TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Spara pengar på att köpa begagnade programvaror!

Skribent:
Publicerad: , 22:10
Respons: 10 kommentarer

Till skillnad mot hårdvara, slits inte mjukvara – inte om man bortser från kartongerna och manualerna. Men kan du leva med det, finns pengar att spara i att köpa begagnade programvaror. Tyskbaserade usedSoft är ett av de få företag som satsat på den här marknaden och man växer nu i Sverige.

Jag tyckte det här konceptet är rätt intressant och det är säkert många som inte känner till det. Enligt usedSoft går det att tjäna från 50 procent på att köpa begagnade programvaror istället för nya. Företaget erbjuder både aktuella som äldre versioner av alla möjliga mjukvaror.

Begagnade program och mjukvaror

Spontant blev jag lite osäker på hur det här ligger till legalt. Därför kontaktade jag Microsoft för att höra hur det fungerar hos dem. Och de bekräftar att, så länge det inte är OEM-versioner av programvarorna, går det utmärkt att sälja begagnade program och operativsystem. OEM-versioner får dock bara användas på en dator. OEM är sådana versioner som säljs utan bland annat support och utan handböcker.

För att få sälja sina använda programvaror krävs det så klart att man avinstallerar det från sin dator och lovar att man inte installerar det igen från någon hemlig backup. I och med att många programvaror via Internet kontrollerar sin legitimitet mot tillverkarens servrar, kan en återinstallation göra att den som köpt programmet får problem – något som vore grymt oförskämt (för att inte tala om olagligt).

usedSoft inget för privatpersoner

usedSoft riktar sig bara mot företagare och att köpa något verkar rätt besvärligt. Så som koncept är det intressant, men som praktisk lösning är det inget vi konsumenter har någon som helst nytta av.

Billiga begagnade programvarorMen som jag skrev inledningsvis är det konceptet som jag vill lyfta fram. Det går att göra väldigt bra klipp på att köpa begagnade programvaror! Ta en titt på Blocket. Jag provade att söka efter Adobe CS4, och hittade programpaketet för 10000 kronor. Köper du det i butik kostar det 25000 kronor. Just CS4 är det nog en del som kommer att sälja inom kort, när CS5 lanseras.

Som ett annat exempel kan jag nämna Windows 7 Ultimate, som enligt Prisjakt kostar minst 2700 kronor. Hos Blocket går det att hitta för 1400 kronor.

Legala program, så klart

Och om någon undrar så är det här så klart originalprogram, och inga piratkopior – även om det är lätt att tänka det när man ser billiga programvaror. Men program är inte så lätta att sälja begagnade och därför måste man lägga priserna så lågt ner, vilket gör att det går att göra riktiga klipp.

Jag har försökt hitta någon bra sajt för begagnade programvaror, utan framgång. Känner du till någon sådan, tipsa gärna med länken nere i kommentarerna! Alternativt – bygg en begagnatsajt med inriktning på mjukvaror. Gör du det bra, lovar jag att blogga om det. :-)

Om du köpt begagnade program någon gång, får du också gärna lämna en kommentar med dina erfarenheter! Det vore kul att ta del av.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Rob2018-12-23 at 15:44Reply

  Finns det info om man få sälja gamla program eom bara ligger i en låda?

 2. Martin2010-04-27 at 13:34Reply

  Jag kodade ihop en liten sajt för att köpa och sälja program som ni kan hitta på:

  http://begagnadeprogram.se

  Inget märkvärdigt och ful design och så men vill se om någon använder det innan jag lägger ned allt för mycket tid på det.

 3. Stig Nilsson2010-04-26 at 14:29Reply

  Varför ska man stödja de som tillverkar programvara? Då bör man väl också alltid köpa nya bilar för att stödja biltillverkarna, eller? Mjukvaruindustrin ska väl finnas på marknaden enligt de regler som gäller för alla andra. Tillgång & efterfrågan.

 4. Olof2010-04-26 at 07:37Reply

  Jag gillar idéen med att kunna köpa begagnade programvaror. Hur ofta känner en privatperson sig ha råd med Abobes produkter? Jag skulle gärna kunna tänka mig köpa CS2 eller CS3 om det varit möjligt. Får väl hoppas detta utvecklas mer i framtiden.

 5. Juri2010-04-24 at 17:05Reply

  Att köpa begagnad programvara är väl som att köpa begagnade bilar, vad gäller tillverkarstödet?

  Har själv köpt Microsoft Visual Studio 6 Pro via Tradera för många år sedan, två gånger.

  Första gången fick jag originalskivor, men ingen licens. Ringde upp säljaren och det visade sig att sonen sålt sin pappas originalskivor :) Var inga problem att få pengarna tillbaka.

  Köpte strax därpå ett annat exemplar och fick både skivor och en massiv bunta papper, inklusive licens, så jag det blev en lyckad affär tillslut.

 6. Björn2010-04-23 at 07:59Reply

  Även CS3 uppgraderas till CS5 på samma sätt som CS4. Möjligtvis kan det dyka upp mycket gamla versioner där ägaren av något skäl hoppat över flera uppgraderingar (mycket ovanligt). Och priset för Photoshop är inte 20 tkr utan ca 9 tkr (en uppgradering kostar ca 2 tkr). Exemplet du visar gäller Creative Suite som är en hel svit med Adobeprogram där även Photoshop ingår.

  Jag har själv naivt köpt både CS3 och CS4 på Tradera i tron att folk är hederliga, samtliga har varit piratkopior i oöppnade ”originalförpackningar”. Fick efter mycket tjat ersättningsprodukter som även dessa var piratkopior, allt bekräftat av Adobe.

  Men lycka till med inköpen av ”fynd” på Blocket och Tradera. Och för din info finns det en uppsjö av företag som säljer billiga mjukvaruprodukter, bara att Googla. Du får själv bedöma hur seriösa dom är.

 7. Björn2010-04-22 at 23:18Reply

  Hittar du billiga CS3 och CS4 på Blocket eller Tradera kan jag mer eller mindre garantera att det är pirater. Har du tur fungerar dom ett tag tills Adobe har lagt till det serienumret på sin lista. CS4 ”ringer” hem till Adobe under aktiveringsfasen och helt plötsligt slutar den att fungera. Men programvaran ser trovärdig ut, inplastade kartonger med alla etiketter på plats. Hackerpojkarna har säkert något sätt att komma runt det men det gör inte programvarorna mer lagliga för det.

  Och jag tror knappast det blir några CS4 till försäljning p.g.a. CS5. Självklart uppgraderar ju gamla CS4-ägare sin licens.

  ”Och om någon undrar så är det här så klart originalprogram, och inga piratkopior”. Hur vet du det?

  • TkJ2010-04-23 at 00:42Reply

   Björn: Det tror jag inte på. Man kan inte utgå från att alla är kriminella. Om jag köpt CS3 och sedan tänker köpa CS5 – då hade jag försökt sälja CS3. Varför kasta en programvara för 20 papp i soptunnan? Sen var mitt exempel med CS4 korkat, klart man uppgraderar. Jag skulle använt annat program som exempel. Eller att man byter CS4 mot något helt annat – Paintshop Pro eller GIMP. Typ.

   Och vad gäller min kommentar om originalprogram, så vet jag det av samma skäl som du vet att alla programmen är piratkopior… :-)

 8. Ricky2010-04-22 at 23:16Reply

  Jag håller inte riktigt med dig Aemony. Visst, Microsoft tjänar inget på att du köper Windows XP av en privatperson. Men du får tänka längre än så. Privatpersonen du köper av säljer troligtvis sin ”gamla” version av Windows, Photoshop, eller något annat program, för att kunna uppgradera själv. Så indirekt tjänar ju utvecklarna på att fler personer kan köpa nya programvaror när dom får några slantar på sin gamla version (istället för att låta det ligga i något skåp och damma).
  Många som piratkopierar idag kanske skulle kunna tänka sig att köpa programmen lite billigare på nätet istället, och sen om dom gillar Photoshop CS4 som dom nu har provat på för halva priset, så kanske dom slår till på CS5 om ett halvår? :)

  Se möjligheterna, inte tvärtom!

 9. Aemony2010-04-22 at 22:36Reply

  Glöm inte att nämna att man inte stödjer utvecklarna ett enda smack genom att köpa begagnad programvara. Men visst, folk tänker bara på att få det så billigt som möjligt och inte på människorna och företagen bakom produkterna.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.