TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Ständig otur tvingar Zynga att sparka 520 personer

Skribent:
Publicerad: , 07:29
Respons: 1 kommentar

Zynga sparkar 520 personerSpeltillverkaren Zynga har varit i fritt fall sedan Facebook gjorde om tidslinjen för att sätta stopp för allt spammande från olika spelapplikationer. Visst finns det säkert en hel del andra faktorer som spelar in, men att vi som använder Facebook inte längre bombaderas av förfrågningar om saker från FarmVille, CastleVille och allt vad de heter, har tveklöst resulterat i gigantiska tapp för Zynga.

Före Facebook gjorde den här uppdateringen, vilket var ett bra tag sedan, var det väldigt lätt att dras in i ett av dessa spel och när man väl spelade kunde man inte komma vidare genom att inte posta förfrågningar om olika objekt till sina vänner. Det här ledde till att en majoritet av flödet på Facebooks förstasida bestod av olika spelförfrågningar. Marknadsföringsvärdet av detta var så klart enormt. Över en natt dödade Facebook hela konceptet – och därigenom också Zynga.

Zynga blev naturligtvis väldigt bittra över det här, men utåt sade man sig ha lösningar på det här. Man ville göra en egen plattform för spel, istället för att vara så hårt knutna till Facebook. Och man tänkte satsa allt mer på mobila spel. Det sistnämnda är helt rätt väg att gå.

Men att tro att folk aktivt skulle söka sig till Zyngas hemsida för att börja spela FarmVille 2 är naivt. Zynga lutade en stor del av företagets vikt mot möjligheten att posta till användarnas flöden på Facebook. När den möjligheten mer eller mindre försvann, föll man handlöst ner mot sin egen grav.

Jag påstår dock inte att Facebooks förändring ensamt är skulden till Zyngas dåliga tider. Det är som sagt fler faktorer som spelar in. En faktor är att intresset för den typ av spel Zynga fokuserat på har svalnat. Det är inte lika kul längre. Det kräver trots allt rätt mycket tid att spela till exempel FarmVille – du behöver logga in minst en gång per dag för att skörda grönsaker, plantera träd och så vidare. Det var lättare att locka tillbaka användare när man kunde posta fritt till deras flöden.

FarmVille 2

Spamming en viktig stöttepelare för Zynga

Siffrorna på antalet spelare har dalat. Jag själv drogs in i ett antal av de här spelen och kunde tycka att FarmVille och CastleVille var rätt roande. Men hade det inte varit för alla förfrågningar som dök upp i tid och otid, hade jag inte fortsatt spela det. Så fort förfrågningarna försvann från mitt flöde glömde jag bort spelen och har inte spelat på Facebook sedan dess.

Att Facebook gjorde så här var helt rätt. Våra flöden var totalt sönderspammade av meddelanden från spel. Samtidigt var det säkert inget lätt beslut. Facebook tjänade garanterat stora pengar på Zyngas spel, i och med att många användare betalade för att få tillgång till olika objekt, och Facebook fick säkert sin beskärda del av pengarna.

Facebook gjorde också en annan ändring som var förödande för Zynga – man gick från att främst lyfta fram populära spel (som Zyngas) till att istället börja pusha för nya spel i deras Applikationscenter. Så från att ha dominerat Applikationscenter, där Facebook-användare hittar spel, fick Zynga se sina spel bortknuffade av andra.

Zynga tjänade grova pengar på sina spel. Det märk inte minst på hur många anställda företaget har. När de nu, som ett resultat av dalande siffror, väljer att sparka 520 anställda rör det sig om 18 procent av styrkan. Idag har Zynga – som alltså fokuserar på Facebook-spel; en marknad som man kan tycka är någorlunda nischat – cirka 2800 anställda. Det är galet mycket folk för en spelutvecklare inom så kallad casual gaming.

Nu kommer Zynga fokusera allt mer på mobila spel, vilket känns som ett naturligt steg.

Om att lägga alla ägg i samma korg

Vad man kan lära sig av Zynga, är att man inte kan låta sitt företag lägga alla ägg i samma korg – speciellt inte när korgen ägs och kontrolleras av ett helt annat företag, som dessutom även kontrollerar alla kunder utifrån andra värderingar…

Ett annat aktuellt exempel på samma korkade strategi, är företaget AppGratis som hade 45 anställda och som levde på en enda applikation i iTunes, vars syfte var att varje dag rekommendera en app. AppGratis tog ordentligt betalt av apputvecklare för att tipsa om deras applikationer.

Problemet var att när AppGratis tipsade om en app, så sköt antalet nedladdningar i höjden, vilket ofta placerade appen högt upp i Apples topplistor. Eftersom Apples regler säger att företag inte ska kunna betala för att hamna på topplistorna, och att man inte får manipulera listorna på det sätt AppGratis i praktiken gjorde, plockade Apple bort AppGratis från iTunes. Och därmed var bolaget förintat, även om bolaget inte håller med..

ReadWriteWeb publicerade i augusti förra året en artikel med rubriken ReadWriteWeb DeathWatch: Zynga.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. jakobl2013-06-10 at 07:19Reply

    2800 anställda? Helt otroligt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.