TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Startmeny i Windows 8: 3 program som fixar det

Skribent:
Publicerad: , 15:14
Uppdaterad: 2014-02-01, 05:23
Respons: 4 kommentarer

Startmeny i Windows 8En av många förändringar i gränssnittet i Windows 8 är att startmenyn försvann från skrivbordsmiljön. För många Windows 7-användare, som slutet använda den till fördel för att pinna program till aktivitetsfältet, spelar det ingen roll men det finns ändå många som saknar den, inte minst bland de som uppgraderar från Windows XP.

Det har redan dykt upp en del program från tredjepartutvecklare som tweakar Windows 8 till att återinföra startmenyn. Här hittar du tre stycken alternativ, varav två är gratis och ett kostar några tior. De fungerar på lite olika sätt så du kan prova dig fram för att se vilket av programmen som passar dig bäst.

Anledningen till varför Microsoft valde att ta bort startmenyn var delvis att statistik från användare visade att många inte längre använde den. Dessutom ville man knuffa in användare i det nya Windows 8-gränssnittet (som tidigare kallades för Metro) genom att koppla Windows-knappen till att öppna det nya gränssnittet.

Men det är så klart många som saknar startmenyn, och gärna vill ha tillbaka den. Tredjepartsutvecklare har tagit fram olika tweaks som gör just detta, och här nedan hittar du en lista över tre program du kan ladda ner och testa.

 1. Start8 – Från Stardock, som ligger bakom många olika verktyg för att ändra utseendet i Windows. Kostar motsvarande cirka 32 kronor.
 2. ViStart – Ger dig en Windows 7-inspirerad startmeny. Gratis.
 3. Start Menu 8 – Från IOBit, kända för Advanced System Care. Påminner starkt om startmenyn i Windows 7. Gratis.

Vilket av programmen som är bäst får du själv avgöra. Det är smaken som avgör. Prova gärna allihop för att bestämma dig för vilket som passar just ditt behov bäst.

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – swisha 25 kr till 0703321680!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

4 kommentarer

 1. Windows 8: Hitta program från skrivbordet » KATHING2013-07-06 at 18:35Reply

  […] sätt att göra så att Windows 8 ser mer ut som Windows 7, är att installera gratisprogrammet Start Menu 8. Dels tillför programmet en startmeny som ser ut som den i tidigare version av Windows, och dels […]

 2. Anders P2013-02-11 at 17:16Reply

  CNET har testat några olika program som återställer startmenyn: http://reviews.cnet.com/8301-33642_7-57496506-292/how-to-get-the-start-menu-back-in-windows-8/

 3. MatsF2013-02-10 at 18:04Reply

  Jag hade förut Classic Shell installerat på min Windows 8-dator, men har nu ingen startknapp alls. Jag saknar den ärligt talat inte; Allt finns som ikoner i Metroläget, som val t.ex. inställningar (Kontrollpanelen) samt med menyn som öppnas med Windows + X i Desktopläget.

 4. Fredds2013-02-08 at 19:05Reply

  Använde knappt den gamla startmenyn förutom till sökningar. Använder knappt den nya heller förutom till sökningar. Använder inte ens store-appar eftersom jag hatar gränssnittet då jag använder det med mus och tangentbord. Kör 99,9% med skrivbordet. Men annars är jag macanvändare sedan några år tillbaka och hoppas på att få slippa Windows i framtiden när allt fler spel kommer till OS X och Linux.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.