TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalkamera

Sony Cyber​​-shot RX100 II – Proffskamera i kompakt format

Skribent:
Publicerad: , 10:34
Respons: Skriv en kommentar!

Sony Cyber-shot DSC RX100 IISony har lanserat uppföljaren till den populära kompakta proffskameran RX100. Den nya modellen RX100 II har bättre senor som bland annat ska ge bättre resultat när du tar bilder i dålig belysning, och den har en smart nätverksfunktion med WiFi och NFC. En hel del har förbättrats sedan den förgående modellen.

Sony Cyber​​-shot RX100 II riktar sig främst mot mer avancerade användare som vill ha en kompaktkamera som komplement till sin systemkamera. Kameran kostar en del för att vara en kompaktkamera men å andra sidan har den betydligt bättre specifikationer än ordinära kompakta digitalkameror. Dess förmodligen främsta styrka ligger i den stora sensorn som ska ge väldigt bra bilder.

Digitala kompaktkameror tilltalar sällan kräsna fotografer, eftersom bildkvaliteten som regel är rätt bristfällig. Visst duger det för gemene man – jag använder själv främst kompaktkamera eftersom det inte alltid är så smidigt att bära med sig systemkameran. När man främst tar bilder som ska publiceras på webben behövs inte proffskvalitet. Men om du tänker skriva ut fotona på A3-papper märks begränsningarna i en kompaktkamera för 2000 kronor…

Sony RX100 II

Digitalkamera sensorSensor och megapixlar. De största skälen till varför bildkvaliteten är sämre i en kompaktkamera jämfört med en digital systemkamera, är dels att objektivet inte är tillräckligt bra och dels att själva sensorn är liten och billig. Sensorn är den del av kameran som omvandlar din bild till digital data. Ju större sensorn är, desto mer plats finns det för varje respektive pixel, och det innebär att kameran har större möjligheter att omvandla detaljen i bilden till pixlar med korrekt färg.

Ju fler megapixlar en kamera hanterar, desto mindre utrymme har varje pixel på sensorn, vilket innebär ökad svårighet att tolka rätt färg. Det är därför man inte ska hänga upp sig för mycket på antal megapixlar. En billig digital kompaktkamera med en liten sensor och mängder av megapixlar, ger som regel sämre bildkvalitet än ett liknande alternativ med färre megapixlar.

Sony Cyber​​-shot RX100 II har en sensor på 13,2 x 8,8 mm, ungefär fyra gånger så stor som i många andra kompakta digitalkameror använder. Sensorn hanterar 20,2 megapixlar. I och med den stora sensorerna har RX100 II bättre möjligheter att återskapa små detaljer samt hålla en låg brusnivå. Objektivet kommer från Carl Zeiss och klarar bländarvärde ner till f1.8.

Sony RX100 II blixt

Skicka bilder via WiFi till mobilen

En intressant funktion i RX100 II är WiFi med stöd för NFC (Near Field Communication). Om du har en smartphone eller surfplatta med Android, som har stöd för NFC och One-Touch, räcker det att du håller din mobila enhet nära kameran för att de ska koppla ihop sig med trådlöst nätverk (WiFi).

Det här gör det enkelt att överföra bilder från kameran till din mobil eller surfplatta. Det underlättar för dig som ofta lägger upp foton på sociala nätverk, en blogg eller någon annan webbsajt. Givetvis går det att koppla ihop kameran via WiFi med andra enheter som inte har NFC.

På tal om mobiler så har Sony en applikation vid namn PlayMemories Mobile, tillgängligt för både iOS och Android. Med den kan du bland annat styra din kamera, till exempel zooma och utlösa slutaren. Det kommer väl till hands när du vill fotografera din själv, ta en gruppbild eller fotografera med lång slutartid och vill undvika att röra kameran.

Sony RX100 II LCD-skärm

Sony RX100 II kommer att finnas tillgänglig i butik från och med mitten av juli. Riktpriset ligger på 6600 kronor – vilket som sagt är rätt saftigt för en kompaktkamera. Du kan redan nu förhandsbeställa kameran direkt från Sony.

Läs mer om specifikationer och fler funktioner på Sonys produktsida.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.