TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Jodå, vi betalar gärna för musik på nätet

Skribent:
Publicerad: , 11:26
Respons: 17 kommentarer

STIM har gjort en undersökning som visar att vi är beredda att betala för musik på nätet, skriver Dagens Nyheter. Över hälften av de tillfrågade tycker sig vara redo att betala 50-150 kronor i månaden för att ta del av musik online. Behöver jag säga Spotify? Ja, okej, jag säger Spotify

Jag ska erkänna en sak. Jag använder fortfarande gratisversionen av Spotify. Det är ytterst dåligt av mig, vilket jag är fullt medveten om. Men det finns ett skäl – förutom att jag inte riktigt kommit till skott att få tummen ur och registrera ett betalkonto – och det är att jag ännu inte tycker att Spotifys utbud är tillräckligt stort.

Spotify

Det mesta faller på ett antal artister. Hade kompletta kataloger från Metallica, Megadeth, Iron Maiden och Mustasch funnits med, hade jag betalat omedelbart. Jag är på gränsen till autistisk när det gäller musik, och behöver min dagliga dos av någon av dessa fyra. Tyvärr är det tunnsått med dem. Men jag räknar med att de förr eller senare dyker upp i Spotify.

Uppdatering: Spotify har tydligen utökat Maidens lista rejält sedan jag tittade sist. My bad! Det finns ju massor av Maiden!

För ett år sedan presenterade Stim en laglig fildelningsmodell för musik, där en frivillig musikavgift på bredbandsabonnemanget gör att upphovsrättshavare kan få betalt. Stim bjöd in skivbolagen och bredbandsoperatörerna till samtal för att sjösätta modellen.

– Vi har bjudit in många gånger, men intresset från deras sida har varit väldigt ljumt och avvaktande. Det har varit väldigt svårt att komma framåt i diskussionerna. Men nu ligger bollen hos internet­operatörerna, och den som först hugger på det här förslaget visar att de tar ansvar för vad marknaden vill ha och för att musikskapandet kan fortsätta att blomstra.

Internetoperatörerna har hela tiden sagt att de bara sysslar med trafiken i nätet och vill slippa övervakning.

Jag bollar vidare frågan till er som läser min blogg. Vilken lösning tycker du är bäst? Kan du tänka dig att betala för musik på nätet, och är Spotify den bästa lösningen? Du kanske betalar för Spotify – ryggdunk! – och vad var ditt skäl?

Lyssna på musik:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

17 kommentarer

 1. Micke2009-03-13 at 16:47Reply

  Fick för mig att kolla upp de andra artisterna du nämner också, har inte riktigt koll på deras diskografier, men visst verkade det finnas ett visst utbud av både Megadeth och Mustasch också?

  Kvar är ju Metallica med teknikvänliga Napster-Lars i spetsen, men de kommer säkert också in.

  Megadeth:
  http://open.spotify.com/artist/1Yox196W7bzVNZI7RBaPnf

  Mustasch:
  http://open.spotify.com/artist/7ig8pUnno95YNA9MclOveH

  Men det aktualiserar också att det saknas en del funktioner. Borde finnas bevakning på saknade album, t ex.

 2. Katta2009-03-12 at 03:52Reply

  Jag kör betalkonto på Spotify mest för att jag blir så irriterad på reklam. 100 kr/månad är helt OK fast jag saknar en del artister.
  Mest saknar jag möjligheten att köpa enstaka låtar som jag vill dra ner för att kunna lyssna på off-line. Visst man kan gå in på iTunestore och se om den finns/man får köpa den men det vore smidigt om det var på samma ställe. Att ha ett konto där och bara trycka på köp när man lyssnar på en låt som man vill ta med sig

  Det jag verkligen saknar är en filmtjänst och samma sak där – billigt att se online och dyrare om man vill ladda ner för att ta med.

 3. Martin2009-03-11 at 14:21Reply

  Jag kan tänka mig pröjsa en hel del för tjänsten men vill ändå kanske se en form av portabel lösning också, i stil med den som kommit/kommer till iPhone (till andra mobila lösningar utöver iPhone).

  Är det någon som hunnit utvärdera den alternativa tjänsten på http://www.muziic.com ? Har inte hunnit än..

 4. tobias berneflykt2009-03-11 at 09:11Reply

  om det hade funnits fler låtar i spotify hade jag kunat tänka mig att betala 50 kr i månader för att använda tjänsten. En av mina favoritartister saknas just nu så….

 5. Love2009-03-11 at 04:34Reply

  Redigering:

  Det handar inte bara om skivor utan all hype som
  byggs upp runt en känd grupp/artist.
  Det skapas kulturer runt ikoner .’
  det kommer ta lång tid innan vi hinner evolvera
  runt det problemet, – Om vi äns vill.

 6. Love2009-03-11 at 04:29Reply

  Jag tror verkligen att det är en bra idé.
  Det känns lite som pirater och företagen möts på mitten.
  Däremot skulle jag aldrig betala ett öre för en sådan tjänst.
  Jag kommer att fortsätta att seeda min hd i all framtid.
  När jag hittar en bra artist som jag verkligen tycker om och vill stödja , köper jag skivan. Fildelning är mycket bra och i dagsläget känns det mer som en form av reklam för mindre artister och smakprov från dom större.

  Jag tror De största artisterna klarar sig lika bra om bara dom som verkligen är riktiga fans köper skivan, dom kommer vara miljonärer endå.
  Mindre artister kommer såklart få det svårare. Men med livespelningar osv. kommer nog dom också klara sig. sedan vill jag helst se musik som konstform inte produkt.

  Dessutom så vill jag minnas att människan är uppbyggd påså vis att vi mår bättre av ågot vi kan ta på (en materiel produkt). Det ändras allt mer och mer. Men jag tror att vårt släkte kommer att utrota sig själva innan lilla Karin 10 år blir gladare av 12 nya spår av Britney på datorn än en faktisk skiva.

  Ursäktta offtopic och dålig svenska…

  Det jag egentligen skulle skriva var att jag tycker att Tommy verkigen blivit en grym bloggare. Artiklarna mycket intressant skrivna. Mycket hög aktivitet. Och slutligen en större satsning på att engagera läsaren med en/ett åsikt/svar.

 7. Emil Vikström2009-03-10 at 22:12Reply

  Jag betalar för Spotify och köper ibland gammalmedia (rätt sällan dock, jag har ingen användning för fysiska media). Dock tycker jag att Spotify är på gränsen till undermåligt i kvalitet. Går man in på en artist så spelar de låtar även från andra band på samma skiva (vilket resulterar i en lång rad skitlåtar som jag inte bett om). de har börjat lägga in ljudböcker/ljuddokumentärer (se till exempel Beatles och Foo Fighters) och vem vill lyssna på sådant på Spotify? Och så förstås bristen på artister – jag har skickat e-post till ett par skivbolag och önskat deras artister på Spotify men har inte ens fått ett svar tillbaka.

  Jag betalar dock för initiativet, inget är perfekt i början och jag tror säkert att Spotify kommer reda ut dessa ”buggar”. Utan ett stadigt kapital har de det svårare och jag tycker det vore synd om tjänsten försvann, så jag betalar och är nöjd med det utbud som trots allt finns. Priset är ju en struntsumma.

 8. Mathias2009-03-10 at 20:13Reply

  Flera av er (inklusive TkJ) verkar skämmas för att de använder “gratis”-versionen av Spotify. Varför det? Den är reklamfinansierad och en del av deras affärside. Du betalar genom att lyssna på reklamen.

  Jag skulle kunna tänka mig att betala för Spotify om/när det kommer för Symbian S60, men då är det inte pga välgörenhet. Betalar redan idag för att streama musik från 3, så jag är inte intresserad att betala två leverantörer för streaming och jag vill kunna göra det till både PC och mobil. Men PC-biten är inte möjligt från 3 och utbudet är inte i närheten av Spotify. Men en liten tankeställare till er som tror hårt på Spotify till mobilen, det kommer att dra batterier, mycket batterier. Den mobila lösning som Spotify hittar på lär dra ungefär lika mycket som den som 3 har. På min N95:a med blåtandslurar ger det ungefär 3-4 timmars lyssnande innan batterierna tar slut. Att kontinuerligt skyffla data med 3G eller WLAN suger ut batterierna.

  BTW, vad då lite hårdrock på Spotify? Nu får ni skärpa er och vidga vyerna lite grann. Jag är en fullständigt metalmaniac och det finns grymt mycket att lyssna på Spotify när det gäller det, har tom hittat massa härliga nya band att lyssna på.

  Så till slut, alternativet med att betala en extra-avgift på bredbandsavgiften hade jag lätt tagit om det går på 150 spänn, för då kan man köra musiken var man vill (i mitt fall också köksradio med MP3 och chippad XBox i vardagsrummet) och man åker inte på problemet med batteridriften på mobilen eftersom man inte längre streamar.

  Men det lämnar fortfaran mycket att önska när det gäller TV-serier och filmer.

 9. [email protected]2009-03-10 at 17:12Reply

  @breit : Det är även andra artister som är dåligt representerade – för min del bryr jag mig inte om hur många låtar Spotify har om de jag vill lyssna på inte finns. Om du gillar det som finns – bra för dig – men tala inte om för andra vad de ska tycka.

 10. Nicklas2009-03-10 at 16:27Reply

  Breit: vad som utgör utbudet är inte antalet låtar utan antalet artister, och i Tommys fall är det inte direkta okända sådana. Om det är en stadig dos och uppgår i över 50% av en musiklyssnande då finns det ingen direkt mening att betala för Sporify. För min del existerar knappt Spotify alls, det finns på tok för lite av det jag lyssnar på. Har jag tur kanske det finns en best of samling (the Old 97’s) men ibland finns där ingenting (Bad Religion, the Mekons, Jolie Holland). Ibland blir man överraskad med en hel skiva (Okkervil River) Och jag skulle nog vilja påstå att min musiksmak är rätt jävla bred.

  Lyssnar du på populär radiopop kan jag tro att det fungerar utmärkt och valmöjligheterna stora. Hårdrock är lite värre, och hip-hop finns mest bara i censurerade versioner.

 11. TkJ2009-03-10 at 15:47Reply

  pepstraktelser: Spotify har tydligen lagt till en hel del Maiden sedan jag kollade sist! Dålig research av mig. Tack för tipset, har uppdaterat inlägget (och mina spellistor).

 12. TkJ2009-03-10 at 15:44Reply

  Breit: Om du varit Metallica/Megadeth/Iron Maiden-fan hade du förstått. :) Jag är fullt medveten om hur jävla insnöade och trångsynta vi är, men 2 miljoner låtar är tyvärr inte alls lika intressant när inga av dem har James Hetfields palmmutade E-sträng, Mustaines galna riff eller Nikkos pukrullningar.

 13. pepstraktelser2009-03-10 at 15:20Reply

  Jag lyckades faktiskt vinna ett premium-abonnemng på Spotify, annars hade jag nog också fortsatt med reklamversionen ett tag. Men av ren nyfikenhet, som ett stort Maiden – fan, vilka plattor saknar du på Spotify med Maiden. Tror nog jag har hittat alla…

 14. ET2009-03-10 at 15:10Reply

  Spotify är bra, men jag använder gratiskonto av ett annat skäl än utbudet, nämligen flexibilitet.
  Jag konsumerar musik på många sätt, i min dator, bilstereon och i mobilen och Spotify kan bara fylla en av funktionerna. Köpta/nedladdade/egenrippade MP3or däremot fyller alla mina behov. Av exakt samma anledning anser jag att DRM grävde sin grav när de började begränsa kopiorna.

  Jag betalar gärna för det jag köper, men det jag köpt ska jag kunna flytta fram och tillbaka hur många gånger jag vill och till vilka enheter jag vill. Just nu innehåller telefonen musik från 1995-2009, var är din Spotify låt om 15 år?

 15. Breit2009-03-10 at 13:49Reply

  ”och det är att jag ännu inte tycker att Spotifys utbud är tillräckligt stort.”

  Här har du över 2 miljoner låtar att lyssna på men du tycker fortfarande inte att utbudet är tillräckligt stort? När blir det tillräckligt stort? 5 miljoner? 8 miljoner? Man får en känsla av hopplöshet när man hör sånt.

  Jag har märkt att folk som lyssnar på bl.a. Metallica, Megadeth och Iron Maiden av någon sjuk anledning har samma åsikt som du. Hur just dessa 3 artister kan vara så avgörande för att stödja Spotifykonceptet är fan helt sjukt.

  Mitt bästa tips är: försöka vidga musikvyerna lite och börja utforska en annan del av Spotifys musikkatalog så ska du se att de 99kr/mån är en piss i mississippi. (Om man gillar musik)

 16. [email protected]2009-03-10 at 12:48Reply

  Oj vad seg sajten var idag! Verkar vara lång svarstid från bloglovin.
  Till saken – jag gör som du, använder gratisversionen av Spotify pga att innehållet är lite tunnt – även om artisten finns så är det bara en liten del av det som gjorts – när det blir bättre kan jag tänka mig betalversionen – eller en betalversion där jag betalar för det jag faktiskt lyssnar på, men det kanske blir för krångligt och därmed dyrare.
  Jag undrar varför inte musikindustrin tar emot Spotify med öppna armar, de borde ju tycka att detta är toppen. Kan det vara så att de fortfarande hoppas på att affärsmodellen med fysisk distribution (dvs CD) ska bli fungerande igen – de gillar kanske modellen med att konsumenten ”köper grisen i säcken”, dvs betalar för allt innehåll på en gång – och sen kanske bara lyssnar nån gång.

 17. Micke2009-03-10 at 12:38Reply

  Jag tycker som du att det saknas en del i spotify, både vad gäller utbud och funktioner (kika gärna på http://hypernevrakustiska.blogspot.com/2009/02/ladda-ner-fran-spotify.html), men jag betalar ändå för mitt konto. Jag vill helt enkelt stödja satsningen och hjälpa till att visa främst skivbolagen att det finns en marknad. Sen är det ju ingen stor summa, inte ens en skiva i månaden.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.