TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Städa registret med lättanvänt svenskt gratisverktyg

Skribent:
Publicerad: , 09:26
Uppdaterad: 2010-03-08, 07:33
Respons: 12 kommentarer

Windowsregistret, eller bara registret som det också kallas, är enkelt förklarat en omfattande databas som rymmer information om inställningar, själva Windows, alla installerade program, tjänster och tillägg, filformat och allt annat som krävs för att Windows ska fungera. Det gäller att databasen hålls i trim!

Windows och programvaror skriver till och uppdaterar registret hela tiden, och med tiden är det omöjligt att hålla det rent från skräp. Det kommer alltid att finnas felaktig och trasig data. Och ibland kan detta ställa till det när något program försöker läsa poster som pekar fel eller är borta.

Städa registret, gör datorn snabbare?

För att råda bot på det här kan man försöka städa registret. Jag skulle inte rekommendera att du gör det manuellt, men med hjälp av ett populärt och gratis program som Wise Registry Cleaner kan det vara en god idé. Wise Registry Cleaner finns i både kommersiell och gratis version. För att söka igenom och städa ditt register klarar du dig med gratisversionen.

Så städar du registret

Börja med att klicka på Starta ny sökning för att låta programmet skanna igenom ditt register på jakt efter felaktigheter. Det här kan ta några minuter. När det är klart får du fram en lista över saker som kan åtgärdas.

Nu klickar du på den gröna skölden – Markera alla säkra registernycklar och därefter Reparera problem. Mycket mer än så behöver du inte göra. Det finns så klart en del inställningar att utforska för dig som vill gå mer in på djupet, men i det här läget har du med största sannolikhet städat bort en hel del onödig bråte.

Defragmentera Windowsregistret

Wise Registry Cleaner innehåller förutom sina städverktyg en funktion för att defragmentera registerfilen. Jag skrev härom dagen om att defragmentera hårddisken, och principen är densamma i det här fallet. Läs artikeln MyDefrag trimmar dina hårddiskar helt gratis.

Defragmentera Windowsregistret gratis

Wise Registry Cleaner går igenom registerfilen och tar bort tomma ytor och skräpområden som inte används. På så sätt kommer databasen att bli mindre i storlek och det kommer att gå snabbare att läsa från Windowsregistret.

Det är föga troligt att du kommer att märka av någon skillnad i ditt vardagliga arbete, men det här handlar mer om städning i förebyggande syfte.

Mer läsning: Så får du snabbare dator – alla de bästa tipsen!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

12 kommentarer

 1. tux2010-03-21 at 16:53Reply

  skönt att det finns bra operativsystem som inte behöver reparreras i tid och otid. Dessutom gratis och fria.

 2. Anders2010-03-15 at 11:50Reply

  @Honk
  Jomenvisst är vi överens. Är med skeptisk till fixarprogram. Men det finns några bra dock.

 3. Honk2010-03-15 at 10:44Reply

  @Anders: Operativsystemet behöver inte en tredje part som ’underhåller’ registret och det är ljusår mellan hur Vista och tidigare Windows hanterar problem och konflikter. Vad gäller avinstallationer sker de med Windows avinstallerare och blir det fel pga att programmet är dåligt skrivet menar jag alltså att det inte behövs något utöver MS:s egna Windows Installer Clean Up Tool och Onecare.live.com (som också behöver användarens uppmärksamhet innan registernycklar plockas bort). Hellre adressera problemen direkt med andra ord än. Men vi verkar vara överens i stort.

 4. Anders2010-03-15 at 09:30Reply

  @Honk
  Jo såklart är det i registret det mesta sker. Men däremot rensar windows inte i registret efter rester av ”dåliga” avinstallationer mm mm. Det gör ju t.ex CCClean, mf.l.
  Men som sagt det finns en uppsjö sådana program som verkligen är sådär och man kan ifrågasätta nyttan.

 5. Honk2010-03-13 at 22:54Reply

  När Windows åtgärdar problem så är det i registret det sker; annat lämnas oberört ungefär som tomma mappar som varken gör från eller till. Ska man åtgärda ett konkret problem – säg att Epson ändrat en nyckel som omöjliggör HP installationen – är det bättre att få hjälp att manuellt radera och ändra — sen tycker jag också att det är kul att dra några varv med borsten över allt men jag håller mig till program som städar upp specifica installationer, eller MS’s onecare.live.com

 6. Anders2010-03-13 at 22:43Reply

  @honk
  Ja vad jag vet så kör windows inte så mycket av underhåll själv. Visst förändras saker vid installationer avinstallationer mm mm mm. Men inget direkt underhåll.
  Sen kan jag hålla med dig att alla s.k. fixare inte är så bra alltid. Finns massor av skit.
  CClean är däremot rätt bra på att städa i datorn allmänt och dess registerrensare har jag använt mycket utan strul. Fördelen med den är ju att du kan göra en säkerhetskopia innan städningen.

 7. Honk2010-03-13 at 22:36Reply

  @Tommy: Jag tycker att det är kul att du tycker att det är kul och att du skriver om det som du tycker är kul. Men så smarta tycker jag inte att de är och eftersom de gör liten om någon nytta samtidigt som de kan förstöra ordentligt så tycker jag att det är olyckligt att säga tuta och kör.
  @Anders: Poängen är att Windows själv håller ordning på registret och löser problem. Är det sedan strul efter programinstallationer har du Clean Up Tools och onecare.live.com.
  @frogart: Jag har också CC sedan ’alltid’ och är glad för det men har också med registerstädaren lyckats sabba flera stora installationer – naturligtvis för att jag inte valde de säkra alternativen och inte kollade nycklarnas namn tillräckligt noga. Men det är också poängen jag framför här.

 8. Janne2010-03-13 at 18:03Reply

  Jag skulle tipsa om tuneup utilities som gör alla möjliga saker.

 9. frogart2010-03-13 at 17:56Reply

  Har använt CCleaner sedan det (nästan) startade och har ALDRIG haft problem med det!! Ett riktigt bra program för att registerstäda.

  Tommy: Är det någon större skillnad på CCleaner och Wise registry cleaner tycker du? Är någon av dom bättre än den andra eller ung. lika?!

 10. Anders2010-03-13 at 15:23Reply

  Honk.
  Vilka verktyg tänker du på som städar i registret? Windows själv gör ju knappat ngn service på registret. För fanns det en registerfixare (Win 98). Vilka tänker du på nu?

 11. TkJ2010-03-13 at 11:07Reply

  Honk: Jag gillar sådana här små verktyg, och jag tycker att de funkar bra. Smarta verktyg som städar datorn tycker jag är kul, helt enkelt, och därför skriver jag om dem. Sen är det så klart upp till var och en att ladda ner och använda dem – jag bara tipsar. :)

  Jag har aldrig varit med om att de orsakat några problem för mig, så din ”alla vet” är jag inte bekant med.

 12. Honk2010-03-13 at 10:33Reply

  Varför köra något som Windows klarar så bra själv och som MS har egna verktyg för? Alla vet vi väl att sådana här lösningar också gärna tar bort nycklar som påverkar andra program och funktioner. Jag gissar att CCleaner är den mest använda register städaren och de är sannerligen inte felfri.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.