Spionerar Windows 10 på allt du gör med din dator? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 490 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Spionerar Windows 10 på allt du gör med din dator?

Windows 10Mycket har skrivits om hur Microsoft samlar information om oss som kör Windows 10. En hel del är värt att läsa och ta till sig – och en hel del passerar gränsen till paranoia och rent trams. Sant är att Microsoft samlar data om användarna. Det är ingen nyhet, och så gör även Google, Facebook och alla andra tjänster som har miljontals användare till Internettjänster och som tjänar pengar på reklam.

I och med att Windows 10 har en så starkare koppling till molnet än tidigare Windows, kommer Microsoft att få betydligt mer data från sina användare. Vad som inte är sant, är att Microsoft sitter och läser allt du skriver på ditt tangentbord. Begreppet ”läser information” feltolkas gärna. Med det sagt, har du goda möjligheter att stänga av sådant du inte vill dela med dig av.

När rubriker skriker ut saker som att ”Microsoft ser var du surfar”, ”Google läser dina mejl” och ”Facebook övervakar allt du gör” är det lätt att tolka det som om dessa företag har anställda vars arbete går ut på att sitta och läsa allt som du personligen gör på Internet. Så är naturligtvis inte fallet. Det finns ingen hemlig organisation som sitter vid sina datorer och faktiskt läser det du skriver.

Det vore helt omöjligt att sitta och läsa till exempel alla mejl. Varje dag skickas det 300 miljarder mejl och 3,5 miljarder statusuppdateringar på Facebook. Att någon på Google skulle sitta och läsa igenom alla mejl är naturligtvis inte möjligt.

Givetvis finns NSA och andra spionorganisationer som säkert har tillgång till olika filter för att sortera ut mejl och annat i jakt på terrorister och fildelare, men det är någonting helt annat.

När det står att ett företag ”läser” dina mejl, så innebär det att servrarna skannar igenom mejlen i jakt på sökord för att visa annonser. Den här information kan också lagras till din profil för att anpassa annonser även i framtiden.

Vad är big data?

All den här informationen är det som kallas för big data. Med big data går det att plocka fram statistik av alla former, främst för att just rikta annonser. Google har visat exempel på hur big data kan användas, genom att analysera vad folk söker på och därigenom i förtid kunna räkna ut vem som med största sannolikhet vinner presidentvalet, hur sjukdomar sprider sig, och så vidare.

Jag försöker inte förringa de integritetsfrågor som big data ställer, utan bara förklara vad det innebär och tona ner de felaktiga uppfattningar som många får när det står att ett företag ”läser dina mejl och dokument”. Det finns fortfarande stora frågor och problem.

När informationen bara behandlas som statistik av datorer är det en sak, men om man skulle börja sålla ut enskilda personer blir det värre. Mycket värre blir det när människor kommer över data om andra människor. Skulle till exempel försäkringsbolag börja köpa uppgifter från Google om vilka enskilda individer som söker på droger, eller från VISA om vilka som ofta handlar på Systembolaget, då är det riktigt allvarligt.

Stäng av datainsamling i Windows 10

Windows 10 sysslar som sagt med mer datainsamling om användarna än vad tidigare versioner gjort. Eftersom många funktioner har flyttat ut i molnet, istället för att ligga lokalt på din PC, finns din data på Microsoft servrar.

Om du vill minska hur mycket data Windows 10 kan samla ihop om dig, finns det en hel del funktioner du kan välja att stänga av. Vad du ska välja är en avvägning mot vilka funktioner du vill ha tillgång till.

PC för Alla har en artikel som går igenom olika saker du kan stänga av, och i en krönika förklarar Marin Appel varför Windows 10 samlar så mycket information. Det är klart läsvärda artiklar!

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
  • x

    Windows 10 funktioner missbrukas redan av Antipirater.

Erbjudande mars 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick