TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

Ingen Startmeny i Windows 8 – vad tycker du om det?

Skribent:
Publicerad: , 19:17
Uppdaterad: 2013-02-08, 15:15
Respons: 13 kommentarer

Windows 8 SkrivbordWindows 8 kommer som bekant med rätt många förändringar i gränssnittet, även om det råder en del missuppfattningar om vad som verkligen gäller – exempelvis det felaktiga ryktet om att Skrivbordet försvunnit och att Metro ersatt allt.

En detalj som dock stämmer, och som uppenbarligen retat upp många Windowsanvändare, är att Startmenyn har försvunnit från skrivbordsmiljön i Windows 8. Att Microsoft plockat bort den har fått en del att se rött.

Själva skrivbordsmiljön är som sagt inte borta från Windows 8. Visserligen bootar operativsystemet upp i Metro, men du kan snabbt växla till det traditionella gränssnittet genom att antingen klicka på Desktop-ikonen i Metro eller trycka kortkommandot Windows+[D].

Så här inledningsvis är det bra att kunna köra skrivbordsmiljön, då vi har blivit rätt vana vid den. För vissa arbetsmoment måste man använda det traditionella gränssnittet – då går det inte att sitta i Metro. Det handlar om saker som lite mer avancerade Windowsanvändare sysslar med. Filhantering, programmering, systemadministration och så vidare.

Windows 8 Startknapp

Hejdå Startknappen!

Startknappen och -menyn har varit en fast del av gränssnittet sedan Windows 95. På den tiden använde vi Startmenyn hela tiden, för att köra igång program och annat. Sedan dess har sättet vi arbetar i Windows på förändrats.

Värt att känna till, är att Microsoft inte plockar bort Startknappen från Windows 8 bara på magkänsla. Du som följer deras utvecklingsbloggar, där de berättar om hur de valt att göra vissa saker i gränssnittet, känner säkert till att det ligger massor av statistik bakom varje beslut.

Microsoft sysslar mycket med beteendeanalyser och datainsamling om hur användare arbetar i Windows. Utifrån denna data kan man sedan tillföra, förändra – eller ta bort – funktioner. Det är också det här som ligger bakom beslutet att fimpa Startmenyn i skrivbordsmiljön.

Framför allt sedan Windows 7 har användare i allt större utsträckning slutat att använda Startmenyn. Jag funderade själv på hur jag använder Windows 7, och det är ytterst sällan jag öppnar Startmenyn till något annat än att göra en sökning efter program och filer.

Ska jag starta Excel, går det betydligt snabbare att trycka Windows-knappen och skriva ”exc” följt av Enter, än vad det gör att klicka upp Startmenyn, klicka fram Program och sedan klicka på Excel-ikonen. De program jag ofta använder mig av, har jag fäst i Aktivitetsfältet, för att de ska vara lätta att nå.

Tydligen är jag inte ensam om att använda Windows så här. Användningen av Startmenyn har sedan Windows 7 kom stadigt sjukit, efter vad jag förstått på statistik från Microsoft. Här har man publicerat en lång artikel om gränssnittet.

Ingen Startmeny i Windows 8

Högljudd kritik från användare

Trots att jag knappt använder Startmenyn längre, skulle jag ljuga om jag sa att jag ibland inte störde mig på att den saknas i Windows 8.

Samtidigt tycker jag att det är viktigt att ta gränssnittet till nästa nivå. Vi kan inte stå kvar och stampa på samma plats som Windows 95. Även om det innebär att vi måste lära oss lite nya saker.

När man läser bloggar och nyhetssajter inom IT, och framför allt kommentarer i trollfästen som IDG, råder det ingen tvekan om att den försvunna Startknappen är en global katastrof utan dess like. Windows blir helt oanvändbart utan Startmenyn, skriver en del.

Jag hade gärna hört hur du ser på att Startknappen inte är med i Windows 8! Är Startmenyn fortfarande en avgörande del av hur du använder Windows, eller är det helt okej om den försvinner? Skriv en kommentar här nedan.

Läs också: 3 program som ger dig Startmenyn i Windows 8

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

13 kommentarer

 1. Rolfo2013-07-07 at 04:50Reply

  Vad var det för bra ide att lägga programmen så man måste gå utanför skärmen hela tiden´för att finna dem. Ergonomen på Microsoft borde få sparken så hårt i baken att han åker ut ur omloppsbana och lämnar jorden för gott!
  I övrigt liknar W8 ett tafligt försök att efterhärma det vidriga Ipad kommerskonceptet.
  Bing kan de lägga ned.
  det vore bra om de rensade upp i sin programvara, rensade ut all USA-administratiionens spionprogram, fimpade licenspratsbabblet som de tror jag samtycker till när man ska klicka i idiotiska boxar etc.
  Microsoft, skärp er, eller försvinn!

 2. Gunilla2013-01-02 at 19:52Reply

  Jag saknar verkligen skrivbordsgenvägen när man har många program och öppna och snabbt behöver hitta något som ligger på skrivbordet. Kan inte förstå varför den skulle bort! Windows 8 sucks….
  Har i alla fall hittat en startmeny-app som gör det hela lite mera uthärdligt.

 3. Ole2012-07-09 at 10:14Reply

  Metro är väl bra men lite irriterande är oordningen som lätt uppstår när man installerat några program.

  Till dom viktigaste inställningarna och platserna finns det en smidig tangentgenväg: Win + X.

  Sökfunktionen i Metro? Börja bara skriva vad du letar efter när du står i Metro så kommer förslag fram och du kan välja vad som ska sökas.

  Stänga avIstarta om datorn/ Avsluta windows?

  Om du är på skrivbordet är nog snabbaste sättet att klicka på tom yta och använda (som för dom flesta windowsprogram) Alt+F4.

 4. Ylva2012-07-05 at 11:01Reply

  Äntligen försvinner den! I Windows 95/98 var den väl ok, men i Windows XP började den kännas gammal och osmidig och nu i W7 är den inte mycket bättre. Att kunna skriva in och söka (i stil med OS X spotlight) är det enda bra med den, annars är den helt värdelös.

  Men Microsoft måste ju ha valt något annat sätt för att man lätt ska kunna komma åt alla program då? De kan ju inte bara ha plockat bort funktionen?

 5. Marie Thorstensson2012-07-04 at 01:48Reply

  Jag använder aldrig startmenyn, så i och för sig gör det väl ingenting att den försvinner

 6. Pär Rohlin2012-07-03 at 13:03Reply

  Har inga problem att köra Windows utan startmeny. Den har mer årens lopp spelat ut sin funktion. Dax för något nytt!

 7. Erik2012-07-03 at 09:17Reply

  Jag kör Mac själv om jag får välja men har Win7 på jobbet. Är van att lägga det jag behöver i Aktivitetsfältet och använder sällan Startmenyn. Tycker bara den är jobbig, ett ställe till där program kan finnas (och inte) som man måste hålla reda på. Jag tycker att det är bra att den försvinner.

 8. Stellan2012-07-02 at 23:42Reply

  Om det är bra eller dåligt vet jag inte…testade Win 8 på min lilla netbook men upplösningen var för dålig så det gick inte använda några av apparna för epost,spel mm. Skrivbordet gick dock att använda som vanligt. Skulle vara kul att testa på min huvuddator men väntar till det kommer en stabil version. Tror nog att man vnjer sig ganska snabbt med metro och kommer nog inte sakna startmenyn. Snabbkommando för att stänga av är windowsknappen+i,då får man fram en meny med avstängningsalternativ.

 9. Anders Nordgren2012-07-02 at 21:40Reply

  Uppenbart att MS på sikt kommer att överge det klassiska skrivbordet. Detta är nog ett steg på vägen. För min del OK. Men för relativt ovana användar (som vill att allt skall vara som de är vana vid) blir det nog problem.
  Fästa allt i aktivitetsmenyn gillar jag själv inte. I win 7 har jag det jag använder ofta. Vissa saker är på skrivbordet men annars så kör jag med startknappen.
  Att leta upp genom att skriva t.ex word är det nog många som inte kommer att gilla. exe-filer har inte alltid logiska namn precis.

  Till slut blir nog det mesta ”Metro” . Det är enkelt och vanliga användare vill ha det just så. En stor styrka blir ju likheten oberonde om det är desktop, plattor eller smartphones.

 10. Bitte2012-07-02 at 21:38Reply

  Önskar att du hade klickbara bilder i dina inlägg.
  Du har så fantastisk mycket bra info men ibland är det svårt att se bra i bilden.

  • Erik2012-07-03 at 09:14Reply

   Ja, varför inte köra Lightbox2 för större visning av bilder?

 11. Wilms2012-07-02 at 20:48Reply

  Man vänjer sig väl så småningom, men visst är det fler klickningar och visst tar det extra tid med att byta till Metro för att t.ex. stänga av. Men det finns säkert ett kortkommando före det också…

 12. Fredds2012-07-02 at 19:56Reply

  De kunde ialf ersatt startknappen med en knapp till Windows sök-funktion, likt OS X förstoringsglas uppe i högra hörnet. Dock skönt att startmenyn i sig försvinner.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.