TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Topp 5 gratisprogram för att snabba upp din dator!

Skribent:
Publicerad: , 08:55
Uppdaterad: 2015-01-29, 21:56
Respons: 15 kommentarer

Städa datorn gratisDet är dags att göra din dator snabb igen. Ju längre tid man använder sin dator – testar program, laddar ner filer och så vidare – desto segare blir den.

Många programinstallationer lägger till exempel in små bakgrundsverktyg och tjänster som tar processorkraft och internminne, och överallt sparas onödiga skräpfiler. Windowsregistret fylls på och blir stökigt och fullt av felaktig data. Och så vidare – vi behöver inte gå in djupare på det.

SLOW-PCfighter är ett lättanvänt och effektivt program för att göra din dator snabbare. SLOW-PCfighter fixar många problem och är ett bra alternativ för alla som inte vill pilla med systeminställningar. SLOW-PCfighter är på svenska och kostar 140 kronor. Testa det gratis genom att klicka på Gratis scanning på sajten.

För att råda bot på det här behöver du lite tid. Det är det enda. Här har jag nämligen samlat ihop mina fem favoritprogram för att städa din dator, och de har allihopa en sak gemensamt; de är helt gratis. Så med de här programmen kommer du att få fart på din dator, utan att det kostar dig ett öre.


1. SuperAntiSpyware

Det första du ska göra är att rensa bort alla eventuella spyware, adware och annan bråte som kanske finns i ditt system. Det är väldigt lätt att drabbas av sådant här, speciellt om man laddar ner och installerar mycket program. Som till exempel undertecknad… SuperAntiSpyware är enligt min mening det idag mest kraftfulla skannerverktyg för att städa bort spyware och dylikt från datorn. Notera att du givetvis alltid ska köra antivirus och brandvägg. Gratisversionen av SuperAntiSpyware skyddar dig inte från något – det rensar bara bort sådant som redan smittat din dator.

2. Revo Uninstaller

När ditt system är rent, fortsätter du med att avinstallera program och spel du inte använder. Det finns ingen anledning till att de ska ligga och ta upp hårddiskutrymme. En hel del program har även som sagt bakgrundsverktyg som körs hela tiden, även när du inte använder själva programmet. Revo Uninstaller är mycket kraftfullare än Kontrollpanelens Lägg till eller ta bort program. Revo städar nämligen bort allt som har med installationen och göra, samt rensar upp i registret. Något som Lägg till eller ta bort program inte gör.

Autoruns tar bort autostartande program

Rensa bort autostartande program med gratisprogrammet Autoruns.

3. AutoRuns

Autostartande program är det vanligaste skälet till varför datorn börjar gå slö. I alla fall är det den uppfattningen jag har fått när jag rykt ut för att hjälpa folk med sina gamla sega datorer. Genom att gå igenom listan över program som automatiskt startar med Windows, och rensa bort de onödiga, går det att återfå mycket fart. Här gömmer sig nämligen många prestandahungriga små monster. Dessutom drar de ner starttiden för Windows något alldeles kopiöst.

4. Turbo Service Manager

Tjänster (Services på engelska) är också en form av bakgrundsprogram. Här är det dock inte lika lätt att veta vad man ska stänga av. Du bör inte ge dig på tjänster om du känner dig helt okunnig på området, och även om du är hyfsat insatt i Windows bör du googla på tjänsternas namn innan du stänger av dem. Det gör jag. Stänger man av fel tjänst kan hela systemet lägga av.

5. CCleaner

Sist men absolut inte minst rensar du bort allt skräp med CCleaner. Detta klassiska och många gånger prisbelönta verktyg tar bort skräpfiler du inte behöver, och städar igenom Windowsregistret. Det har även en del andra smarta funktioner för att rensa ditt system.

Analysera disken i CCleaner

I resultatet efter att ha kört en diskanalys får du fram information om vilka filer som tar upp mest plats.

Har du förslag på andra program inom genren som du tycker är lika bra, eller bättre, lämna gärna en kommentar nedan!

Läs mer om att göra din dator snabbare!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

15 kommentarer

 1. Bertil2012-08-22 at 13:37Reply

  Jag kör Malwarebytes Anti-Malware samt SuperAntiSpyware samt Advanced System Care.
  Revo har jag också anvät i måga år för att avinstallera program och i Revo så finns även en funktion för att ”bocka av” program som startar automatiskt med Windows.

 2. Lars Olsson2011-03-14 at 22:52Reply

  Comodo system cleaner har jag provat, verkar bra. Kör sedan en tid
  med F-cleaner. Ett bra program med flera funktioner, t.ex om man
  håller muspekaren över programikonen nere vid klockan visas hur
  mycket minne som för tillfället är ledigt.

 3. PiaLottas Tips & Trix ..2009-11-04 at 23:18Reply

  […] Här kan du kolla lite olika program som Tommy K Johansson rekommenderar. Jag valde Revo, men du kanske har behov av något helt annat. […]

 4. Rob2009-10-06 at 13:31Reply

  Hejs

  CCleaner är ju populärt, men jag tycker det är lite överskattat.
  Comodo System Cleaner och Advanced System Cleaner tycker jag rensar bättre.
  Att använda ”rensa bort allt-program” är jag skeptisk till. Risken finns alltid att en viktig systemfil försvinner, som jag själv råkat ut för. Hellre tio filer för många än en för lite. Tycker det är bättre att använda Kontrollpanelen Lägg till/Ta bort, för säkerhets skull.
  Hälsningar Rob.

 5. Programvaror som trimmar datorn fungerar inte2009-09-30 at 21:13Reply

  […] Jag har själv funderat på att göra liknande test men aldrig haft tid. Resultatet är ungefär vad jag förväntat mig. Produkterna ger ingen direkt förbättring och i många fall en försämring. Det som verkligen gör skillnad är att stoppa i 1 Gb ram istället. TkJ tolkar dock resultatet annorlunda och jag vet inte vad har grundar det på. Kanske är det för att han själv tipsar ganska mycket om dessa program. […]

 6. Full fart i datorn med gratis reparation! @ Gratisprogram2009-06-08 at 21:21Reply

  […] » Hemsida: Evonsoft Computer Repair » Ladda hem Evonsoft Computer Repair » Topp 5 gratisprogram för snabbare dator […]

 7. En röd knapp som gör datorn snabb @ Gratisprogram2009-05-11 at 00:05Reply

  […] Topp 5 gratisprogram för snabbare dator […]

 8. Erik2009-04-28 at 08:47Reply

  glöm inte comodo system cleaner och malwarebytes antimalware. sök efter uppdateringar varje gång innan körning.

 9. Jonna2009-01-07 at 09:58Reply

  Jag har använt Revo Uninstaller rätt länge nu och är hur nöjd som helst med programmet. Det rensar bort alla filer som vanliga uninstallers inte gör vilket jag tycker är mycket bra så slipper man själv gå igenom varje mapp.

  Mvh Jonna

 10. Arvid2009-01-05 at 02:35Reply

  Hej jag har ingen egen hemsida men jag tycker att alla borde testa Malwarebytes Anti Malware det är ett gratis program som man kan skanna datorn efter virus med och det går jätte fort och den hittar alla virus men den skyddar inte hela tiden så jag rekommenderar att ni har ett virusskydd och brandvägg ändå

 11. TkJ2008-12-06 at 23:18Reply

  Wolter: Revo Uninstaller, men länken verkade ha gått sönder. Fixat nu, tack för tipset!

 12. Andreas Wolter2008-12-06 at 19:24Reply

  Advanced uninstaller är bra tycker jag. Där finns nästan allting inbakat som du nämner här ovan. Vidare så brukar jag köra Adaware mot spyware.

  Mvh
  Andreas

 13. Andreas Wolter2008-12-06 at 19:21Reply

  Hej

  Vilket är det 5:de programmet?

  Mvh
  Andreas

 14. Merja2008-12-05 at 16:33Reply

  Den här program är också bra! Bara man är försiktig med den..:

  RegSeeker software downloads and reviews – CNET DownloadsCome to CNET Downloads for free and safe RegSeeker software downloads and reviews. All CNET Downloads software is safe, trusted, and spyware-free.
  http://www.download.com

 15. Bert Lindvall2008-12-05 at 15:43Reply

  Hejsan
  Jag har använt Easy Cleaner i många år och jag tycker det har funkat bra.ToniArts står bakom programmet.
  Hälsningar Bert

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.