TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Så stjäls ditt lösenord för Facebook och Twitter

Skribent:
Publicerad: , 17:07
Uppdaterad: 2012-10-18, 03:33
Respons: 1 kommentar

LösenordEn fara på Internet, som tyvärr är rätt vanlig idag, är bedragare som försöker lura användare till att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter – e-post, användarnamn och lösenord – till kända sajter. Sociala nätverk som Facebook och Twitter är populära mål. Dessa nätverk är bra sätt för att sprida länkar till farliga sidor eller ren reklam.

För detta ändamål använder sig bedragarna av andra personers inloggningsuppgifter för att logga in och sedan posta länkar till alla möjliga olämpliga sajter. Den här typen av ”hack” ser vi varje dag när folk på Twitter plötsligt börjar posta en massa tweets om bantningsmedel eller suspekta sajter. Så hur gör du då för att undvika att få ditt lösenord stulet?

Det är en vanlig missuppfattning att man blivit hackad, när lösenordet är på vift. Som regel har man använt sig av av betydligt enklare metoder för att komma över lösenordet till ditt konto på Facebook eller Twitter.

En populär metod är att använda phishing-sajter. Phishingnätfiske – handlar om att man lurar användare till att lämna ifrån sig personliga uppgifter. Man bygger en webbsida som ber dig att fylla i dina inloggningsuppgifter, och när du väl gjort det så har de dem.

Fejkade tjänster lurar användare

Svårare än så är det inte. Det gäller dock att komma på hur man ska lyckas lura användare till att knappa in sina lösenord. Man kopierar ibland originalsajten och lägger den på en liknande domän. Men annars är det vanligt att man säger sig erbjuda en tjänst som verkar spännande.

Med jämna mellanrum dyker det upp tjänster som till exempel påstår sig kunna lista vilka som varit inne på din Facebook-sida eller se vilka som har stängt av dig som vän. På webbsidorna för dessa fejkade tjänster ombeds du logga in på ditt Facebook-konto. Fyller du i dina uppgifter ger du bedragarna bakom sajten tillgång till ditt Facebook-konto.

När man väl har tillgång till ditt konto, kan man logga in och posta länkar till sajter infekterade med skadlig kod, eller bara reklamlänkar. Ofta spammar man med länken till phishing-sajten för att lura även dina vänner till att lämna ifrån sig sina uppgifter.

Statistik har visat att vi är betydligt mer benägna att klicka på länkar som ser ut att komma från någon som vi har kontakt med via sociala nätverk, att jämföra med traditionella spam via e-post. Det här gör att sociala nätverk är attraktiva för cyberkriminella av olika slag.

Hur undviker du att bli lurad?

Det är alltid bra att ha säkerhetsprogram i form av antivirus och brandvägg installerade. Men de hjälper inte mot allt. De kan till exempel inte hindra användare från att aktivt lämna ifrån sig sina personliga uppgifter till bedragare. Därför krävs det utbildning och kritiskt tänkande.

Innan du fyller i dina inloggningsuppgifter, kontrollera adressen så att den verkligen stämmer. Här nedan kommer ett illustrativt exempel på hur du kan se att det är en falsk Facebook-kopia.

Phising fejkade sajter

Fejkade sajter

De flesta stora sajter har idag stöd för krypterad trafik. Då byter du http till https i adressen. En falsk sida har ytterst sällan stöd för krypterad trafik.

Vidare är det inte fel att göra research om program och tjänster innan man installerar dem. Enklast är en vanlig sökning på namnet hos Google. Skulle applikationen vara suspekt kommer den att vara omnämnd på bloggar inriktade på Internetsäkerhet.

Program som WOTWeb of Trust – fungerar som tillägg till din webbläsare och varnar dig för sidor som registrerats som farliga, innan du besöker dem. WOT, och andra liknande program, markerar till exempel sökträffar i Google med olika färger beroende på huruvida sidan är legitim, olämplig eller rent farlig.

Ett annat väldigt viktigt tips är att inte använda sig av samma lösenord på flera ställen. Skulle du använda ett och samma lösenord, och om någon tjänst blir hackad och lösenorden läcker ut, krävs det inget tekniskt geni för att komma åt ditt konto hos Gmail, Facebook, Twitter och så vidare… Du hanterar olika lösenord med gratisprogrammet LastPass.

Om olyckan varit framme…

Skulle du, eller någon bekant, råka lämna ut lösenordet, är det viktigaste att byta ditt lösenord så fort som möjligt.

Facebook klickar du menypilen uppe till höger, och väljer sedan Kontoinställningar. Här hittar du menyvalet Lösenord.

Facebook ändra lösenord

Hos Twitter gör du ändringen genom att klicka verktygsikonen överst på sidan till höger om sökfältet, följt av Inställningar -> Lösenord.

Ett exempel på vad som kan hända, kan du läsa hos Nikke.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Så stjäls ditt lösenord för Facebook och Twitter | TkJ blogg | IT och Äldre | Scoop.it2012-10-18 at 23:26Reply

    […] Så stjäls ditt lösenord för Facebook och Twitter | TkJ blogg From blogg.tkj.se – Today, 11:26 PM En fara på Internet, som tyvärr är rätt vanlig idag, är bedragare som försöker lura användare till att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter – e-post,… […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.