TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Stort intresse för Chromebook – dags att köpa?

Skribent:
Publicerad: , 15:26
Respons: 4 kommentarer

Köpa ChromebookI början av april skrev jag ett par bloggposter om olika modeller av Chromebooks som lanserats på den svenska marknaden. Idag finns det två datorer från Acer respektive Samsung, där Samsungs Chromebook finns i två modeller varav en med inbyggt 3G-modem.

Jag passade också på att fråga hur många av er som var intresserade av att köpa en Chromebook, och när jag nu tittade på resultatet hade det inkommit 135 svar. 84 procent av de som svarat angav att de ”absolut” eller ”kanske” skulle köpa en Chromebook. Bara 16 procent svarade nej.

Chromebook är ett koncept från Google, en bärbar dator som kör Chrome OS som operativsystem. Gemensamt för datorerna – bortsett från Googles skrytmaskin och konceptdator Google Chromebook Pixel – är att de håller ett lågt pris. Prestandan är inte så hög i datorerna, men det motiveras med att det enda du kör är webbläsaren Chrome.

Med en Chromebook installerar du inga program på datorn, och tanken är att du inte heller ska ha några filer lokalt på datorn. Med en Chromebook arbetar du uteslutande med webbapplikationer och sparar filer i molnet. När du startar datorn laddas ett nedskalat Linux-operativsystem och du bootar upp direkt i webbläsaren Chrome.

Konceptet är intressant, om än lite före sin tid eftersom webbtekniken än så länge inte kan prestera lika bra som applikationer som är utvecklade och körs lokalt på datorn av operativsystemet. Mycket kan dock genomföras med webbappar, även om det också är en hel del som inte går att göra.

Läs mina tidigare artiklar:

Ett av problemen är hanterandet av filer. Vi är idag väldigt knutna till våra filer – må vara dokument, filmer, musik eller alla våra digitalfoton. Med Chrome OS är tanken att du lagrar allting på en molntjänst, förslagsvis Google Drive.

Köpa en Google Chromebook

Det här verkar dock inte vara något som upplevs som ett problem. 50 procent av de tillfrågade svarade att de absolut skulle tänka sig köpa en Chromebook. En andel av dessa är säkert användare som är villiga att lägga ner pengarna på en Chromebook för att testa om man gillar det. 34 procent svarade att man kanske skulle köpa en Chromebook, medan 16 svarade ett klart nej.

Hur motiverar du ditt ja eller nej vad gäller köp av Chromebook?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

KÖPA NY DATOR: Sponsrade länkar

Köpa ny dator? Här får du de bästa råden och förslagen på vad du ska lägga dina pengar på, när du ska köpa en ny dator! Billigast? Gamer? Supertunn och lätt ultrabook?

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Matte2013-05-02 at 22:41Reply

  Du kan bara använda skiten när du är uppkopplad ….. du kan inte använda den om du sitter på bussen eller tåget om inte den har nätverk och när du väll sitter o arbetar o så helt plötsligt slocknar internet? va händer då? stängs arbete av eftersom du är på nätet o arbetar ?
  Google skulle ha tänkt lite bättre ….

  • Tommy k Johansson2013-05-03 at 09:05Reply

   Nja, Google har kommit rätt långt med att få sina webbappar att fungera även offline. Du förlorar inte ditt arbete bara för att du går offline. Men visst är man väldigt knuten till Internet. Tänker man ofta arbeta på bussen så är det nog att rekommendera att skaffa en Chromebook med inbyggt 3G/4G-modem.

 2. Mikael Svensson2013-04-29 at 22:16Reply

  Det verkar som ett spännande koncept, men vad jag har sett verkar laddaren vara ganska stor och batteritiden mindre än en surfplattas så valet blir nog asushybrid(surfplatta med tangentbord) med 18 timmars drift.

  • Tommy k Johansson2013-05-03 at 09:10Reply

   Sant, batteritiden är usel. Det är ett negativt resultat av att man håller nere prislappen – batteriet blir kasst. Batterier kostar mycket, så billiga bärbara har som regel rätt pissiga batterier. Det är trist, jag håller med dig om att det gör att man hellre skaffar något annat. En Chromebook ska kunna användas fritt och enkelt överallt, och med ett så dåligt batteri som ofta sitter i dem, försvinner en del av poängen…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.