TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

Stor guide: Gör din slöa dator snabbare helt gratis!

Skribent:
Publicerad: , 17:22
Respons: 1 kommentar

Gör din dator snabbareVad sägs om att börja det nya året med att städa och trimma din dator, för att återfå dess forna glans? Med jämna mellanrum krävs det att du städar upp i systemet för att inte datorn ska bli alldeles för långsam. Speciellt om du ofta testar olika program eller laddar ner en massa andra filer behöver du städa.

I den här guiden får tips på ett antal smarta program som hjälper dig att rensa i systemet. De flesta programmen finns i både gratisversioner och kommersiella. Du kommer som regel rätt långt med gratisversionerna men om du gillar programmen kan du registrera dem för att få en fullversion som ger dig ännu flera finesser och bättre prestanda.

Att städa systemet görs i ett antal olika steg. Du behöver ta bort dels skräpfiler och dels program och andra installationer som du inte längre använder dig av.

Snabbare dator
image-24842

1. Avinstallera onödiga program

Det första du behöver göra i ditt arbete med att rensa upp ditt system, är att avinstallera program och spel som du inte inte längre använder dig av. Att ta bort gamla program frigör inte bara lagringsutrymme, så att du får plats med nya filer och program, utan ser även till att ta bort eventuella bakgrundsprogram som installerats samtidigt som programmen.

Det är rätt vanligt att program installerar småverktyg i bakgrunden, vars syfte är att hålla koll på om det släppts några nya versioner av programmet, och i så fall ladda ner och installera dessa. Att hålla dina program uppdaterade är viktigt, men om det är program som du inte längre använder finns det ingen anledning att lägga processorkraft och internminne på att hålla dem uppdaterade.

Rensa datorn med IOBit Uninstaller
image-24843

Med hjälp av IOBit Uninstaller kan du avinstallera flera program åt gången.

Windows har som säkert bekant ett eget verktyg för att avinstallera program. Men det finns bättre alternativ. IOBit Uninstaller låter dig bland annat avinstallera flera program automatiskt efter varandra. Kryssa bara i alla du vill avinstallera och kör igång processen.

Läs mer: IOBit Uninstaller

2. Ta bort autostartande program

Varje gång du startar Windows körs en rad andra program också igång. Som jag skrev här ovan är det inte helt ovanligt med små verktyg som håller koll på om det släppts uppdateringar av olika program. Men dessa autostartande program har även andra funktioner. De kan till exempel göra att det går snabbare att starta huvudprogrammet.

Om du inte har städat din dator på ett bra tag, är det inte ovanligt att just dessa autostartande program ligger bakom problemet med att datorn tar lång tid att starta, och att prestandan är dålig. De olika enskilda programmen tar sällan speciellt mycket kraft, men tillsammans blir det ibland massor.

Autoruns
image-24844

Gratisprogrammet Autoruns låter dig ta kontroll över alla autostartande program i systemet.

Antivirus och andra säkerhetsprogram, samt Dropbox och andra molntjänster som synkroniserar filer, är exempel på sådana här program som är bra att ha. Men det finns också många som inte fyller någon större nytta. Genom att rensa bort bland autostartande program kan du återfå en hel del prestanda.

Om du startar Aktivitetshanteraren så hittar du en flik som heter Autostart. Här finns de flesta av bovarna, fast det är långt ifrån säkert att det är alla. Många gömmer sig på andra ställen. För att komma åt alla, rekommenderar jag gratisprogrammet Autoruns. Kör det som administratör (högerklicka på autoruns.exe och välj Kör som administratör). Kryssa bort alla poster du inte vill köra. Skulle du kryssa bort för mycket, är det bara att köra igång Autoruns igen och kryssa i raden igen.

Läs mer: Autoruns

Hjälp dina vänner att fixa sina datorer! Dela den här artikeln på Facebook.

 

3. Stäng av tjänster du inte behöver

En annan typ av program om körs i bakgrunden av Windows är så kallade Tjänster. Detta är verktyg som används av andra program av olika syften. En vanlig tjänst är Print Spooler, som hanterar skrivarkön för dina utskrifter. Vidare finns det tjänster för att hantera Bluetooth-enheter, bakgrundsindexering av filer och många fler.

Här kan du ofta hitta massor av saker du inte har något behov av, och genom att stänga av dem frigör du en hel del internminne och processorkraft. Med det sagt är det viktigt att du vet vad du sysslar med. Du måste vara säker på att du verkligen kan stänga av en tjänst innan du gör det.

Stäng av tjänster
image-24845

Du behöver ha hyfsade grundkunskaper innan du deaktiverar tjänster, om du inte vill riskera att stöta på problem.

Om du känner dig minsta osäker på det här, bör du undvika att pilla med tjänsterna. Skulle du råka stänga av fel tjänst kan allt möjligt gå fel. Så du har blivit varnad.

Du hittar tjänsterna genom att gå in i Kontrollpanelen (högerklicka på Startknappen och välj Kontrollpanelen). Sök sedan efter ”tjänster” för att hitta applikationen som hanterar det här.

4. Skanna systemet efter farlig kod

När du har avinstallerat och stängt av allt du inte behöver, så kan det vara en god idé att skanna igenom systemet efter olika former av skadlig kod. Virus och trojaner, spyware och adware. Ladda ner och installera något av alla de fria antispyware-program som finns.

Ett av de bästa programmen på marknaden är SuperAntiSpyware. I likhet med de flesta andra program jag tipsar om i den här guiden, finns SuperAntiSpyware i både en gratisversion som en kommersiell. För några hundralappar om året får du många fler finesser och ett bättre skydd. I det här fallet, när du bara är ute efter att städa systemet, klarar du dig dock med gratisversionen.

Läs mer: SuperAntiSpyware

Bonustips: Här hittar du gratis antivirus för Windows.

5. Uppdatera Windows, program och drivrutiner

Nästa steg i att göra din dator mer stabil och säker, är att uppdatera allting till de senaste versionerna. Dels behöver du kontrollera att du har alla de senaste uppdateringarna av Windows, dels att du uppdaterat alla programmen du använder, och slutligen drivrutinerna.

Windows uppdaterar sig själv rätt effektivt. För att kolla läget öppnar du Start -> Inställningar -> Uppdatering och säkerhet. Klicka upp sidan för Windows Update. Här kan du göra söka efter nya uppdateringar.

Uppdatera Windows
image-24846

Se till att Windows, och alla dina program och drivrutiner, är uppdaterade till senaste versionen.

När det gäller dina program och framför allt drivrutinerna, är det inte lika smidigt att göra det manuellt. Det skulle kräva rätt mycket jobb att gå igenom alla dina installerade program, och alla drivrutiner du använder, för att se om det släppts några uppdateringar.

Tack och lov finns det verktyg som hjälper dig. Du kan använda Patch My PC för att indexera alla dina installerade program och sedan kontrollera om det finns några nya versioner. Och för drivrutiner kan du skaffa programmet DriverBooster, som automatiserar uppdateringen av drivrutiner.

Läs mer: Patch My PC och DriverBooster

6. Hitta och radera alla skräpfiler

Uppdateringar och liknande gör ofta att mängden skräpfiler växer. Till sådana filer räknas alla temporära datafiler, som bara tar upp plats på din hårddisk. Det ska understrykas att din dator inte blir snabbare bara för att du raderar en massa temporära filer. Däremot frigör du lagringsutrymme och när du ända håller på att vårstäda din dator kan du passa på att plocka bort skräpfilerna.

CCleaner, städa hårddisken gratis
image-24847

Städa bort skräpfiler av olika slag med programmet CCleaner, som är helt gratis att ladda ner och använda.

Det finns en lång rad olika program som rensar bort skräpfiler. Det mest populära är CCleaner, som har rätt många finesser för att städa din dator. CCleaner är gratis, översatt till svenska och lätt att använda. Med lite tur kan du frigöra flera GB lagringsutrymme.

Läs mer: CCleaner

7. Program som städar hela ditt system

Att städa systemet är något du behöver göra med jämna mellanrum för att bibehålla prestandan i datorn. Skulle du, som de flesta, tycka att det här är ett tråkigt arbete, finns det alternativ i form av program som sköter allting automatiskt.

Jag har två favoritprogram som bägge visat sig fungera imponerande bra. Advanced SystemCare och SLOW-PCfighter fungerar ungefär likadant, även om det förstnämnda är min favorit. Det finns i en gratisversion som dock bara innehåller ett par av funktionerna som återfinns i Pro-versionen.

Advanced SystemCare 10
image-24848

Advanced SystemCare 10 kan med i princip ett musklick få fart på din långsamma PC igen.

Advanced SystemCare Pro ger dig fler funktioner för att städa, men den mest intressanta finessen är realtidsstädningen. Det innebär att programmet hela tiden körs i bakgrunden och ser till att systemet är i bästa form. Det städar datorn, fixar inställningar och så vidare, för att du ska slippa allt manuellt arbete med att hålla datorn trimmad.

Läs mer: Advanced SystemCare

8. Få koll på vad som käkar prestanda

Om du fortfarande upplever att det är något som gör din dator långsam, prova att ladda ner programmet Process Explorer. Det är en avancerad variant av Aktivitetshanteraren. Med Process Explorer får du en riktigt bra överblick i systemet, för att se vad det är för program som körs i bakgrunden och hur mycket datorprestanda de kräver.

Läs mer: Process Explorer

9. Starta om till en snabbare PC!

Så där! Om du gjort alla stegen i guiden, är det egentligen bara en sak till du behöver göra; att starta om datorn. Kanske har du redan fått göra det i och med uppdateringar, men det är ändå skönt att starta om och riktigt känna att systemet startar snabbare än vad det gjorde tidigare.

Fler artiklar om snabbare dator

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Leif Brand2017-01-24 at 17:51Reply

    Skaffade Advanced System care pro och nu är min dator segare än nånsin??

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.