TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

Billaddare
MOBILLADDARE FÖR BILEN!
Den här laddningsadaptern sätter du i bilens kopphållare, kopplad till 12V-uttag. Ladda mobiler via de två USB-portarna.
Supersmidigt - kolla själv!

REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. NU HÖG TkJ-RABATT!!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hemmabio

MKV: Så spelar du upp filmer i MKV

Skribent:
Publicerad: , 06:32
Uppdaterad: 2013-04-24, 00:14
Respons: 25 kommentarer

Spela och visa MKV-filmer med gratis programMKV är filändelsen för Matroska-filer. Matroska (MKV) är ett så kallat container-format som utvecklas under öppen källkod och som på senaste tiden blivit väldigt populärt för film i hög upplösning – exempelvis Full HD. Många väljer att komprimera sina filmer i MKV istället för tidigare så vanliga AVI och Mpeg-4.

En del användare stöter dock på problem när de försöker spela upp och visa MKV-filmer. Det är nämligen inte alla mediaspelare som har stöd för formatet. Men här hittar du gratis program för att spela upp på Windows, Mac OS X och Linux.

Det går att spela upp MKV-filer i Windows Media Player, och flera andra mediaspelare som använder DirectShow, genom att installera codecs (filters).

Gratis codec för att spela upp MKV-filmer

Ett codec-paket som innehåller Matroska-codecs är Combined Community Codec Pack som du gratis kan ladda ner och installera.

Organisationen bakom MKV rekommenderar ovan nämnda CCCP, som verkar vara det bästa paketet av codecs. En stor del av alla de mediaspelare som finns använder sig av DirectShow för att visa video och då behövs det codecs.

Ett alternativ är att skaffa ett program som inte använder DirectShow, utan har inbyggt stöd för MKV. Det här är den smidigaste lösningen, eftersokm det räcker att installera en mediaspelare och du behöver inte bry dig om codecs.

Spela upp MKV enkelt

Enligt mig är den bästa mediaspelaren VLC Media Player, som utvecklas av VideoLAN. VLC Media Player är ett litet och snabbt program som är lätt att använda och som har stöd för så gott som alla format som finns, däribland naturligtvis MKV. Det är ytterst få video- och ljudfiler som VLC inte kan visa respektive spela upp.

En av fördelarna med VLC Media Player är att programmet är portat till alla stora operativsystem. Förutom Windows och Mac OS X, hittar du VLC till en lång rad disributioner av Linux och andra Unix-varianter. För att nämna några; Debian, Ubuntu, Mint, Fedora, Slackware, Red Hat, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, OS/2 samt Android.

VLC ser kanske inte så roligt ut, med sitt rätt banala gränssniitt. Men låt dig inte luras av utseendet. Bakom den simpla designen döljer sig ett kraftpaket. Att använda programmet är lätt och logiskt, det är bara att starta programmet och exempelvis dra och släppa din MKV-fil i fönstret.

VLC, gratis program som spelar upp och visar MKV

Men om du har större krav kommer du inte att bli besviken. Programmet har nämligen galet många finesser och inställningar. Är du ointresserad, behöver du inte bry dig om dem, men vill du kunna göra justeringar kan du vara säker på att den möjligheten finns. Du kan konfigurera allt. Stöd för undertexter finns så klart, i alla olika typer av format, och du kan ställa in hur undertexten ska se ut, var någonstans på skärmen den ska visas, och du kan till och med ställa in fördröjning utifall att undertexten inte är synkad med videon.

VLC Media Player är helt enkelt grymt bra, och jag har inte stött på några problem när jag använt programmet för att spela upp MKV-filmer.

Se film från datorn på TV:n

Det enklaste sättet att kolla på filmer via datorn på din TV, är om datorn har en HDMI-utgång och din TV en HDMI-port. Då är det enda du behöver en vanlig HDMI-kabel. Koppla HDMI-kabeln mellan datorn och TV:n för att visa datorns bild på TV:n.

S-Video til RCA för att koppla dator till TV

HDMI överför inte bara bilden, utan även ljudet. Om datorn inte har HDMI-utgång finns det förmodligen någon annan form av utgång – vanligtvis S-Video.

I det här fallet behöver du ha en kabel mellan S-Video och TV:ns videoingång (S-Video, eller om du skaffar en kabel från S-Video till RCA och då kopplar du till TV:ns RCA-videoingång – en rund port med gul markering)

Dessutom behöver du en kabel för ljudet från datorns ljudutgång, som regel en 3,5 mm-stereoport, till TV:ns ljudingång – RCA är smidigast eftersom du redan kör bilden till TV:ns RCA.

Stereo (ljud-utgång) till RCA för att koppla dator till TV

Kabeln du behöver har en 3,5 mm-stereokontakt i ena änden och två RCA-kontakter för stereoljud i andra. De är runda och märkta med svart och rött alternativt vitt och rött.

De kablar du behöver finns att köpa i din närmaste elektronikbutik.

Visa MKV-filmer via DVD/Bluray-spelare

Om du inte kan eller vill koppla din dator till TV:n, kan du skaffa en DVD-spelare som har stöd för MKV-formatet. Det finns ett antal sådana, och det finns även Bluray-spelare om du hellre vill ha en sådan.

Jag rekommenderar att du skaffar en Bluray- istället för DVD-spelare, även om du inte tänker köpa några Bluray-filmer. Om du har en platt-TV, och framför allt om du har en TV som har stöd för Full HD, blir nämligen bildkvaliteten som regel avsevärt bättre när du tittar på en vanlig DVD-film via en Bluray-spelare.

Bluray har HDMI-utgång, vilket gör att bilden överförs digitalt till din TV, och det påverkar bildkvaliteten positivt. En annan detalj som gör att bilden blir bättre, är att Bluray-spelare som regel har en bra teknik för att skala upp bilden från DVD-filmens lägre upplösning till Full HD.

Om du jämför med en vanlig DVD-spelare som kanske är ansluten via Scart till TV:n, sker uppskalningen av TV:n, och den metoden är så gott som alltid sämre. Skälet är att Bluray-spelaren helt enkelt har bättre hårdvara för att skala upp bilden i realtid, än vad som finns i TV-apparater.

Bluray/DVD-spelare som spelar upp MKV-filmerEtt exempel på en bra och billig sådan Bluray-spelare är Samsung Blu-ray BD-E5300/XE, som inte kostar mer än 589 kronor på Webhallen. Spelaren har stöd för flera olika format, bland annat MKV, AVCHD och WMV, och den kan även ansluta till Internet via ditt nätverk och köra appar för till exempel Netflix.

Du kan spela upp MKV-filer från DVD +/- R och RW, via nätverket eller via USB-ansluten extern hårddisk eller USB-minne. Samsung Blu-ray BD-E5300/XE har en bra teknik för att skala upp DVD-fllmer, vilket som sagt är en fin bonus. Läs mer om enheten på Webhallen.

Så där! Nu hoppas jag att du har tillräckligt med kunskap om hur du kan spela upp MKV-filmer! Den här bloggposten publicerades först i november 2008, men uppdaterades ordentligt i april 2013 eftersom det har hänt en del under de gångna åren…

Komplett brännarprogram? Om du vill ha ett komplett verktyg för att bränna CD/DVD/Bluray-skivor, skapa film- och musikskivor, bränna säkerhetskopior på dina digitalfoton och andra viktiga filer, och mycket mycket mer – då ska du ta en titt på Roxio Creator. Det är ett av marknadens mest populära och heltäckande programvaror för bränning! Läs mer här.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

25 kommentarer

 1. Nicklas Alfredsson2013-09-26 at 17:39Reply

  Hej!!
  Jag kan inte få det till att funka med dolby digital i min VLC spelare. Jag kör filmerna i datorn via hdmi till tv. Men det hoppar inte över till Dolby. Varför??? Har googlat och fått tips och provat dessa i inställningarna men det går ändå inte.

 2. Susanné Airdecour Lindström2013-04-23 at 16:14Reply

  Men jag vill se skiten på tv via dvd-spelare. Hur gör man då????

  • Tommy k Johansson Fager2013-04-23 at 21:34Reply

   Din DVD-spelare behöver ha stöd för MKV för att det ska fungera.

   • Susanné Airdecour Lindström2013-04-30 at 20:04Reply

    Hur ger jag min DVD-spelare stöd för MKV då?

    • Tommy k Johansson2013-05-01 at 07:10Reply

     Om det finns en Firmware-uppdatering som innehåller MKV-stöd, kan du fixa det med en sådan. Hur du gör beror på vilken DVD-spelare du har – det fungerar olika på varje modell. Det ska stå i din handbok.

     Det är dock inte alls säkert att det går att uppgradera, eller att det finns en Firmware med MKV-stöd. Jag skulle snarare säga att det generellt sett är relativt liten chans att det finns,

 3. Anders ljungberg2011-08-28 at 19:56Reply

  det går att se i LG blurayspelare utan större problem jag skulle tippa att jag kan se 70% av alla mkv filmer bara bränn ut filem som data eller för filen över till ett minnes kort .du kan även ha en intern närverk som du även kan ha trådlöst
  och filmerna är i HD då måste det vara xvid med 720p eller 1080p
  eller divx hd eller mkv med x264
  och filen ska vara på minst 4.gig om bilden ska vara bra

 4. Anders ljungberg2011-08-28 at 19:44Reply

  man bör använda power dvd om man vill ha bra surround ljud i hörlurarna tex dolby headphone den har även stöd för 3d liksom alla super ljud format som dts-hd

 5. Windows Media Player – Inbyggd mediaspelare i Windows | Gratisprogram - Hundratals tips!2010-07-30 at 14:25Reply

  […] Tkj: Så spelar du upp filmer i MKV […]

 6. Marcus F2010-04-04 at 22:54Reply

  Jag undrar om det blir sämre bildkvalitet om man konverterar till AVI, jag vill nämligen bränna ner en mkv film till dvd-skiva för att titta på tv.

 7. Oscar2010-01-12 at 18:39Reply

  Hej! Jag har just fått fatt i min första filmsnutt i formatet .mkv
  Först trodde jag något var fel för jag kunde inte spela upp den.
  Sedan laddade jag hem senaste versionen av VLC och då kunde jag spela upp den.
  Provade även Community Codec Pack så då kunde jag spela upp den i Microsoft Media player oxå.

  Och det fungerar bra i båda programmen så länge som jag kör i fullskärm men jag gillar att köra i ett litet fönster och då blir bilden alldeles suddig så fort något rör sig (vilket ju är lite av poängen med en film…)

  Vad har ni för erfarenhet av detta .mkv?
  Tycker ni det är bra eller dåligt?
  Om det finns nåt bra sätt att läsa det utan att det blir suddigt?

  Tråkigt när ny teknik känns sämre än den gamla….

 8. VPN2009-11-01 at 22:05Reply

  Bra artikel, letade information om just detta.

 9. Jeppe2009-10-15 at 20:11Reply

  Tja! Har ett bekymmer angående mkv. När jag spelade upp en mkv fil i VLC så laggade bilden. Läste massa forum och laddade ner MPC till sammans med CoreAVC (har ju dock blivit smutskastat här). I MPC blev laggat mindre men det verkar som kvaliteten blev sämre.. Kan det stämma eller är det inbildning?

 10. Michael2009-08-22 at 16:48Reply

  Och jag som alltid brukar bränna till skiva och se filmen på TV. Orkar inte sitta bakom en dator och se tv eller dra 50 meter kabel från TV out. Vi vill se filmen på TV! För oss är sådant här format skit. Måste konvertera varje gång till AVI som tar timmar

 11. Combined Community Codec Pack – Spela upp MKV-filer i Windows Media Player @ Gratisprogram – hundratals tips!2009-06-24 at 00:18Reply

  […] Hemsida: Combined Community Codec Pack Ladda hem Combined Community Codec Pack Spela upp filmer i MKV […]

 12. Rippa DVD enkelt till video filer |2008-11-10 at 05:29Reply

  […] Filformat: MP4, MKV (Tkj skrev ett inlägg om det här formatet), AVI eller […]

 13. Vilka codec ska man installera?2008-11-08 at 21:25Reply

  […] vilken codec som skall användas och hur man kollar vad som egentligen händer. Det kanske kan hjälpa TkJ i codecdjungeln. This entry was posted in Codec. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: […]

 14. TkJ2008-11-06 at 00:18Reply

  Andy: Tack för rättelsen! Det är en djungel i det där med codecs, containrar, komprimering och uppenbarligen behöver jag läsa på. :) Tack igen!

 15. Andy2008-11-06 at 00:13Reply

  Detta inlägg innehåller några felaktigheter i infon. Som jag tänkte besserwissra ;)

  ”Många väljer att komprimera sina filmer i MKV istället för tidigare så vanliga AVI och Mpeg-4.”

  MKV och AVI är mycket riktigt containrar, mpeg-4 är däremot en komprimeringsstandard. Sen är väl att ”komprimera i MKV” inte helt korrekt heller. Visserligen tar MKV-formatet ett par mindre megabyte än AVI. Men det är förmodligen själva videon du syftar på? alltså inte containern. HD-filmer är ofta i H.264 som är bättre komprimering än t ex XviD och DivX. Men det går även använda H.264 i en AVI container.

 16. Manou2008-11-05 at 23:37Reply

  Samma som Anders ovan, Med ffsdhow spelar media center mkv-filer utan problem.

 17. Anders Bornholm2008-11-05 at 20:48Reply

  Mitt tips: ffdshow. Jag är lite allergisk mot codecpacks också, man vet aldrig vad man får eller hur man blir av med dem. Med ffsdhow spelar mitt media center i vista mkv-filer galant (däremot fattar inte media player någonting – för den måste man döpa om dem till avi :-) )

 18. Thomas Larsson2008-11-05 at 19:55Reply

  Tack för en bra sida och uppdateringen av cccp.
  Du är ”bookmarked”

 19. Andreas Andersson2008-11-05 at 11:53Reply

  Hmm. Detta var kanske ett av de sämre tipsen jag sett på tkj. Att installera samlingscodecspack är som gjort för att stöta på problem i långa loppet. Jag vågar gå så långt som att säga att alla som har koll på det här med uppspelning av video/htpc etc aldrig skulle rekommenderat ett codecpack. Mitt tips istället är följande:

  Media Player Classic har ju slutat utvecklas, typ men istället har utvecklingen kommit att kallas MPC-HC (Home Cinema). Denna uppspelare har faktiskt blivit riktigt bra. Den har inbyggd matroskasplitter och codec för att spela upp mkv, plus även en codec för att hårdvaruavkoda mkv vilket idag är ovanligt att något mediaspelare stödjer.

  I princip räcker det alltså med att ladda ner MPC-HC och packa upp det. Sen funkar det mesta.

  Alternativ två är att ladda ner haali mediasplitter (matroska splitter) och installera. Den ersätter då MPCs inbyggda splitter och funkar enligt mig själv bäst.

 20. Backeman2008-11-05 at 09:19Reply

  Jag kör samma som Robert, fast när jag försökte spela 1080p-material så hackade det så då skaffade jag AVC-codec (tror jag). Det kostar men prestandaproblemen försvann direkt.

 21. Robert Larsson2008-11-05 at 08:17Reply

  Jag kör med Combined Community Codec Pack och Media Player Classic/Zoom Player. Har aldrig krånglat med några format…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.