Sonys installationer av Vista är verkligen usla | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Hårdvara

Sonys installationer av Vista är verkligen usla

Skribent:
Publicerad: , 08:33
Uppdaterad: 2008-05-09, 16:55
Respons: 6 kommentarer

Sony Vaio VGN-FZ19VNJag har tidigare beklagat mig en del om hur kasst min Sony Vaio med Windows Vista har fungerat. I början trodde jag att problemet låg i själva Vista, men sedan insåg jag snart att det var Sonys värdelösa installation som gjorde att datorn fungerade så illa

Sony har nämligen en förmåga till att lägga in en enorm mängd förinstallerade programvaror, som uppenbarligen inte fungerar speciellt bra. För att nämna några problem har min  kraschat med blåskärm så många gånger att jag till slut smällde ihop laptopen och slängde den i ett hörn av kontoret, för att återgå till min 6 år gamla stationära XP-dator…

Förutom blåskärmarna gick det till exempel inte att installera USB-enheter hur som helst. Att installera en ny trådlös Microsoft-mus tog 45 minuter. Varje gång jag anslöt ett USB-minne fick jag vänta i 10-20 minuter på att mellan 3-7 nya drivrutiner skulle hittas och installeras! Med andra ord: helt oanvändbart, om man som jag testar en massa nya prylar hela tiden.

Windows VistaNu har jag till slut tagit mig i kragen och plockat fram laptopen igen. En fördel med att driva en datortidning är att man får en massa program gratis från tillverkarna – bland annat fick jag Windows Vista Ultimate av Microsoft. Sålunda blåste jag ut hela datorn genom att formatera hårddisken och installera om Windows Vista. Inte en Sony-programvara så långt ögat kan nå. Och ser man på! Nu fungerar det precis som det ska. Inga krascher. Supersnabb Plug’n’Play via USB. Snabbt och stabilt system.

Sony har tydligen insett att deras standardinstallationer förstör användarnas datorer, och de införde möjligheten att beställa datorer utan alla extraprogram. Inledningsvis kostade det dock $50 (cirka 300 kronor) att få sin dator utan alla skräpprogram, men efter att bloggar och andra medier gått i taket över det absurda i det här, har företaget valt att ta bort kostnaden. Nu kan man alltså beställa Sonys datorer med Fresh Start-tillägget gratis. Min råd är: gör det, om du köper en Sony-maskin.

I övrigt fungerar Sonys laptop helt okej. Jag gillar inte musplattan, för den är alldeles för känslig, men det går säkert att ställa in. Sedan tycker jag det är besynnerligt att Sony placerar de flesta USB-portarna, tillsammans med ljudkontakterna, på högersidan, där man som regel har musen. Sladdar till skrivare, USB-minnen och kablar till hörlurar tar nu upp plasen där man vill manövrera sin mus. Korkat. Men i övrigt, riktigt bra skärm, skönt tangentbord och okej prestanda.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 • Jonas Ohlsson

  Tjena!

  Köpte precis en Sony Vaio CS11 och under installationen(som dessutom tog flera timmar) så kändes det som om allt inte gick rätt till. Va tvungen att vid två tillfällen stänga av datorn då den hängde sig. Till slut blev allt installerat men den är riktigt seg vid uppstart. är den trasig på nåt sätt eller är det alla vaio program som segar. Vill lägga in Vista UTAN vaios program. Kan man göra det utan några problem eller?

  Jonas

 • eddie

  Jag e fortf lite osäker om jag ska installera VIsta då jag e skit nöjd med min XP men får väl ge det ett försök. Tycker jag inte om den så kan jag alltid byta tillbaks.
  Tack för hjälpen!
  //eddie

 • TkJ

  Eddie: Bluetooth har jag inte provat (min adapter var för gammal för Vista), men Vista installerade alla övriga drivrutiner automatiskt. När det gäller Vista är det generellt sett mycket bättre än XP på att fixa drivrutiner, utan att man själv ska behöva leta upp dem.

 • eddie

  Hej!
  Har själv en Sony Vaio FE21M. Har länge funderat på att blåsa datorn å testa Vista men det jag varit rädd för har varit hur jag installerar blåtand igen och var man hittar drivrutin till ljudkortet å grafiken. Frågan är: Hur har du löst det med dem problemen å har du några tips du kan ge?

  Tackar på förhand!
  //Eddie

 • Stefan

  Sony = rootkit och annan skit. Så enkelt är det. Tar aldrig i en Sony-pryl igen. Bojkott.

  Vista är nog inte bättre än Sony, så båda dessa i kombination…tjaaaa…

 • Jo, vår nyinköpta Toshiba bärbara med Vista fick en blåskärm efter två dagar……….. Och på vår gamla stationära XP, fick vi först se en blåskärm efter….tja, minst fem år……

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.