TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Så surfar du anonymt enkelt och helt gratis

Skribent:
Publicerad: , 07:49
Uppdaterad: 2017-09-24, 11:07
Respons: 15 kommentarer

Surfa anonymtSurfa anonymt är det många av er vill kunna ha möjligheten göra. Och då menar jag inte så kallad privat surfning, en funktion som alla stora webbläsare idag erbjuder, utan anonymt på riktigt.

Det finns flera betaltjänster som låter dig surfa anonymt, men det finns också en populär gratistjänst som heter Tor. Programmet är väldigt lätt att komma igång med och när du surfar med Tor är det praktiskt taget omöjligt att spåra dig.

I boken Svenska hackare, som jag nyligen läste och bloggade om, fanns det en röd tråd genom hela berättelsen och det var gratisprogrammet Tor. Med hjälp av Tor används ett ett slags proxynätverk där din surftrafik skickas mellan datorer kopplade till Tors nätverk.

Surfa anonymt gömmer ditt IP

Det här gör att det blir i praktiken omöjligt för någon att se vem som sitter bakom webbläsaren. När du surfar normalt med en webbläsare – även om du har privat surfning aktiverat (denna tjänst gör inget annat än att inte lagra historik lokalt på datorn) – lämnar du överallt avtryck i form av IP-nummer och tidsstämpel.

Med denna information är det en barnlek att spåra trafiken till en Internetoperatör och om du är misstänkt för brott kan polisen begära ut information från operatören om vilken kund som använt IP-numret vid klockslaget.

Anonym surfning med Tor

Surfa anonymt gratisNär du surfar med Tor kommer din trafik som sagt att dirigeras via olika datorer i Tor-nätverket. Det gör att ditt IP-nummer kanske studsar mellan datorer utspridda över hela världen – vilket gör det hopplöst att spåra.

Det finns många skäl till varför man vill kunna surfa anonymt, och det handlar inte nödvändigtvis om kriminella aktiviteter. Att värna om sin privata integritet och vara anonym när du surfar kan vara bra om du exempelvis gör research inom ett känsligt ämne.

Det går att använda Tor-nätverket för olika typer av Internetapplikationer (du hittar de speciella programmen på sidan Tor Projects), men den här bloggposten fokuserar jag på det vanligaste – alltså surfande.

Tor har ett programpaket vid namn Tor Browser Bundle som innefattar Tor-klient samt webbläsare (som baseras på Mozillas öppna källkod). För att komma igång behöver du bara ladda ner Tor-paketet från hemsidan, packa upp zip-arkivet och köra igång det medföljande programmet Start Tor Browser.

Applikationen Vidalia Control Panel kommer nu att starta och ansluter dig till Tor-nätverket. Därefter körs webbläsaren Aurora per automatik igång. Webbläsaren bygger som sagt på samma kod som Firefox, så om du är bekant med Firefox kommer du att känna igen dig.

Tor för anonym surfning gratis

Anonym men långsammare

När du nu surfar med Aurora kommer du att tilldelas något annat IP-nummer än ditt vanliga. Detta sker dock bara i denna webbläsare – dina övriga Internetapplikationer kommer fortfarande att skicka trafik via ditt vanliga IP-nummer.

Värt att poängtera är att det går avsevärt mycket långsammare att surfa via Tor jämfört med en vanlig webbläsare, eftersom trafiken omdirigeras via en massa andra datorer.

Läs också om kommersiella lösningar för att surfa anonymt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

15 kommentarer

 1. Surfa Anonymt2016-02-28 at 23:24Reply

  Hej! Vill annars tipsa om vanliga VPN-tjänster som fungerar utmärkt för att surfa anonymt. Det kostar dock lite pengar, men det är det värt med tanke på att hastigheten inte påverkas på samma sätt som med TOR. VPN tillåter även anonym fildelning. https://surfaanonymt.nu är en grym sajt där man kan jämföra VPN-leverantörer. Check it out!

 2. Nicole2012-01-07 at 11:02Reply

  Tack för svar, och tyvärr har du rätt :(

  Mvh Nicole

 3. Matsu2012-01-06 at 23:00Reply

  Var det inte något säkerhetsproblem med Tor, den som sitter på sista noden innan dig kan avlyssna trafiken ?

  • TkJ2012-01-07 at 01:05Reply

   Matsu: Tja, det är ju inte riktigt ett säkerhetsproblem på samma sätt som ett säkerhetshål, men visst är det en poäng värd att påpeka. Det är ju så här Tor fungerar. Det kryperar inte trafiken så rent tekniskt går det att lyssna av trafiken på den sista noden. Det var så Dan Egerstad gjorde när han snappade upp lösenord till en massa e-postkonton tillhörande alla möjliga högt uppsatta. Sannolikheten att man råkar ut för det här får dock ses som försvinnande liten. Surfar man på https-servrar (Gmail, Facebook etc använder det) är trafiken krypterad och då är man säker.

 4. Rasmus2012-01-06 at 15:56Reply

  Jag har testat en hel den såna här tjänster innan men dessa kostade pengar. Tor verkar vara en riktigt bra tjänst och jag ska testa och utvärdera hur bra den är.

  Gratis är kanske inte alltid dåligt ?

  • TkJ2012-01-07 at 00:59Reply

   Rasmus: Det finns så klart nackdelar med Tor jämfört med andra anonymitetstjänster. Tor krypterar som sagt inte trafiken, vilket gör att – som några skrivit här – det går att läsa av din trafik på den sista Tor-noden i kedjan. Sannolikheten att så sker är naturligtvis försvinnande liten, men den finns. Tor är också, som jag skrev, rätt långsam just för att datan skickas via så många punkter. VPN-lösningarna (alltså anonymitetstjänsterna) är snabbare.

 5. Rolf Green2012-01-06 at 11:12Reply

  Vad är skillnaden mot VPN?

  • TkJ2012-01-07 at 00:57Reply

   Rolf: VPN är en (krypterad) tunnel där all din trafik går via en viss server (det vill säga anonymitetstjänstens server) och därmed har dess IP-nummer som avsändare. Tor skickar din trafik via en rad andra Tor-användare. När du besöker Aftonbladet kanske din förfrågan skickas via en dator i Kina, vidare till en i USA, vidare till en i Kongo och till sist till Aftonbladet. Det gör att det är hopplöst att försöka spåra IP-numret; det lär inte finnas några loggfiler hos alla dessa datorer (som ofta är privatpersoners hemdatorer). När det är VPN-tjänster så räcker det – i teorin – att gå till VPN-företaget och begära ut loggar för att få reda på ditt riktiga IP-nummer.

 6. Power2012-01-06 at 10:40Reply

  Tors hemsiad funkar ju inte

 7. Jonas2012-01-06 at 10:15Reply

  Värt att nämna är ju att den som hostar ändpunkten kan se all din trafik. Så det är nog ingen bra idé att skicka känslig data över Tor exempelvis som att logga in på Facebook.

  • TkJ2012-01-07 at 00:24Reply

   Jonas: Tor krypterar inte informationen, nej. Men de flesta stora sajter gör det. Facebook låter dig t.ex. logga in med https och då är allt krypterat.

 8. Rune Lind2012-01-06 at 09:24Reply

  Funkade ju inte så där jättelysande, försöker ladda ner från deras hemsida men länkarna för nedladdning fungerar ej.

 9. Nicole2012-01-06 at 08:52Reply

  Hej, jag vet inte vad jag tycker om detta. Jag och många med mig har drabbads av troll som hotar, jag själv har polisanmält dödshot som är gjorda från ett anonymt ip och HUR ska polisen kunna göra något när detta är lagligt?

  Gillar INTE det här!

  Mvh

  • TkJ2012-01-07 at 00:50Reply

   Nicole: Jag förstår ditt perspektiv. Samtidigt så talar inte ett IP-nummer om vem som har skrivit hoten. Det är svårt att bevisa vilken person som ligger bakom det utan att göra väldigt ingående undersökningar utöver själva IP:t – och det är ingenting polisen sysslar med så länge det inte handlar om misstanke om terrorism eller intrång i upphovsrätten… Det finns förskräckligt många idioter på Internet, och så länge vi vill behålla det öppet och fritt så kommer vi tyvärr inte undan det. Att du fått dödshot är för jävligt, minst sagt, och jag lider med dig. Att folk sänker sig till den nivån är extremt tråkigt, ruttet och beklagande.

  • Las Vegas 232015-02-06 at 09:41Reply

   Finns det någon statistik på hur många som har blivit dödshotade och råkat väldigt illa ut? Hur stor del av dödshoten utgörs av det man kallar ”tomma hot”, finns det någon statistik på det? Om det mesta, eller kanske nästan alla av denna kategori av hot statistiskt räknat, är lika med noll, eller nästan noll, så skulle den informationen lugna en hel del uppjagade och rädda människor på internet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.