TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Spotify drar in storkosing åt skivbolagen

Skribent:
Publicerad: , 12:34
Respons: 13 kommentarer

spotifyFlera skivbolag uppger att Spotify numera är ekonomiskt viktigare än både skivbutiker och näthandel. Musiktjänsten drar in rejäla pengar till bolagen.

Samtidigt hörs det ändå en del kritik från artister som inte verkar få vara med och ta del av pengarna deras musik ger skivbolagen.

Jag älskar Spotify.

Jag skulle tippa på att Spotify står för cirka 90 procent av min musikkonsumtion idag. De övriga 10 procenten står radio för. Jag lyssnar aldrig på MP3-musik längre; det enda jag har i iTunes är podcasts och senaste skivan med Iron Maiden.

Den sista CD-skivan jag köpte var Metallicas Death Magnetic (2008), och då var det en specialutgåva i en kistliknande låda, tillsammans med t-shirt och andra coola grejor. Och den näst sista skivan jag köpte var Metallicas St. Anger (2003), ett köp jag fortfarande bittert ångrar.

CD-skivan är hemma hos Johansson-Fager lika död som kassettband och VHS-film. Jag tror inte jag är ensam, eller hur?

spotify-grundare
image-10990

Över 2 miljoner användare – i Sverige!

Spotify har idag över två miljoner användare bara i Sverige. När man betänker att tjänsten lanserades för allmänheten 2008, och att det inte är ett lätt område att slå sig in på, är det här otroligt imponerade.

I en artikel hos Norra Skåne läser jag att de fyra stora skivbolagsjättarna – Sony Music, Universal Music, Warner Music och EMI – ser att Spotify håller på att gå förbi den ordinära skivförsäljningen.

– Spotify håller på att bli den största återförsäljaren av musik i Sverige, både fysiskt och digitalt. Spotify är på god väg att bli den största enskilda partnern vi har. Sett till de senaste månaderna är det därifrån artisterna och skivbolaget fått mest intäkter, säger Jacob Herbst, ansvarig för digital försäljning på skivbolaget Sony. [Norra Skåne]

På Universal säger man att Spotify redan drar in mer pengar än Åhléns och CDON – två jättar inom skivförsäljning.

Småslantar till artisterna

Men även om skivbolagen drar in ordentligt med pengar, verkar det inte vara mycket som trillar vidare ner till själv artisterna. Förra året berättade Stim att en låt som spelats en miljon gånger på Spotify gav rättighetsinnehavarna 2300 kronor att dela på.

artister-spotifySom jag uppfattat nyhetsrapporteringen har skivbolagen gång på gång sagt att artisterna snart kommer att tjäna mer pengar på Spotify. Tills dess verkar de pengar som uppenbarligen strömmar in hos skivbolagen, stanna där.

Under första halvåret av 2010 betalade Spotify ut motsvarande 193 miljoner kronor till “rättighetsinnehavare”. I praktiken handlar det om skivbolagen, eftersom det är dessa som Spotify har kontrakt med. De lär inte göra några utbetalningar direkt till artister.

Det skulle vara intressant att veta hur stor procentandel av dessa miljoner som gått vidare till de som gjort musiken. Enligt en bloggpost hos Jocke Jardenberg brukar jättarna skriva avtal om 10 procent. Då är det inte konstigt att en del artister surar till rejält.

Med jämna mellanrum hör vi om artister som kräver att deras musik tas ner från Spotify. En viss hypotetisk risk finns att skivbolagens girighet kan förstöra hela Spotify. Det räcker att ett gäng stora artister går samman och i protest hoppar av, för att Spotifyskeppet ska börja ta in vatten.

Å andra sidan finns så klart möjligheten att Spotify, och liknande tjänster (läs: iTunes), börjar betala ut pengar direkt till artisterna istället. Det vore det allra bästa – för alla utom skivbolagen.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

13 kommentarer

 1. >Spotify - 174 miljoner till skivbolagen, 19 miljoner till artisterna?2011-02-17 at 12:36Reply

  […] 193 miljoner betalade nämligen Spotify sammanlagt ut det första halvåret 2010 enligt denna artikel: Spotify drar in storkosing till skivbolagen […]

 2. Spotify FTW | ogBlogBl2010-11-03 at 13:39Reply

  […] http://blogg.tkj.se/spotify-stora-pengar/ Flera skivbolag uppger att Spotify numera ärekonomiskt viktigare än både skivbutiker och näthandel […]

 3. Erik2010-11-01 at 21:21Reply

  Det skulle vara intressant att veta om spotify faktiskt tjänar pengar även på gratisanvändarna eller om dessa rent av är en utgift, trots reklamen. Rimligtvis så måste ju premiumkunderna vara de som drar in den stora inkomsten.

 4. Veckan som gick – Vecka 43 « Same Same But Different2010-10-31 at 19:05Reply

  […] Spotify drar in stora pengar. Men når de fram till artisterna? Mellanhandsproblematiken lever fortfarande. […]

 5. Karin2010-10-31 at 09:53Reply

  En mycket bra jämförande grafik över hur mycket artisterna faktiskt tjänar på att sälja sin musik online är skapad av David McCandless på informationisbeautiful.net. Siten verkar vara nere men grafen är spridd över webben, bla här: http://mashable.com/2010/04/15/music-artists-earn-online-infographic/

  För att få ihop motsvarande en amerikansk minimilön ($1160 dvs drygt 7700 SEK) behöver artisten få 4 549 020 spelningar i spotify!

  Min syster är musiker och för henne är möjligheten att finnas på Spotify en ren PR-grej. Hon har gett ut sin skiva på eget skivbolag, och att finnas med i Spotify och iTunes visar att hon är seriös och ger henne professionell trovärdighet. Men det finns inga pengar att hämta.

 6. 8F – spotify info » Blog Archive » Spotify drar in storkosing åt skivbolagen2010-10-29 at 18:45Reply

  […] Read the rest here: Spotify drar in storkosing åt skivbolagen […]

 7. Spotify drar in storkosing åt skivbolagen | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-10-29 at 17:10Reply

  […] deras musik ger skivbolagen. Jag älskar Spotify. Jag skulle tippa på att Spotify står […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 8. Musik Promotion Online2010-10-29 at 17:08Reply

  På I-tunes till exempel får artisterna faktiskt endast 3 % (2008 iallafall) och varken Spotify, skivbolagen eller STIM verkar vilja uttala sig hur mycket pengar artisterna får på Spotify…så vem vet hur dåligt fördelat det är. Inte ens artisterna verkar riktigt veta vad de får där.

  Men det är såklart en toppentjänst annars.

  Källa på fördelning på I-tunes:
  http://musikpromotiononline.blogspot.com/2010/09/digitala-kop-en-dalig-affar-for.html

 9. Thomas Svenson2010-10-29 at 15:09Reply

  10% är löjligt lågt för digitalt distribuerad musik som inte kostar bolagen ett öre att producera. Den procentsatsen härrör säkerligen i att resterande 90% skall täcka produktionen av skivor samt marknadsföring av musiken. Marknadsföringen, inkl drift af artisternas websajter, finns ju fortfarande kvar och kostar en hel del.

  Sen har ju musikförlagen har ju knappast monopol på att distribuera musik. Artisterna kan ju faktiskt gå samman och starta ett eget förlag för att på så sätt få en större del av kakan.

  Säkerligen kommer någon av dom stora bolagen att inse faran i detta och förbättra villkoren. T.ex. en högre procentsats för digital distribution.

 10. Tweets that mention Spotify drar in storkosing åt skivbolagen -- Topsy.com2010-10-29 at 13:44Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Håkan Brovell and tobbe, Johan Svanberg. Johan Svanberg said: RT @tkj: Nybloggat: Spotify drar in storkosing åt skivbolagen http://bit.ly/dtQAp3 #svpt […]

 11. Pär Berglund2010-10-29 at 13:09Reply

  Det går alldeles utmärkt att lägga upp sin musik på Spotify och Itunes utan att använda sig av ett skivbolag som mellanhand. Man måste dock ha en distributör, och betalningen till artisten går via denne. DIstributören tar en kommission på vanligtvis 10-20% på nettovinsten. Distributörer som Recordunion.com och CDbaby.com är öppna för alla.
  Vad gäller intäktsströmmarna så redogör STIM för de pengar som går till låtskrivarna. En andra intäktsström går till den som har rättigheterna till själva inspelningen.

 12. Johannes2010-10-29 at 13:08Reply

  Vad man än anser om skivbolagens syn på musiken som om den vore vilken handelsvara som helst, och inte något konstnärligt eller berikande av vår kultur, har de varit en förutsättning för tillkomsten av Spotify. Hade inte bolagen redan haft kontrakt med alla artister och tillgång till hela musikskatten hade det tagit evigheter för Spotify att få ihop den stora databasen med musik.

  Sen är det ännu mer ironiskt att bolagen tjänar mest på att någon annan skapat den tjänst och prismodell som vi konsumenter efterfrågat i flera år.

 13. Stefan2010-10-29 at 12:41Reply

  Kommer spontant att tänka på följande tweet:
  http://twitter.com/#!/sofiatalvik/status/27041188674

  Kan dock tänka mig att musikbolag som ligger på topplistorna drar in stora summor.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.