TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggskolan

Gör det enkelt att sprida dina bloggposter på sociala nätverk

Skribent:
Publicerad: , 14:45
Respons: Skriv en kommentar!

Så sprider du dina bloggposter via sociala nätverkIdag är de viktigaste kanalerna att få besökare till din blogg, efter sökmotorer, olika sociala nätverk. Facebook och Twitter är de två största tjänsterna varifrån du kan få väldigt många besökare om du får spridning på en bloggpost.

Även om du själv naturligtvis ska posta länkar till dina inlägg via dina konton på de sociala nätverken, är det viktigare att få dina besökare att sprida länkarna. Det är då du kan få bollen i rullning och det är främst detta man syftar på när proffsen pratar om viral marknadsföring.

Wikipedia beskriver viral marknadsföring så här:

Viral marketing är en marknadsföringsmetod som grundar sig på ett budskap, tjänst eller produkt som är så unik och intresseväckande att de individer som exponeras för den har en stor benägenhet att, utan incitament, sprida den vidare till sin bekantskapskrets. [Källa: Wikipedia]

Det handlar alltså inte uteslutande om sociala nätverk, utan kan likaväl betyda att dina läsare berättar om din blogg IRL. Men idag är sociala nätverk så stora och dessutom är det lätt för surfare att dela en intressant bloggpost till sina vänner genom att posta länken på Facebook, Twitter, Google+ eller något annat nätverk.

Om du är riktigt framgångsrik – något som bara händer vid enstaka tillfällen, när du lyckats skriva en bloggpost som är väldigt lockande – kommer först dina besökare att dela länken till din artikel till sina vänner på sociala nätverk, och därefter kommer vännerna i sin tur att dela den vidare till sina kontakter, och så vidare.

Det är då den enormt eftertraktade snöbollseffekten uppstår. Det här är något marknadsförare drömmer våta drömmar om. En lyckosam sådan effekt kan generera enorma mängder besök, och detta helt utan kostnad.

Gör det enkelt att dela dina inlägg

Hur du lyckas med något sådant här, finns det inga regler om. Det handlar till viss del om kunskap om dina läsare tillsammans med vetskap om vilken typ av bloggposter som har potentiell att tilltala stora mängder surfare – men allra mest handlar det om tur.

Du råkar skriva helt rätt artikel och publicera den vid helt rätt tillfälle, och den läses av helt rätt personer. Visst går det att analysera och planera en sådan här artikel, men huruvida det kommer att lyckas handlar allra mest om tur.

Det mest grundläggande du ska göra för att öka dina chanser till framgång inom sociala medier, är att göra det så lätt som möjligt att dela dina bloggposter.

När en besökare har hittat och läst din bloggpost, ska det vara naturligt och superenkelt att dela bloggposten till Facebook och Twitter. Du ska ha tydliga knappar för att dela. Det enda som ska krävas av besökaren är att hen klickar på en knapp.

En fördel med att använda WordPress som bloggverktyg, är att det finns massor av gratis tillägg som du kan ladda ner och installera. Det finns tonvis av tillägg inom ”sharing” (delning). Kvaliteten är lika varierande som antalet existerande tillägg.

Fixa delningsknappar lätt utan tekniska kunskaper

Ett populärt tillägg är AddToAny. Det är lätt att komma igång med. I WordPress administrationsgränssnitt, välj Tillägg -> Lägg till nytt. Skriv ”addtoany” i sökfältet och när du får upp sökresultaten letar du upp valet Share Buttons by AddToAny, och klickar på Installera nu.

Efter att du installerat tillägget kan du konfigurera dess utseende via Inställningar -> AddToAny. Här kan du välja storlek på ikonerna, vilka tjänster som ska finnas med och på vilka sidor delningsknapparna ska synas, samt om knapparna ska visas över eller under själva bloggposten (eller både över och under).

AddToAny - tillägg för WordPress för viral marknadsföring

AddThis är en annan lösning, vars mest intressanta alternativ är en vertikal meny med knappar som visas ute i ena kanten av webbsidan. I och med att knapparna inte ligger i själva innehållet på sidan, visas de hela tiden. Menyn är ”flytande” och ligger på samma ställe – när du skrolla neråt eller uppåt ligger knapparna att kvar.

Du kan se hur AddThis fungerar i praktiken här på TkJ.se. Ute till vänster finns knappar för att dela artiklar på en rad olika sociala nätverk. Testa själv genom att klicka på någon av knapparna (ingenting kommer att delas per automatik, så det är ingen fara att testa även om du inte vill dela den här artikeln).

En teknisk skillnad mellan AddThis och AddToAny, är att den förstnämnda inte installeras som ett WordPress-tillägg. Istället registrerar du ett gratis konto på AddThis sajt, och därefter klickar du Get the Code. I rutan Options gör du dina inställningar för hur din meny ska fungera och se ut.

AddThis, snygg meny för att dela bloggposter på sociala nätverk

När du justerat inställningarna och är nöjd, klickar du Generate Code. Nu får du ett par rader Javascript-kod, som du klistrar in på valfritt ställe på din webbsida.

I WordPress går du till Utseende -> Redigerare för att kunna ändra i koden för ditt tema. Öppna dokumentet Sidhuvud (header.php) via listan till höger. I koden letar du upp HTML-taggen, och direkt under denna klistrar du in koden från AddThis.

Svårare än så är det inte.

Full kontroll med egna knappar

Något som knapparna från AddToAny respektive AddThis saknar, är att visa hur många gånger någonting har blivit delat. Om du tittar i rutan ”Gillade du artikeln?” här under artikeln, ser du att det framgår hur många gånger artikeln har delats på Facebook, Twitter, Google+ och Pusha.

För att lösa det här behöver du implementera knappar manuellt från respektive tjänst. Om du har grundläggande kunskaper inom HTML-kodning borde det här inte vara allt för komplicerat.

Du behöver lägga till en ruta under ditt inlägg i ditt tema. Det gör du via Utseende -> Redigerare. Mallsidan för bloggposter heter Enskilt inlägg (single.php) och det är någonstans under PHP-funktionen the_content(); du ska lägga in din ruta.

I rutan ska du lägga in kod från respektive socialt nätverk för deras knappar. Du hittar dessa på följande sidor:

Vill du läsa fler tips och annat i den här artikelserien, hittar du dem i kategorin Bloggskolan.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.