TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Övervakning

Så spionerar de på dig via webbkameran i din dator!

Skribent:
Publicerad: , 00:35
Respons: 7 kommentarer

FBI övervakar webbkamerorDet råder ingen brist på rapporter om hur amerikanska organisationer inom rättsväsendet sysslar med övervakning av medborgare med mer eller mindre tvivelaktiga metoder. Den senaste nyheten berättar om att FBI under en längre tid har använt sig av metoder för att spionera på användare via deras webbkameror för att undersöka potentiella terrorister och andra brottslingar.

En säkerhetsfunktion när det gäller webbkameror är att de börjar lysa när de används. Men denna lösning är inte allt för svår att komma runt, för den som är teknisk kompetent. Och om det är något som FBI, CIA och andra liknande organisationer inte har någon brist på, är det kapital för att anställa den här typen av kompetens. Men hur skyddar du dig?

Igår skrev jag om hur du kan undersöka ditt Windowssystem för att se om det skickas eller tas emot data från oönskade applikationer, och i samband med det berättade jag att jag själv är lite av en foliehatt när det kommer till webbkameran som finns inbyggd i bärbara datorer. Jag har nämligen som vana att sätta en tejpbit över kameran.

Rationellt sett lär jag inte ha något att vara orolig för, men det känns ändå lite tryggare. Det finns trots allt gott om spyware som utnyttjar webbkameran, och eftersom jag ofta testar olika program kan jag inte vara helt säker på att de inte rymmer skumma spionprogram som avlyssnar webbkameran. Nu lär väl knappast min karriär gå i stöpet om någon nyfiken nisse skulle spela in ett videoklipp där jag petar i näsan, men ändå…

FBI har spionerat via webbkameror länge

Exempel på billig webbkameraHos Nyheter24 läser jag att FBI har spionerat på Internetanvändare via deras webbkameror i flera år, och att de har metoder för att stänga av indikatorlampan för att man inte ska märka att kameran är igång.

Med tanke på hur många som idag använder sig av bärbara datorer, som sedan många år tillbaka har som standard att inkludera en webbkamera över skärmen, finns det väldigt många potentiella offer. Saknar du webbkamera, går det att köpa en extern som ansluts via USB för småpengar. Här till höger finns ett exempel på en webbkamera som i skrivande stund kostar 89 kronor hos Teknikproffset. Dyrare än så är det inte.

Det är enligt Washington Post en före detta FBI-anställd, vid namn Marcus Thomas, som gått ut med informationen att organisationen sysslat med det här i flera år. Artikeln hos Washington Post är klart läsvärd eftersom den lyfter fram att FBI arbetar som vanliga hackare, genom att hitta och utnyttja säkerhetshål i programvaror för att ta sig in i misstänktas datorer på distans.

Läs mer: The Blaze: Ex-official says FBI can secretly activate an individual’s webcam without the indicator light turning on

Främst har det handlat om jakten på terrorister, men man har även utnyttjat möjligheten i andra brottsutredningar. När det gäller terroristbekämpning är regelverket som bekant väldigt diffust vad gäller vem som kan vara misstänkt. I princip verkar man utgå från att all jordens befolkning är terrorister tills man bevisat motsatsen.

Du ser inte när din webbkamera används

Spyware har i många år haft tekniken att stänga av indikatorlampan på webbkameran för att spela in video och ta stillbilder utan att användaren lägger märke till det.

FBI får, skriver Nyheter24, bara spionera på medborgare inom USA. Men om FBI använder sig av det kan man spekulera i att även CIA och NSA också tillämpar metoden utrikes. Och det behöver inte vara rättsväsendet som spionerar – det är förmodligen betydligt vanligare att andra gör det via olika typer av spyware. Cyberbrottslingar, sinnesstörda och svartsjuka partners eller traditionella pervon.

Nyheter24 har som vanligt ingen djupare artikeln utan hänvisar till ovan nämnda reportage på Washington Post, samt en längre artikel hos The Daily Dot; The FBI can turn on your webcam without you even knowing. Även den är klart läsvärd för dig som är intresserad av ämnet.

Hur du skyddar dig med… tejp!

Om du liksom undertecknad vill hindra att någon ska kunna utnyttja din webbkamera för att spionera på dig, finns det flera sätt. Det första är att se till att du har uppdaterade och bra antivirus och antispyware. Dessa ser till att hitta och stoppa spionprogram. Men de är aldrig helt säkra.

Det finns dock två enkla sätt att sätta käppar i hjulet för spionerna. Det första tipset är simpelt; du kan helt enkelt stänga av webbkameran. Om du använder den för att göra videosamtal är det här inget jag rekommenderar. Det blir helt enkelt jobbigt att hålla på att aktivera respektive deaktivera din kamera kontinuerligt. Men om du aldrig ändå utnyttjar din webbkamera, kan du stänga av den.

Stäng av din webbkamera

Öppna Kontrollpanelen och gå till Maskinvara och ljud. Under rubriken Enheter och skrivare klickar du på Enhetshanteraren. I fönstret som öppnas hittar du alla enheter din dator använder sig av. Här någonstans finns din webbkamera. När du lokaliserat den, högerklickar du och väljer Deaktivera.

Behöver du sedan använda kameran är det bara att göra samma sak fast välja Aktivera istället. Nu är denna lösning inte helt säker, för det är trots allt mjukvarubaserat. Det finns gissningsvis spionprogram som kan gå in och ändra i Windows inställningar och aktivera webbkameran utan att du märker det.

Den bästa lösningen är så simpel att det är löjligt. Om du vill sätta stopp för att någon ska kunna hålla koll på dig via din webbkamera, kan du helt enkelt tejpa över kameralinsen. Den sitter som regel centrerat över skärmen.

Tejp stoppar spionera i webbkameran

Ett tips är att klippa ut en bit av den klistriga delen av en vanlig PostIT-lapp och sätt dit. Den är lätt att lossa om du behöver använda kameran, och dessutom blockerar den filmning effektivt. Det enda som visas i webbkameran är lite färg från PostIT-lappen.

Ibland är de bästa lösningarna så enkla att vi ser förbi dem. Det här är ett typiskt sådant tillfälle.

Här hittar du de bästa säkerhetsprogrammen:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. M.2013-12-17 at 12:01Reply

  Har retat mig länge på att det inte finns en inbyggd pryl för att täcka kameran. En enkel skjutknapp på 1 gram. Hur svårt kan det vara.

  • Ellen2013-12-19 at 11:23Reply

   Jag har en minidator (Asus Eee) som har en sådan liten skjutknapp. Supersmidigt och bra mycket snyggare än tejp!

 2. Gathrod2013-12-16 at 09:25Reply

  Mikrofon då? Tyvärr hjälper det inte tejpa över….
  Man kanske inte vill bli avlyssnad heller :)

 3. DataNyheter.com2013-12-15 at 15:26Reply

  Man kan också använder anonym sökmotor som sparar inte information http://www.datanyheter.com/2013/10/anonym-sokmotor-som-sparar-inte-dina.html

 4. S2013-12-13 at 00:16Reply

  Det går även att stänga av inbyggda kameran i vissa bios. Det har jag gjort på min bärbara.

 5. UddaNyheterse2013-12-10 at 15:45Reply

  Haha vad pinsamt det skulle kunna bli, man har ju inte direkt tänkt på det där lilla ögat på datorn på det viset. :-)

 6. Så spionerar de på dig via webbkame...2013-12-10 at 05:43Reply

  […] Det råder ingen brist på rapporter om hur amerikanska organisationer inom rättsväsendet sysslar med övervakning av medborgare med mer eller mindre tviv  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.