TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

5 smarta gratis steg för en stabilare och snabbare dator

Skribent:
Publicerad: , 09:53
Respons: Skriv en kommentar!

Snabbare datorHar din PC börjat kännas gammal och trött, och du vill ha en snabbare dator utan att köra en ny? Då finns det flera tips som hjälper dig att återfå prestandan. I den här guiden går jag genom fem steg för att få ordning på ditt system, så att den får tillbaka en del av sin forna glans.

Om du inte kontinuerligt städar sin dator kommer den med tiden att bli mer långsam och instabil. Även om det är bättre att sköta det här arbetet löpande, så finns det en del du kan göra när du vill ta tag i det. Städa bort onödiga program och skräp som ligger i systemet, och uppdatera allt väsentligt, så kan skillnaden vara märkbar.

I steg nummer ett städar vi bort hot i form av spyware och annan farlig kod. Men när det gäller ordinära trojaner och andra typer av virus, är det inte alltid du kan städa bort dem efter att de infekterat ditt system.

Därför utgår jag från att du kör ett antivirus. Antivirus skyddar din dator proaktivt, vilket betyder att de stoppar skadlig kod innan de smittar ditt system. Kör du utan antivirus och drabbas av exempelvis en trojan när du surfar förbi en infekterad webbsida, är det långt ifrån säkert att du kan få bort viruset utan att radera hela hårddisken och installera om Windows.

Här hittar du kompletta säkerhetspaket samt gratis antivirus. Se till att alltid köra något sådant.

Dela med dig! Tipsa dina vänner på Facebook om artikeln så att de också lär sig hur man gör sin dator snabbare gratis!

 

Snabbare dator
image-26449

1. Rensa bort spyware och farlig kod

Det första steget till en snabbare dator är att städa bort eventuell farlig kod – spyware (spionprogram), adware (annonsprogram) och annat. Dessa är kända för att äta upp en hel del prestanda. Du behöver göra detta först, så att det inte ligger kvar någon skadlig kod och påverkar dina övriga steg i guiden. Ett av de mest populära antispywareprogrammen är MalwareBytes.

Ladda ner MalwareBytes.

Här hittar du fler antispyware-program.

2. Städa bort onödiga bakgrundsprogram

När du tagit bort spyware och andra faror från ditt system, är nästa steg att ta bort legitima program som ligger i bakgrunden och slösar internminne och processorkraft. Dessa kallas för autostartande program och ju längre tid som gått mellan dina städningar, desto fler sådana lär du ha installerade.

Många program som du testar, lägger in små verktyg som körs igång samtidigt som Windows, för att göra det snabbare att starta huvudprogrammet eller för att sköta uppdateringar. Ett sådant program gör varken till eller från, men när du börjar få upp över tio stycken – vilket inte är alls ovanligt – märks det.

AutoRuns städar bort autostartande program
image-26450

AutoRuns städar bort autostartande program du inte behöver.

Du kan ta en titt på vilka autostartande program ditt Windows har, genom att öppna Aktivitetshanteraren (högerklicka i aktivitetsfältet) och sedan klicka upp fliken Autostart. Här ser du vilka installerade autostart-program som är aktiverade. Högerklicka och deaktivera sådana du inte vill ha.

Aktivitetshanteraren visar tyvärr bara ett urval av autostartande program. Det finns många ställen för program att gömma sig på, så vill du ha full koll behöver du använda gratisprogrammet AutoRuns. Det här kräver dock att du har hyfsat goda grundkunskaper i Windows. Men hanterar du det bra, kommer du troligtvis att få en snabbare dator.

Ladda ner AutoRuns.

3. Uppdatera ditt Windows

Egentligen borde det här vara uppenbart, men dessvärre är det många användare som av olika skäl struntar i att uppgradera sina Windows. Det innebär att datorer världen över blir infekterade av virus och annan bråte, på grund av att man inte täppt till säkerhetshål, och som i sin tur genomför attacker och skickar skräp mot oss andra som faktiskt sköter våra uppdateringar…

Under Windows-inställningar hittar du Uppdateringar och säkerhet. Klicka dig vidare till dess fönster, och härifrån hittar du till Windows Update. Se till att detta körs per automatik. Och prova att sök efter nya versioner genom att klicka Sök efter uppdateringar.

Windows Update
image-26451

Windows Update ser till att hålla ditt Windows aktuellt.

4. Nya version av dina program

Utöver själva operativsystemet är det också viktigt att du håller dina installerade program och spel aktuella. En hel del programvaror har egna funktioner för att söka efter nya versioner, medan andra tycker att du manuellt ska sköta om det. Har du liksom de flesta en lång rad installerade program, går det inte att hantera det manuellt…

Eftersom det hela tiden hittas nya säkerhetshål i programvaror, är det viktigt att hålla dig till senast aktuella utgåvan. Därtill kommer nya version med nya funktioner, vilket sällan är negativt.

Det finns tack och lov många verktyg som först skannar ditt system efter installerade programvaror, sedan kolla om du har aktuell version och slutligen laddar ner och installerar den saknas. Ett bra sådant program är Kaspersky Software Updater. När det gäller datorspel, bör många av dem hanteras via Steam.

Kaspersky Software Updater
image-26452

Kaspersky Software Updater håller dina program uppdaterade till senaste versionen.

5. Drivrutiner behöver uppdateras

Och slutligen – du vill också ha de senaste drivrutinerna. Nya drivrutiner är viktigt för att ditt system ska vara så stabilt som möjligt. Många gånger beror ett Windows som ofta kraschar, på att du har gamla versioner av drivrutiner. Ditt operativsystem och dina installerade program och spel, kan krocka med gamla versioner av drivrutiner, och det leder till problem.

För att ta ett exempel kan gamla versioner av drivrutinerna för ditt grafikkort resultera i alla möjliga konstiga fel. Om du har problem med att du inte kan stänga av din dator korrekt, så kan problemet vara att ditt grafikkort har för gamla drivrutiner…

Här hittar du 5 program för att hålla dina drivrutiner aktuella!

Snabbare dator med ett program

Det finns en rad olika program som påstår sig göra en snabbare dator. De flesta överdriver sin kompetens ordentligt. Av alla jag har testat är det bara två verktyg som faktiskt gör en dator snabbare genom att städa systemet.

Advanced SystemCare respektive SLOW-PCfighter är två program som på olika sätt städar och tweakar ditt Windows för att få det att fungera stabilare och snabbare. Och om du inte manuellt brukar städa ditt system, är chansen stor att de fungerar. När jag testat dem på dåligt fixade datorer har Windows blivit snabbare att använda, systemet har bootat upp på kortare tid och det har gått snabbare att starta program.

Min favorit är Advanced SystemCare, och du kommer en bra bit med gratisversionen. Om du köper Pro-versionen kommer programmet lägga sig tyst i bakgrunden och se till att din dator alltid är fräsch och snabb.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.