TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Spotify

Spotify har nu 20 miljoner betalande användare – mer pengar till artister

Skribent:
Publicerad: , 16:06
Respons: Skriv en kommentar!

Spotify 20 miljoner betalande användare, investering från TeliaSpotify berättar att företaget nu har passerat 20 miljoner betalande användare, och 75 miljoner användare sammanlagt – inklusive gratiskontona. De första 10 miljonerna tog fem och ett halvt år, medan de nästkommande 10 miljonerna bara tog ett år. Spotify växer så det knakar.

Intäkterna ökar och så även utbetalningarna till skivbolag och artister. En stor del av Spotifys alla inkomster betalas vidare till de som äger rättigheterna för musiken. Sedan lanseringen har företaget betalat ut nästan 25 miljarder kronor till rättighetsinnehavare, varav 2,5 miljarder under 2015 års första tre månader.

Samtidigt som Spotify rapporterar om de snabbt ökande siffrorna, kommer även nyheten att Telia Sonera köper in sig i bolaget. För 1,4 procent av Spotify betalar teleoperatören 950 miljoner kronor. Det betyder att Telia Sonera värderar musiktjänsten till närmare 70 miljarder kronor.

Nyheterna kommer lägligt i samband med att Apple kommer med sin egen liknande musiktjänst – Apple Music. Precis som Spotify kommer Apple att erbjuda strömmande musik till en fast månadskostnad (läs: Apple försöker stoppa Spotify). Enligt Spotifys VD Daniel Ek innebär det här inga större problem, eftersom han anser att marknaden är tillräckligt stor för bägge.

Spotify betalar mycket pengar till artister och skivbolag
image-23565

Spotify presenterar statistik som visar hur mycket företaget betalar ut till artister, vid 10 respektive 20 miljoner användare.

Det är fortfarande en hel del artister som har kritiserat Spotify för att de inte betalar ut tillräckligt med pengar. Men problemet verkar inte ligga i hur mycket Spotify betalar ut, utan hur mycket skivbolagen betalar vidare till sina artister. Det har visat sig att skivbolagen behåller en stor del av kakan, så att artisterna får dela på smulor.

Internet har förändrat hela musikbranschen

Just syftet att generera mer pengar till artister var grundtanken till Tidal, musiktjänsten från Jay-Z som totalfloppade. Tidal lanserades av ett gäng internationella artister och mångmiljonärer, som trodde att deras fans största intresse var att artisterna tjänade mer pengar. Det var en absurd PR-strategi som istället skapade massor av reklam för Spotify.

Musikbranschen tjänar idag väldigt mycket pengar på strömmande musik – mer än vad de tjänar på försäljning av CD-skivor. Men de totala intäkterna har dalat eftersom konsumenterna inte är lika villiga att betala lika mycket för musik idag som till exempel på 80-talet.

En fördel för såväl musikkonsumenter som artister är att Internet gjort det möjligt att ge ut musik utan behov av skivkontrakt. Varken kvalitet eller möjligheten att lätt publicera sin musik är dock ingen garanti för succé. Det krävs att musikern marknadsför sig, och här finns det fortfarande ett behov av skivbolag.

Däremot är skivbolagens glansdagar över. Skivbolagsdirektörer som var med på 80-talet och tjänade grova pengar, är naturligtvis bittra över deras sjunkande bonuscheckar, och den frustrationen märker vi kontinuerligt av.

Fler artiklar om Spotify

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BREDBAND: Sponsrade länkar

Mobilt bredband!
Det i många fall smidigaste sättet att skaffa Internet – oavsett på resande fot eller i hemmet – är mobilt bredband. Jag har använt Telenors abonnemang sedan starten och har alltid varit nöjd. Finns även med FRI TRAFIK! Ingen bindningstid.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.