TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-handel

Så stjäl tjuvarna ditt kontokort på Internet

Skribent:
Publicerad: , 11:40
Uppdaterad: 2012-04-04, 00:08
Respons: 2 kommentarer

Försöker stjäla kreditkortsuppgifter via InternetbankenAftonbladet berättade i helgen om att datoranvändare fått upp meddelanden som påstod sig komma från Internetbanken, där man uppmanades att fylla i sina kontokortsuppgifter för att verifiera sin dator. Bakom bedrägeriet fanns en trojan som pekade om trafiken till Internetbanker till en så kallad phishingsida (nätfiske).

I det här fallet är det bankerna Swedbank, Nordea och SEB som är drabbade. Att använda sig av en trojan tillhör inte de vanligaste metoderna för att sno kortuppgifter, men det gör bedrägeriet lite svårare att genomskåda. Vanligare är andra former av phishingsajter, och som i fallet med Global Payment där hackare tog sig in systemet och stal 1,5 miljoner kontouppgifter.

I helgen gick storbankerna, enligt en artikel hos Aftonbladet, ut med en varning om att användare som blivit infekterade av en trojan kunde få upp en webbsida där man ombads fylla i sina kontokortsuppgifter för att verifiera sin dator. SEB har på sin sajt skrivit en notis om det.

Rent tekniskt har användare blivit infekterade av en trojan, som ligger i bakgrunden och lyssnar av vad man klickar på webbsidor. Om man besöker sin bank och klickar på att logga in, så visar trojanen ett popupfönster där det står att ”We do not recognize the computer you are using” samt ett formulär där man uppmanas att fylla i sina kreditkortsuppgifter för att verifiera sig.

Zeus trojan för InternetbankerOm man gör detta kommer uppgifterna med största sannolikhet att skickas vidare till en server där bedragarna samlar ihop informationen och kan använda den för att exempelvis handla på nätet, eller helt enkelt sälja vidare den. Som jag skrivit om tidigare finns det ett högt pris på kontokortsuppgifter på svarta marknaden.

I många andra fall behöver man inte bli infekterad av skadlig kod, utan bedragarna använder sig av andra metoder för att lura surfare att lämna ifrån sig sina uppgifter. Det kan handla om att man försöker sälja påhittade produkter, eller att man lurar folk att knappa in sina inloggningsuppgifter i hopp om att få tillgång till gratistjänster för exempelvis Facebook, Twitter och andra nätverk.

Jag har tidigare skrivit om phishingattacker mot VISA och MasterCard.

Trojanen Zeus ligger bakom

Hur trojanen har spridits framgår inte av Aftonbladets artikel, men efter lite sökning på nätet visar det sig att trojanen drabbar betydligt fler banker än svenska. Hos Alliant Credit Union har man publicerat en artikel där det står att det handlar om ett rootkit vid namn ZBOT eller ZeusBot.

Zeus är en serie trojaner inriktade på just Internetbanker. Den använder tekniken ”man-in-the-browser”, som kortfattat innebär att trojanen lyssnar av vad du gör i webbläsaren och kan styra om klick och dylikt. Zeus-trojaner sprids bland annat genom så kallade drive-by-downloads. Det betyder att man kan bli infekterad av trojanen bara genom att besöka en webbsida. Genom att utnyttja säkerhetshål i framför allt tillägg i webbläsaren kan man exekvera kod lokalt på datorn för att ladda ner och installera farlig kod.

Det bästa sättet att stoppa den här typen av attacker är ett antivirusprogram, i kombination med kritiskt tänkande. Att den här typen av faror bara dyker upp på suspekta sajter är en myt, då de också infiltrerar annonsnätverk och infekterar legitima sajter genom bland annat hackerangrepp mot webbhotell och andra servrar.

Här kan du läsa en artikel om att ta bort virus från din dator. Om du inte redan har ett antivirus kan du ladda ner ett gratis antivirus för Windows.

Hackare stjäl kontokort

Nyligen kom också nyheten om att betalplattformen Global Payment hackats och att upp emot 1,5 miljoner kortuppgifter stulits. Det gäller dock bara uppgifter för användare i Nordamerika.

Den här typen av attacker kan inte vanliga användare skydda sig mot. Däremot finns det tips för att handla säkrare på Internet. Först och främst gäller det att vara kritisk och inte använda betallösningar du inte känner till. I Sverige kan du hålla ögonen öppna efter markeringar som ”Säker e-handel”. Stämpeln ”Verified by VISA” är också bra.

Därutöver erbjuder en del Internetbanker möjligheten att använda ett temporärt VISA-kortsnummer för onlineshopping. Om du utnyttjar denna finess så gör det inget om någon elak hackare snor uppgifterna, för de går ändå inte att koppla till dig eller använda.

Läs om hur du e-handlar säkert.

Källor: Aftonbladet, IDG, HD, DN, Sydsvenskan

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Carl2012-04-05 at 12:46Reply

    Visst kan man skydda sig mot trojaner med virusprogram, man ska dock aldrig tro sig vara helt säker. Det bästa man kan göra är att skydda sin bankkort/kreditkort information så bra som möjligt d.v.s handla säkert på nätet som TkJ uttrycker det, var kritisk speciellt när det kommer till email utskick där en ”Verified by VISA” generellt betyder att det är fuffens på gång.

  2. Mila2012-04-03 at 23:39Reply

    Kan man verkligen skydda sig mot trojaner med antivirusprogram?
    Risk finns för att glömma bort sunt förnuft. Man tror man är skyddad bara man har köpt ett antivirusprogram.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.