TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programmering

Spotify sponsrar Kodcentrum för att lära unga att programmera

Skribent:
Publicerad: , 17:49
Respons: 1 kommentar

Johan Wendt, grundare av KodcentrumEnligt en rapport från EU-kommissionen kommer Europa år 2020 att sakna en miljon programmerare. Detta samtidigt som ungdomsarbetslösheten är minst sagt hög. Kodcentrum siktar på att 100000 av den miljon saknade programmerarna kommer att utgöras av unga svenska tjejer och killar.

Kodcentrum är en nybildad ideell förening grundad av Johan Wendt. Spotify, som enligt egen utsago på nära håll fått känna av bristen på skickliga programmerare, går in som huvudsponsor i föreningen. Som mål har Kodcentrum att fram till år 2020 ha utbildat och introducerat 100000 barn i programmering.

För tjugo år sedan var programmering en självklar hobby bland datoranvändare. Redan på högstadiet fick vi på datorlektionerna lära oss grunderna i programmering. Så ser det definitivt inte ut idag, vilket är väldigt synd – inte bara för att marknaden behöver bra programmerare, utan även för att det är väldigt roligt att skriva egna program.

Redan idag utbildar Kodcentrum barn inom programmering, men det är än så länge bara lokalt i Stockholm. 2016 hoppas Kodcentrum kunna arrangera så kallade kodstugor i 30 olika städer runt om i landet. Eftersom föreningen är ideell kommer det att vara gratis för barn att delta i kodstugorna för att lära sig grunderna i hur programmering fungerar.

Kodcentrum ska starta kodstugor där barn och ungdomar får lära sig programmera

Kodcentrum ska starta kodstugor där barn och ungdomar får lära sig programmera.

Med hjälp av volentärer kommer Kodcentrum att öppna kodstugor över hela landet. I och med dessa kommer Kodcentrum att introducera barn och ungdomar i åldern 9-13 år för utveckling i Scratch, Baby Python samt vanlig HTML.

– Att få med Sveriges coolaste företag på denna resa är underbart. Kidsen älskar Spotify och drömmer om att själva få arbeta där när de blir stora. Vad de inte vet är att många av alla Spotifys medarbetare är just kodare, säger Johan Wendt, grundare av Kodcentrum. (Källa: Pressmeddelande)

Fler kodare behövs i Sverige

Johan Wendt har tillsammans med Martin Lorentzon, grundare och styrelseledamot på Spotity, idag skrivit en debattartikel på SvD Brännpunkt under rubriken Kodare behövs om Sverige ska förbli en kunskapsnation.

I sin artikeln skriver Wendt och Lorentzon:

Utbildningsutskottets ordförande, Tomas Tobé (M) öppnade som första politiker upp för att plocka in programmering i den svenska skolan. Tobé föreslår att programmering ska vara möjligt att välja i stället för slöjd. Det är dags att utbilda barn i de ämnen som de faktiskt ska arbeta med i framtiden. Tanken är lockande, men hur länge kommer vi att behöva vänta innan den blir verklighet? Och har vi tid att vänta?

Tobé är naturligtvis helt rätt ute. Med tanke på hur otroligt väsentligt programmering är i dagens samhälle, borde det finnas på schemat på skolor.

Syftet med Kodcentrum är att lära barn i åldrarna 9-13 att förstå grunderna inom programmering och skapa ett engagemang.

Syftet med Kodcentrum är att lära barn i åldrarna 9-13 att förstå grunderna inom programmering och skapa ett engagemang.

Men som Wendt och Lorentzon skriver tenderar det att ta rätt lång tid, innan saker lämnar idéstadiet. Och det är här som Kodcentrum ska komma in i bilden.

Besök Kodcentrums hemsida för mer information.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

En kommentar

  1. Spotify sponsrar Kodcentrum för att l&auml...2014-07-01 at 17:58Reply

    […] TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer …. Utbildningsutskottets ordförande, Tomas Tobé (M) öppnade som första politiker upp för att plocka in programmering i den svenska skolan. Tobé föreslår att …  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.