TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

OS X-applikation

Studenttips: Gratis alternativ till Microsoft Office

Skribent:
Publicerad: , 11:59
Respons: 15 kommentarer

Gratis alternativ till Word att ladda nerNu börjar skolorna dra igång och till skillnad mot när jag pluggade, använder studenterna datorer och inte papper och blyertspennor (som man fick vässa framme vid katedern). Fördelarna är många, bortsett från prislappen.

Inte nog med att man ska köpa en dator – även om vissa skolor lånar datorer till sina elever – utan man behöver även köpa programvaror. Det mest populära är Microsoft Office. Visst finns det studentrabatter för att få Office billigare, men det finns helt gratis alternativ för dig som vill lägga pengarna på annat.

Microsoft Office är defacto-standard bland studenter. Men de allra flesta studenterna är bara ute efter en ordbehandlare, det vill säga Word. Och i de fallen finns det flera gratis alternativ som fungerar ypperligt istället för Word.

Det viktiga med de fria alternativen är att de är kompatibla med Word. Du ska alltså utan problem kunna öppna Word-dokument i ditt gratisprogram, och du ska även kunna spara filer som går att öppna i Word. De tre program jag listar här klarar detta.

Alla tre programmen är dessutom översatta till svenska och de innefattar ordlistor för att du ska kunna köra stavningskontroll på dina dokument. Det ska väl erkännas att stavnings- och grammatikkontrollen kanske inte alltid är lika bra som i Microsoft Office, men den duger gott och väl.

Gratis Word, ladda ner OpenOffice

Apache OpenOffice

www.openoffice.org

OpenOffice är det mest populära Office-paketet som utvecklas inom öppen källkod. Det innehåller många program som fungerar ungefär som motsvarigheterna i Microsoft Office. De flesta är riktigt bra, medan andra inte når upp till Microsoft; Excel är till exempel vida bättre än OpenOffice Calc.

Write, som ordbehandlaren heter, påminner mycket om en äldre version av Microsoft Word. Gränssnittet ser ut som Word gjorde innan Microsoft valde att införa designen med fliksystem. Så om du ogillar flikarna i nyare Office, gillar du säkert OpenOffice.

Nördfakta: För ett tag sedan gav Oracle – som tog över OpenOffice när företaget köpte upp Sun, som i sin tur tagit över programpaketet när de köpte upp tyska StarDivision – upp och donerade OpenOffice till Apache Software Foundation (som bland annat ligger bakom webbservern Apache och en rad andra program med öppen källkod). OpenOffice har stått still ett tag men nu har Apache börjat komma igång och det ser intressant ut för framtiden. Apache har fått kod från IBM och deras Office-paket Lotus Symphony, som kommer implementeras i Apache OpenOffice 4.

LibreOffice gratis Office-paket

LibreOffice

www.libreoffice.org

När OpenOffice köptes upp av Oracle, var det många som trodde att Oracle skulle strunta i att vidareutveckla OpenOffice (vilket de alltså delvis fick rätt i). En del var så negativa mot uppköpet att de hoppade av och bildade en organisation vars syfte är att bland annat utveckla en egen version av OpenOffice – nämligen LibreOffice.

Eftersom OpenOffice utvecklas med öppen källkod är det fritt att ta programkoden, skriva om den och ge ut ett eget program. Det är just det som LibreOffice har gjort. Det påminner så klart mycket om OpenOffice, men för varje ny version som kommer desto mer skiljer sig programmen.

LibreOffice eller OpenOffice? Är du bara ute efter en bra ordbehandlare, är det en smaksak. Prova och se vilket du gillar mest.

Gratis Word, ladda ner AbiWord

AbiWord

www.abisource.com

Till sist vill jag tipsa om en personlig favorit som jag gärna rekommenderar till alla som är ute efter en ordbehandlare. AbiWord är en gratis ordbehandlare som ser ut som en äldre version av Microsoft Word (cirka Word 97).

AbiWord innehåller massor av funktioner, men det är ändå väldigt lätt att komma igång med och använda. Det är kvickt, översatt till svenska och kompatibelt med Microsoft Word.

Windows, Mac och Linux

Alla de här tre programmen är som sagt översatta till svenska och de har svensk rättstavning. De finns dessutom tillgängliga för såväl Windows som Mac OS X och olika varianter av Linux/Unix.

Har du tips på andra program som är bättre (eller lika bra) som ovan? Lämna gärna en kommentar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

15 kommentarer

 1. Peter Dieck2013-01-10 at 02:26Reply

  Jag har problem med uppgradera från 97 till version 2003 så jag såg ett kommentar här och jag vet det fanns gratis officeprogram genom ”molnet” hos Google Docs. Idag har jag installerat och testa, men jag tycker det var svårt och hur man gör för första gången. Jag vill kunna använda Google Docs. Hur gör man på rätt sätt? Jag är lite förvirrad. *L*

 2. Tommy k Johansson2012-09-17 at 14:21Reply

  Lisbeth: Kan du inte gå över till LibreOffice? Det bygger ju på samma grund och de påminner väldigt mycket om varandra, och Libre ska vara på svenska. Fördelen med Libre är att det uppgraderas mer kontinuerligt.

 3. Lisbeth Dahlin2012-09-17 at 05:15Reply

  Hej! Jag arbetar med studiecirklar (främst äldre deltagare) och vi använder bara öppen programvara, de räcker långt. Nu är jag besviken för jag kan inte se att OpenOffice längre finns på svenska (dock på finska!) – någon som har hittat info om svenska kommer?

 4. Lästips: 3 gratisalternativ som ersätter Office-paketet!2012-09-08 at 22:16Reply

  […] läsa hela Tommys genomgång av de olika programpaketen tycker jag att ni genast ska kika in hans inlägg. Det alternativ som jag rekommenderar för dig som vill ha en bra ersättare till Office-paketet […]

 5. Johan2012-09-04 at 16:49Reply

  Mycket bra tips, finns också att ladda ner här: http://laddagratis.se

 6. Magnus Johansson2012-08-31 at 20:59Reply

  I mitt arbete som författare och översättare har jag gått från att använda Microsoft Word till att använda LibreOffice. Jag har också gått från Windows till Mepis Linux. I takt med att Wine vidareutvecklats och förbättrats kan jag allt smidigare köra de Windows-program jag fortfarande är beroende av i Mepis Linux; bland dessa program finns Igor Engraver och SMS & MMS i datorn.

  Jag är förvånad över att skolor inte satsar mer på att använda öppna och fria standarder för filformat och protokoll istället för proprietära sådana, skapade och ägda av moraliskt mycket tveksamma jättar såsom Microsoft och Apple.

 7. Tommy k Johansson2012-08-29 at 17:55Reply

  Mattias: Ja, Googles webbappar har blivit klart användbara. Jag tycker Microsoft Office Web Apps är snäppet vassare (fast de tappar anslutningen störande ofta för mig), men jämfört med för något år sedan när Google Docs var nytt – och förskräckligt uselt – är det mycket bättre idag.

 8. Tommy k Johansson2012-08-29 at 17:52Reply

  Anders: Jag håller med dig om att det blir rätt bra pris med studentrabatt, och att MS Office är många gånger bättre än både OpenOffice och LibreOffice. Som jag skrev är Excel helt överlägset Calc. Men smaken är som baken. :)

  Det finns de som hatar nya gränssnittet i Office, och det finns de som har låga krav på funktioner (behöver man bara arbeta med text, fetstil och rubrik, sååå), samt de som hellre lägger pengarna på öl (eller nudlar eller böcker eller klamydiatest, eller vad studenter lägger sina pengar på idag – jag är som bekant synnerligen obildad och har noll koll.)

 9. Anders Nordgren2012-08-29 at 15:23Reply

  OpenOffice coh LibreOffice i all ära men det är lååångt bakom MS klassiska svit. Dessutom fungerar deras uppdateringsfunktion rätt uselt eller inte alls. En nog så viktig sak.
  MS Office Hem/Student (Office Standard) kostar ca en tusenlapp. För den tusenlappen kan man installera programmet på 3 dator. Får ju verkligen anses vara prisvärt. 350 spänn per skalle klarar nog 3 ”fattiga” studenter av :-).

  Sen finns ju Goggle Docs, som M Thuvander skriver. Krävs ett googlekonto.

  Inte att förglömma så finns ju nya outlook.com (Hotmail). Då får man tillgång till webbversioner av Word, Excel och Powerpoint. Förvissor lite avskalade men de räcker rätt långt. Sen inte att förglömma Skydrive mm.

 10. Studenttips: Gratis alternativ till Microsoft Office | It's IT Skoltips | Scoop.it2012-08-29 at 13:33Reply

  […] blogg.tkj.se – Today, 1:33 PM Rescoop […]

 11. Mattias Thuvander2012-08-29 at 13:09Reply

  Jag använder endast Google Docs nu för tiden. Eller det kanske heter Google Drive nu? Deras ordbehandlare tycker jag fungerar utmärkt. Ett plus är ju att man kommer åt sina dokument överallt och man slipper bry sig om backuper.

  Har dock haft lite strul när man öppnar ett Google-dokument i Word. Text hamnar på fel sidor m.m. Detta spelar i och för sig inte så stor roll för mig eftersom jag alltid sparar färdiga dokument som PDF.

 12. Tommy k Johansson2012-08-29 at 12:55Reply

  Sebastian: Tja, delvis håller jag med dig. Nyare Office, med fliksystemet/tabbarna, kräver att man läser på och testar en stund. Så inledningsvis känns det krångligare.

  Men när man lärt sig det nya gränssnittet upplever iaf jag det som betydligt enklare att använda än tidigare. Mer logiskt. Smartare. När jag går tillbaka till gamla versioner före tabbarna så känns det förskräckligt rörigt.

  Det är lite som när Windows 7 kom. I början var man frustrerad över att man inte hittade saker eftersom Microsoft flyttat dem. Men när man väl hittat sakerna inser man att de ligger där de egentligen borde legat hela tiden…

  Vad gäller sämre håller jag inte alls med. Jag tycker att de blir bättre och bättre. :)

 13. Sebastian2012-08-29 at 12:14Reply

  … oavsett vad man tycker om Open Office och andra, är det bara jag som tycker Microsoft Office blir krångligare och sämre för varje ny uppdatering ?

  • Christian2012-09-01 at 20:24Reply

   Ja, kan dom inte få det att fungera som har fungerar förut innan dom börjar med interner hit,SMS dit och skit hit och dit? Man blir ju förbannad! ;)

   • Magnus Johansson2012-09-02 at 21:33Reply

    Ha, ha, ha! Rolig kommentar, Christian! Visst kan man bli irriterad på the Evil Empire (Microsoft).

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.