

Bakom namnet Webmaster Network döljer sig ett omfattande diskussionsforum för alla som sysslar med webb. Där ingår så klart sökmotoroptimering som en stor del, även om många diskussioner handlar om annat. Sammanlagt har forumet 13500 medlemmar och närmare 450000 postade inlägg.

Plus några snabba tips…

Det finns så klart många andra svenska sajter och bloggar som handlar om sökmotoroptimering. I den här bloggposten försöker jag på intet sätt vara fulländad. Har du tips på andra sajter, lämna som sagt en länk som kommentar här under. Då kan jag sätta samman en uppföljare till bloggposten.

Här kommer en lista över ett par andra bloggar som jag inte fördjupat mig i, men som berör ämnet.

Slutligen vill jag påpeka att jag själv också skriver om sökmotoroptimering med jämna mellanrum, även om jag knappast är något proffs. Jag jobbar så klart en del med SEO för att positionera mig i sökmotorer. En stor del av min trafik kommer från olika sökmotorer, så SEO är klart viktigt för bloggen.

Här hittar du mina bloggposter om sökmotoroptimering!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Rasmus2012-11-09 at 08:20Reply

  Alltid kul med såna här inlägg! Man tror att man har koll på de flesta som skriver om SEO men nu hittade man ett par stycken nya bloggar att följa. Kanon!

 2. Erik2012-11-04 at 16:37Reply

  Jag skriver även lite om sökmotoroptimering inne på http://arbetahemifranonline.com

 3. 19 svenska sajter om sökmotoroptimering | Katharinas skolblogg2012-11-04 at 11:41Reply

  […] du som driver en sajt sysslar med? Om inte borde du börja lära dig mer om det.See on blogg.tkj.se Share this:DelaSkriv utGoogle +1FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Det här […]

 4. Legendarisk2012-11-04 at 11:34Reply

  Bra inlägg! Jag skriver också ett och annat inlägg om SEO :)

  Mvh
  Fredrik

 5. Robert Nyberg (@robsearch)2012-11-04 at 10:43Reply

  Kul att du nämner min blogg och det finns många bra bloggar kring ämnet som alla har sin vinkel och det skapar en bra bredd.

  P:S flitig läsare av din blogg:).

 6. Andreas Bylund2012-11-04 at 02:12Reply

  Bra lista, synd bara att nästan alla är stort sätt inaktiv/slutat bloggat på sina bloggar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.