MKV: Så visar du filmer i MKV-format | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hemmabio

MKV: Så spelar du upp filmer i MKV

Skribent:
Publicerad: , 06:32
Uppdaterad: 2013-04-24, 00:14
Respons: 25 kommentarer

Spela och visa MKV-filmer med gratis programMKV är filändelsen för Matroska-filer. Matroska (MKV) är ett så kallat container-format som utvecklas under öppen källkod och som på senaste tiden blivit väldigt populärt för film i hög upplösning – exempelvis Full HD. Många väljer att komprimera sina filmer i MKV istället för tidigare så vanliga AVI och Mpeg-4.

En del användare stöter dock på problem när de försöker spela upp och visa MKV-filmer. Det är nämligen inte alla mediaspelare som har stöd för formatet. Men här hittar du gratis program för att spela upp på Windows, Mac OS X och Linux.

Det går att spela upp MKV-filer i Windows Media Player, och flera andra mediaspelare som använder DirectShow, genom att installera codecs (filters).

Gratis codec för att spela upp MKV-filmer

Ett codec-paket som innehåller Matroska-codecs är Combined Community Codec Pack som du gratis kan ladda ner och installera.

Organisationen bakom MKV rekommenderar ovan nämnda CCCP, som verkar vara det bästa paketet av codecs. En stor del av alla de mediaspelare som finns använder sig av DirectShow för att visa video och då behövs det codecs.

Ett alternativ är att skaffa ett program som inte använder DirectShow, utan har inbyggt stöd för MKV. Det här är den smidigaste lösningen, eftersokm det räcker att installera en mediaspelare och du behöver inte bry dig om codecs.

Spela upp MKV enkelt

Enligt mig är den bästa mediaspelaren VLC Media Player, som utvecklas av VideoLAN. VLC Media Player är ett litet och snabbt program som är lätt att använda och som har stöd för så gott som alla format som finns, däribland naturligtvis MKV. Det är ytterst få video- och ljudfiler som VLC inte kan visa respektive spela upp.

En av fördelarna med VLC Media Player är att programmet är portat till alla stora operativsystem. Förutom Windows och Mac OS X, hittar du VLC till en lång rad disributioner av Linux och andra Unix-varianter. För att nämna några; Debian, Ubuntu, Mint, Fedora, Slackware, Red Hat, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, OS/2 samt Android.

VLC ser kanske inte så roligt ut, med sitt rätt banala gränssniitt. Men låt dig inte luras av utseendet. Bakom den simpla designen döljer sig ett kraftpaket. Att använda programmet är lätt och logiskt, det är bara att starta programmet och exempelvis dra och släppa din MKV-fil i fönstret.

VLC, gratis program som spelar upp och visar MKV

Men om du har större krav kommer du inte att bli besviken. Programmet har nämligen galet många finesser och inställningar. Är du ointresserad, behöver du inte bry dig om dem, men vill du kunna göra justeringar kan du vara säker på att den möjligheten finns. Du kan konfigurera allt. Stöd för undertexter finns så klart, i alla olika typer av format, och du kan ställa in hur undertexten ska se ut, var någonstans på skärmen den ska visas, och du kan till och med ställa in fördröjning utifall att undertexten inte är synkad med videon.

VLC Media Player är helt enkelt grymt bra, och jag har inte stött på några problem när jag använt programmet för att spela upp MKV-filmer.

Se film från datorn på TV:n

Det enklaste sättet att kolla på filmer via datorn på din TV, är om datorn har en HDMI-utgång och din TV en HDMI-port. Då är det enda du behöver en vanlig HDMI-kabel. Koppla HDMI-kabeln mellan datorn och TV:n för att visa datorns bild på TV:n.

S-Video til RCA för att koppla dator till TV

HDMI överför inte bara bilden, utan även ljudet. Om datorn inte har HDMI-utgång finns det förmodligen någon annan form av utgång – vanligtvis S-Video.

I det här fallet behöver du ha en kabel mellan S-Video och TV:ns videoingång (S-Video, eller om du skaffar en kabel från S-Video till RCA och då kopplar du till TV:ns RCA-videoingång – en rund port med gul markering)

Dessutom behöver du en kabel för ljudet från datorns ljudutgång, som regel en 3,5 mm-stereoport, till TV:ns ljudingång – RCA är smidigast eftersom du redan kör bilden till TV:ns RCA.

Stereo (ljud-utgång) till RCA för att koppla dator till TV

Kabeln du behöver har en 3,5 mm-stereokontakt i ena änden och två RCA-kontakter för stereoljud i andra. De är runda och märkta med svart och rött alternativt vitt och rött.

De kablar du behöver finns att köpa i din närmaste elektronikbutik.

Visa MKV-filmer via DVD/Bluray-spelare

Om du inte kan eller vill koppla din dator till TV:n, kan du skaffa en DVD-spelare som har stöd för MKV-formatet. Det finns ett antal sådana, och det finns även Bluray-spelare om du hellre vill ha en sådan.

Jag rekommenderar att du skaffar en Bluray- istället för DVD-spelare, även om du inte tänker köpa några Bluray-filmer. Om du har en platt-TV, och framför allt om du har en TV som har stöd för Full HD, blir nämligen bildkvaliteten som regel avsevärt bättre när du tittar på en vanlig DVD-film via en Bluray-spelare.

Bluray har HDMI-utgång, vilket gör att bilden överförs digitalt till din TV, och det påverkar bildkvaliteten positivt. En annan detalj som gör att bilden blir bättre, är att Bluray-spelare som regel har en bra teknik för att skala upp bilden från DVD-filmens lägre upplösning till Full HD.

Om du jämför med en vanlig DVD-spelare som kanske är ansluten via Scart till TV:n, sker uppskalningen av TV:n, och den metoden är så gott som alltid sämre. Skälet är att Bluray-spelaren helt enkelt har bättre hårdvara för att skala upp bilden i realtid, än vad som finns i TV-apparater.

Bluray/DVD-spelare som spelar upp MKV-filmerEtt exempel på en bra och billig sådan Bluray-spelare är Samsung Blu-ray BD-E5300/XE, som inte kostar mer än 589 kronor på Webhallen. Spelaren har stöd för flera olika format, bland annat MKV, AVCHD och WMV, och den kan även ansluta till Internet via ditt nätverk och köra appar för till exempel Netflix.

Du kan spela upp MKV-filer från DVD +/- R och RW, via nätverket eller via USB-ansluten extern hårddisk eller USB-minne. Samsung Blu-ray BD-E5300/XE har en bra teknik för att skala upp DVD-fllmer, vilket som sagt är en fin bonus. Läs mer om enheten på Webhallen.

Så där! Nu hoppas jag att du har tillräckligt med kunskap om hur du kan spela upp MKV-filmer! Den här bloggposten publicerades först i november 2008, men uppdaterades ordentligt i april 2013 eftersom det har hänt en del under de gångna åren…

Komplett brännarprogram? Om du vill ha ett komplett verktyg för att bränna CD/DVD/Bluray-skivor, skapa film- och musikskivor, bränna säkerhetskopior på dina digitalfoton och andra viktiga filer, och mycket mycket mer – då ska du ta en titt på Roxio Creator. Det är ett av marknadens mest populära och heltäckande programvaror för bränning! Läs mer här.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

25 kommentarer

  1. Nicklas Alfredsson2013-09-26 at 17:39Reply

    Hej!!
    Jag kan inte få det till att funka med dolby digital i min VLC spelare. Jag kör filmerna i datorn via hdmi till tv. Men det hoppar inte över till Dolby. Varför??? Har googlat och fått tips och provat dessa i inställningarna men det går ändå inte.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.