TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Vill du starta en blogg för att tjäna pengar?

Skribent:
Publicerad: , 07:32
Respons: 19 kommentarer

En ständigt återkommande fråga jag får, är hur man startar en blogg för att tjäna pengar på den. Var ska man börja och hur tjänar man pengar på bloggandet – antingen tillräckligt för ett heltidsjobb eller bara extrapengar. Här kommer svaret…

Det går inte! Att starta en blogg med syftet att tjäna pengar, är att börja i helt fel ände. Skulle man göra det, letar man upp ett ämne som är hett bland annonsörer och sedan börjar skriva om detta ämne. Det låter kanske inte så svårt…

Men det är dömt att misslyckas. För att en blogg ska kunna dra in pengar behöver du rätt hyfsat mycket med besökare. Du behöver göra en bra blogg som folk vill läsa och som de återkommer till, som de tipsar sina kompisar om och som verkligen ger ett mervärde.

Därför ska du alltid blogga om sådant du tycker är intressant och roligt att skriva om. Jag har själv gjort misstaget att försöka driva bloggar med ett innehåll som jag själv haft ett svalt intresse av. Det har alltid misslyckats, och jag har sett hur många liknande projekt som helst gå i graven.

Problemet är att det krävs tålamod och massor av arbete bakom en blogg, innan den börjar tjäna pengar. Du får räkna med att arbeta med din blogg ett par timmar om dagen i minst ett år innan du börjar tjäna hyfsat med pengar. Och om ämnet då är ointressant och tråkigt, kommer du garanterat att tröttna. Och om du inte tröttnar bör du fråga dig varför du lägger ner så mycket tid på något som är så tråkigt?

En bloggare som har roligt fungerar

Därtill märks det så väl om en blogg är skriven av en engagerad person. Då blir språket helt annorlunda. Som läsare rycks man med och vill ha mer. En bloggpost som en uttråkad bloggare i jakt på inkomster skrivit är platt och tråkig.

Vill du tjäna pengar på bloggandet, ska du göra det när du redan har en bra blogg. Börja med att blogga om något du verkligen älskar att skriva om. Då kommer du att hitta din målgrupp och det kommer framför allt vara roligt. När du sedan börjar nå upp i kanske tusen besökare om dagen, då kan du börja fundera över att lägga ner tid på att tjäna pengar.

Att tjäna pengar på bloggandet handlar inte bara om att lägga upp några AdSense-annonser och ett par Tradedoubler-banners. Det ligger massor av arbete bakom det. Man måste följa upp annonsernas respons, leta reda på de bästa affiliateprogrammen, hitta rätt stil på annonserna och placera dem rätt. Det här är ett tufft jobb som kräver mycket tålamod – och intresse.

Men bli inte bitter nu!

Nu vill jag inte skjuta alla drömmar i sank. Absolut inte. Den här bloggposten riktar sig mot alla som tror att det räcker med att registrera en blogg hos Blogger och sedan börja tjäna storkovan från dag ett. Det fungerar inte så. Hade det varit så enkelt hade Sverige haft flera hundratusen professionella bloggare.

Det finns visserligen en alternativ väg att gå, i form av att skapa massor av små nischade bloggar som man bara uppdaterar väldigt sporadiskt. Genom att tjäna några kronor på varje blogg, och driva ett par hundra sådana här skräpbloggar, går det relativt enkelt att tjäna pengar.

Men jag tycker att det är korkat att sätta upp hundra småbloggar med enda syftet att tjäna pengar genom att positionera sig i sökmotorerna för att få besökare. För att syssla med sådant här behöver man sakna all form av moral, för den här bråten smutsar verkligen ner våra sökmotorer.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

19 kommentarer

 1. Starta-Blogg.se2014-02-07 at 16:14Reply

  Jag har tjänat ungefär 100 kronor på min sida http://www.starta-blogg.se under den första månaden. Så det verkar inte vara helt omöjligt att tjäna pengar, däremot kan det aldrig vara den primära drivkraften. I förhållande till tiden jag lagt ner så har jag nog en timlön på 20 öre, så det är knappast därför jag gör det. Utan snarare passionen för att skapa något, bekräftelsen när antalet läsare växer och kommenterar bloggen och min vilja att dela med mig av sånt jag tycker är intressant som får mig att blogga!

 2. Kakan2012-01-14 at 03:45Reply

  Precis som dina egna då… Är du uppe i 100 st??

 3. Amanda2011-09-03 at 12:18Reply

  Hej

 4. Erika2010-11-12 at 11:30Reply

  Hej, jag är en kvinna som alltid drömt om att starta eget. Nu har jag tagit mig i kragen och startat 2…företag!!! Den ena är en affär på stan som går riktigt bra och den andra är en webb-butik.
  Jag skulle vilja starta en blogg där jag skriver om mitt liv där jag försöker kombinera mitt företagande och mitt liv som mamma. Just nu väntar jag mitt 3:e barn. Hur ska jag kunna få ihop alla delar osv. Kan du hjälpa mig och berätta hur jag praktiskt startar en blogg. Jag vet inte vilken sida jag ska välja att starta på. Är det skillnad på olika leverantörer ang. vilka som läser osv. Jag behöver plats för mycket bilder.

  Tack på förhand, Erika

 5. 20 nyttiga länkar för dig som bloggar : Webmastern.se2010-02-21 at 15:33Reply

  […] Vill du starta en blogg för att tjäna pengar? Tommy på TKJ svarar på frågan hur man gör för att starta en blogg för att tjäna pengar. Han ger ett överraskande svar. […]

 6. Honza2010-02-19 at 02:26Reply

  Hejsan, jag tyckte om din artikel….ren och tydlig…
  Vänligen hexdoctor

 7. Adsense Upptadering 2010-02-15 - Destination Miljonär2010-02-15 at 15:35Reply

  […] IT-Bloggaren Tommy om ett inlägg om att tjäna pengar på sin blogg. Rekommendera att läsa det Vill du starta en blogg för att tjäna pengar? Tags: Adsense, […]

 8. Gabriel2010-02-13 at 13:29Reply

  Tommy: Tänker du på sidor som typ aple.com då eller? Såna sidor brukar ju sökmotorerna (iaf Google) dock vara duktiga på att rensa ur och de sidorna lever väll mest på felstavningar och ibland när de får tag på bra domännamn (som tex tjanapengar.se).

 9. Gabriel2010-02-13 at 03:33Reply

  Att skriva att man måste ”sakna all form av moral” för att skapa en mängd ”småbloggar”, för att tjäna pengar, eftersom de smutsar ner sökmotorerna tycker jag verkligen är att ta i lite för mycket. Det där vill jag påstå beror helt och hållet på hur man utformar dem. Visst nog finns det skit som bara innehåller en massa ord för att dra besökare, men det finns många såna ”småbloggar” som faktiskt uppfyller sitt syfte mer än väl! Sen att samma person står bakom en mängd bloggar är inte relevant anser jag utan det relevanta är om innehållet på sidan är relevant, oavsett hur ofta eller sällan det uppdateras.

  Fast jag kanske har missförstått vad du menat?

  • TkJ2010-02-13 at 12:36Reply

   Gabriel: Jag syftar på småbloggar som skapats enbart för att positionera sig i sökmotorer på ett visst sökord, och vars innehåll enbart är skapat för det. Sådana där fula små AdSense-bloggar, eller vad man ska kalla det. De är ju egentligen inte bloggar utan bara skräpsidor som hakar på vissa sökord, de innehåller inget vettigt material eftersom syftet är att få folk att klicka sig vidare på annonserna.

 10. Marketshark2010-02-12 at 18:09Reply

  Alla som vill och ”orkar” kan tjäna pengar, främst då inom att ha en egen blogg!

 11. the blackjacker2010-02-12 at 15:04Reply

  Jag tycker du har en bra poäng här Tommy. Sedan kan man bredda sig inom sitt intresseområde. Jag har själv märkt att man halkat in på allt möjligt genom bloggen som man sedan blivit mer och mer intresserad av. Linux med Ubuntu exempelvis.

  För Tommy tror jag också det säkert underlättar att han även har sitt intresseområde som yrke då han kan blogga om sådant som kommer med i tidningen och tvärtom.

 12. TkJ2010-02-12 at 13:26Reply

  Klang: phat^trance har en bra gissning.

 13. phat^trance2010-02-12 at 13:04Reply

  Klang IT –> Jag är också intresserad av o veta hur mycket Tommy drar in :)

  jag tippar på runt 80-90.000 / mån innan skatt o avgifter

 14. Klang IT2010-02-12 at 13:03Reply

  En intressant fråga i sammanhanget är hur tycker TkJ tjänar på sin blogg, men det kanske är hemligt? Du drog ju in en ganska bra slant redan innan och då hade du inte i närheten av dagens trafik. Det hade varit roligt att veta, men jag förstår om det är ett känsligt ämne.

 15. phat^trance2010-02-12 at 12:40Reply

  japp håller med Tommy, det kommer att ta ett bra tag innan man börjar tjäna pengar på bloggen! Jag började tjäna pengar @ Daily Mobile efter ca 1.5år, trots att jag ligger på ca 300.000 visningar / dag.

  startade för en månad sedan min nya iPhone blogg och hoppas på att den kommer att bli lika populär inom 2 år (ligger på 6000/dag just nu)

 16. TkJ2010-02-12 at 11:28Reply

  Nils: Ja, jag tycker att du ska köra två bloggar, helt rätt. Lycka till, det kommer att gå kanonbra eftersom du brinner för det!

 17. Nils Pettersson2010-02-12 at 09:05Reply

  Hej och tack för en bra post! Som vanligt. En fråga till dig som expert. Om man har flera ämnen man brinner för, hur gör man bäst då? I mitt fall är det till exempel så att jag jobbar som skribent och föreläsare och skriver mycket om så att säga mina ämnen där, föräldraskap, jämställdhet och papparollen.
  Å andra sidan brinner jag rätt bra för datorer, wordpress och jobbar också med detta inom ramen för mitt företag. Bör jag då ha två bloggar för varje ämne? Det är ju faktiskt helt olika målgrupper.
  Vänliga hälsningar/Nils Pettersson

 18. Patopp.se2010-02-12 at 08:28Reply

  Starta en blogg och tjäna pengar…

  Vill du starta en blogg och tjäna pengar? Tommy Johansson en av de största seriösa bloggare har en bra och ärlig artikel om det vanligaste misstaget bloggare gör….

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.