TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Kan Spotify vara borta om ett år?

Skribent:
Publicerad: , 18:01
Respons: 16 kommentarer

Enligt källor inom musikbranschen – vilka det nu kan vara – tror man att Spotify kommer att vara borta från marknaden om ett år. Skälet är att man inte tror att de kan tjäna pengar, speciellt inte om de inte får fler betalande användare.

Dagens Industri skriver idag en nyhet baserad på en artikel hos Times Online, där en anonym källa inom musikbranschen samt Dan Nash på Napster, säger sig inte tro på Spotify. Det går inte att tjäna pengar på annonser i en sådan här tjänst, säger man, så ska Spotify fungera måste de få många fler betalande användare.

Dels kan man hävda att det är alldeles för tidigt att göra en sådan här bedömning. Spotify måste få chansen att växa till sig, hitta rätt strategi och så vidare. Men å andra sidan kan man inte låta bli att blunda för faktumet att siffrorna inte alltid vill gå ihop sig.

Spotify playlist

Försäljningen av CD-skivor i Sverige har gått ner från 2007 till 2008, läser jag hos Realtid (tack till @krav_magen för tips!). Men även om den har sjunkit så låg den 2008 på 781 miljoner kronor. Även om man räknar bort produktionskostnader, distribution och allt annat påslag, handlar det om stora inkomster för skivbolagen. Realistisk matematik säger att det krävs väldigt många Premium-kunder hos Spotify för att komma upp i sådana summor.

I en artikel hos NyTeknik sa Spotifys grundare Daniel Ek att skivbolagen tjänar mer pengar på musken via Spotify än vad de gör på CD-skivor. Det stämmer säkert, när man ser till den procentuella vinsten. Tittar man på faktiska siffror är man tillbaka vid att Spotify måste ha jäkligt många kunder för att generera pengar.

Jag hoppas verkligen att Spotify klarar sig, att de får tillräckligt många Premium-kunder för att köra på. Jag använder Spotify varje dag och har Premium-konto som jag gladeligen betalar. 99 kronor i månaden är en struntsumma med tanke på hur mycket musik man kommer åt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article574510.ece
ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

16 kommentarer

 1. Christian2009-10-19 at 01:56Reply

  Åker du på Microsofts ”Öppet Hus”-dag? På Tekniska? Vore trevligt att träffa dig! //Christian edit: kanske ses lite fel, men jag menar inte så, haha

  • TkJ2009-10-19 at 12:17Reply

   Christian: :) Tyvärr inte… Som det ser ut nu är jag deltidssjukskriven ett tag till och jobbar bara någon timme per dag, resten av tiden går till att ta hand om lille Hjalle. Synd, för det hade nog varit sevärt!

 2. Magnus Lindstrand2009-10-17 at 19:09Reply

  Jag skrev om TubeRadio i min förra kommentar. Testade att köra det i SkyFire (mobil webbläsare) i mobilen (HTC touch HD) och det fungerar faktiskt. Dock endast huvudspellistan och med tänd skärm, men ändå :o)

 3. Magnus Lindstrand2009-10-17 at 18:27Reply

  Jag lyssnar också en hel del på Spotify, men tycker inte att det finns någon större anledning att köpa premium. Reklamen stör inte så mycket, sedan är utbudet för dåligt för att det ska vara värt att betala så mycket för. De har ca en en tredjedel av låtarna som jag söker efter och det är för lite. Ett par tior kan man kanske betala, men inte mer. Om det hade funnits en mobilversion (jag har win mobile) kunde det kanske vara värt en 50-lapp.

  Den största risken för Spotify är väl att det kommer andra bättre tjänster och det kommer fler och fler. Last.fm har funnits ett tag, men håller inte riktigt måttet. Nu finns ju även gogoyoko som verkar väldigt lovande, även om de har ett klent utbud än så länge. TubeRadio.fm är väl annars den största utmanaren. De bygger på last.fm och YouTube, men det påminner mycket om Spotify. Låtarna hämtas från YouTube. Gratis, ingen reklam, större utbud av låtar. Precis som i Spotify kan man kan göra …egna spellistor, dela ut, slumpa låtar och använda från flera datorer, kanon. Det bästa av allt är att det är helt webbaserat, man behöver inte installera något program på datorn. Om de skapar en mobilversion, eller app innan Spotify, så kan det vara nådastöten för Spotify…

 4. ;ocle2009-10-16 at 08:36Reply

  Hallojs. Jag håller med om det som du skriver, däremot så har jag inte premium själv. Lyssnar nog mer på P3 och betalar min tv-licens än vad jag har tid att lyssna på spotify (tyvärr). Men, hos bredbandsbolaget har jag sett att jag kan få premium för 69kr/mån, men vet inte om det är t.ex bara under tre månader eller så. Är det någon annan som har sett samma sak ?

 5. Östen2009-10-15 at 13:04Reply

  Spotify har blivit haft ett fanatastiskt genomslag i Sverige, många har hört talats om det, många använder det. Oavsett om Spotify inte skulle klara det i det långa loppet så kommer det ändå komma upp andra alternativ på samma koncept som gör nya försök att lyckas.
  Ett såpass framgångsrikt koncept kommer inte försvinna, och jag är övertygad om att detta är det sätt som både musik, filmer och kanske till och med TV-program kommer att distribueras genom i framtiden. Om det kommer att heta Spotify eller inte är dock omöjligt att veta.

 6. David2009-10-14 at 16:59Reply

  Om Spotify inte klarar sig själva bör skivbolagen skjuta till lite pengar. Det ligger i deras bästa intresse. Skulle de inte göra det klantar de bort den bästa chansen de haft att bekämpa piratkopiering…

 7. Roger2009-10-14 at 12:53Reply

  Jag är ej betalande idag, men har tänkt bli det framöver.
  Jag tror fortfarande vi kommer få se skivor vid sidan av tjänster som spotify för lång tid framöver, vilket gör att det inte borde vara några problem med att få tjänsterna att växa, då de har gått om tid, och får man med sig nya generationer så har man lyckats bra.

 8. peps2009-10-14 at 11:31Reply

  Håller med dig Tommy, jag betalar gärna 99 kr per månad. Och att det skulle vara mycket pengar för en studen köper jag inte riktigt. Det är bara att ta två öl färre per månad så är det ju inget problem (eller EN öl t.o.m. om man nu vill att premium priset ska vara 99 kr.). Och det är ju jävligt småaktigt tycker jag att kräva att ALL musik ska finnas innan man pröjsar… Störtlöjligt enligt min mening. Det kan ju inte vara mycket musik som varje person saknar. Jag som lyssnar väldigt mycket på extrem metal känner ju att det mesta finns… Jag är helt nöjd.

 9. Jack2009-10-14 at 01:31Reply

  Folket/kunderna/användarna har sagt sitt. Det är såhär vill vill ha vår musik serverad. Folk betalar med sin uppmärksamhet, sin tid, sina pengar (i ca 5-10 procent av fallen) och sina lyrika vitsord. Nu gäller det att göra bästa möjliga av denna, i den digitala musikhistorien, unika möjlighet. Redan görs goda intäkter men man får nog acceptera att en fas av visst trial and error experimenterande (avseende prissättning och reklamtyper): Användarna matar dagligen de beundransvärda kreatörerna bakom Spotify med data och jag har fullt förtroende för att de, om de får lite tid och branchen visar lite vuxet tålamod, kommer att omsätta dessa data i den mest praktiska och användarvänliga lösningen för alla involverade parter.

 10. Andreas Hultgren2009-10-14 at 00:00Reply

  Det finns bara en väg för spotify att gå, ALL musik måste finnas där. Jag betalar inte för en tjänst där jag allt som oftast upptäcker att det jag letar efter inte finns..

 11. Stupid02009-10-13 at 22:07Reply

  Sänk premium kostnaderna och fler kunder lär komma fram. 99kr i månaden för en student är inte lite pengar när du kan få fram musiken via Chilirec eller olaglig nedladdning.
  49kr är mycket resonligare. Dom bör i alla fall testa en månad med sänkt premium avgift =)

 12. Johan2009-10-13 at 21:58Reply

  Dock finns ju både metallica och beatles i den andra musiktjänsten på nätet som jag inte minns namnet på. Fattar inte hur de lyckades få till en deal med skivbolagen??

 13. TkJ2009-10-13 at 21:02Reply

  Ronny: Jag tror dessvärre inte att Metallica, Beatles, AC/DC och andra grupper som kränger en jävla massa skivor kommer dyka upp på Spotify. Skivbolagen släpper inte den musiken, de tjänar för mycket på plattorna. Det är iaf min teori.

 14. Ronny2009-10-13 at 20:07Reply

  Kan ju inte vara så svårt att få mera betalande kunder egentligen,bara att de gör typ AcDc/Metallica mm tillgängligt för premiumkunder?
  Men samtidigt ha ett visst utbud av dessa fortfarande på gratisversionen,typ som att bara hälften av låtarna finns på gratisversionen?
  Gratisversionen får ju inte bli för dålig heller och månadskostnaden får ju inte skena iväg men så jäkla svårt kan det väl ändå inte vara, att hitta en medelväg?

 15. Klang IT2009-10-13 at 19:09Reply

  Mm, ska bli spännande att se om Spotify håller måttet. På något sätt känns det ju som att om inte Spotify fixar det här så kommer det väl inte gå att sälja musik över nätet i en tillräcklig omfattning för att det ska gå ihop. Jag har svårt att tänka mig att något annat projekt har en chans att lyckas om inte Spotify gör det, så mycket beröm som många öser över just Spotify. Vi får se vad som händer.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.