Surfa anonymt helt gratis | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Så surfar du anonymt enkelt och helt gratis

Skribent:
Publicerad: , 07:49
Uppdaterad: 2012-08-02, 02:24
Respons: 15 kommentarer

Surfa anonymtSurfa anonymt är det många av er vill kunna ha möjligheten göra. Och då menar jag inte så kallad privat surfning, en funktion som alla stora webbläsare idag erbjuder, utan anonymt på riktigt.

Det finns flera betaltjänster som låter dig surfa anonymt, men det finns också en populär gratistjänst som heter Tor. Programmet är väldigt lätt att komma igång med och när du surfar med Tor är det praktiskt taget omöjligt att spåra dig.

I boken Svenska hackare, som jag nyligen läste och bloggade om, fanns det en röd tråd genom hela berättelsen och det var gratisprogrammet Tor. Med hjälp av Tor används ett ett slags proxynätverk där din surftrafik skickas mellan datorer kopplade till Tors nätverk.

Surfa anonymt gömmer ditt IP

Det här gör att det blir i praktiken omöjligt för någon att se vem som sitter bakom webbläsaren. När du surfar normalt med en webbläsare – även om du har privat surfning aktiverat (denna tjänst gör inget annat än att inte lagra historik lokalt på datorn) – lämnar du överallt avtryck i form av IP-nummer och tidsstämpel.

Med denna information är det en barnlek att spåra trafiken till en Internetoperatör och om du är misstänkt för brott kan polisen begära ut information från operatören om vilken kund som använt IP-numret vid klockslaget.

Anonym surfning med Tor

Surfa anonymt gratisNär du surfar med Tor kommer din trafik som sagt att dirigeras via olika datorer i Tor-nätverket. Det gör att ditt IP-nummer kanske studsar mellan datorer utspridda över hela världen – vilket gör det hopplöst att spåra.

Det finns många skäl till varför man vill kunna surfa anonymt, och det handlar inte nödvändigtvis om kriminella aktiviteter. Att värna om sin privata integritet och vara anonym när du surfar kan vara bra om du exempelvis gör research inom ett känsligt ämne.

Det går att använda Tor-nätverket för olika typer av Internetapplikationer (du hittar de speciella programmen på sidan Tor Projects), men den här bloggposten fokuserar jag på det vanligaste – alltså surfande.

Tor har ett programpaket vid namn Tor Browser Bundle som innefattar Tor-klient samt webbläsare (som baseras på Mozillas öppna källkod). För att komma igång behöver du bara ladda ner Tor-paketet från hemsidan, packa upp zip-arkivet och köra igång det medföljande programmet Start Tor Browser.

Applikationen Vidalia Control Panel kommer nu att starta och ansluter dig till Tor-nätverket. Därefter körs webbläsaren Aurora per automatik igång. Webbläsaren bygger som sagt på samma kod som Firefox, så om du är bekant med Firefox kommer du att känna igen dig.

Tor för anonym surfning gratis

Anonym men långsammare

När du nu surfar med Aurora kommer du att tilldelas något annat IP-nummer än ditt vanliga. Detta sker dock bara i denna webbläsare – dina övriga Internetapplikationer kommer fortfarande att skicka trafik via ditt vanliga IP-nummer.

Värt att poängtera är att det går avsevärt mycket långsammare att surfa via Tor jämfört med en vanlig webbläsare, eftersom trafiken omdirigeras via en massa andra datorer.

Läs också om kommersiella lösningar för att surfa anonymt.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Surfa Anonymt

  Hej! Vill annars tipsa om vanliga VPN-tjänster som fungerar utmärkt för att surfa anonymt. Det kostar dock lite pengar, men det är det värt med tanke på att hastigheten inte påverkas på samma sätt som med TOR. VPN tillåter även anonym fildelning. https://surfaanonymt.nu är en grym sajt där man kan jämföra VPN-leverantörer. Check it out!

 • Tack för svar, och tyvärr har du rätt :(

  Mvh Nicole

 • Matsu

  Var det inte något säkerhetsproblem med Tor, den som sitter på sista noden innan dig kan avlyssna trafiken ?

  • TkJ

   Matsu: Tja, det är ju inte riktigt ett säkerhetsproblem på samma sätt som ett säkerhetshål, men visst är det en poäng värd att påpeka. Det är ju så här Tor fungerar. Det kryperar inte trafiken så rent tekniskt går det att lyssna av trafiken på den sista noden. Det var så Dan Egerstad gjorde när han snappade upp lösenord till en massa e-postkonton tillhörande alla möjliga högt uppsatta. Sannolikheten att man råkar ut för det här får dock ses som försvinnande liten. Surfar man på https-servrar (Gmail, Facebook etc använder det) är trafiken krypterad och då är man säker.

 • Jag har testat en hel den såna här tjänster innan men dessa kostade pengar. Tor verkar vara en riktigt bra tjänst och jag ska testa och utvärdera hur bra den är.

  Gratis är kanske inte alltid dåligt ?

  • TkJ

   Rasmus: Det finns så klart nackdelar med Tor jämfört med andra anonymitetstjänster. Tor krypterar som sagt inte trafiken, vilket gör att – som några skrivit här – det går att läsa av din trafik på den sista Tor-noden i kedjan. Sannolikheten att så sker är naturligtvis försvinnande liten, men den finns. Tor är också, som jag skrev, rätt långsam just för att datan skickas via så många punkter. VPN-lösningarna (alltså anonymitetstjänsterna) är snabbare.

 • Rolf Green

  Vad är skillnaden mot VPN?

  • TkJ

   Rolf: VPN är en (krypterad) tunnel där all din trafik går via en viss server (det vill säga anonymitetstjänstens server) och därmed har dess IP-nummer som avsändare. Tor skickar din trafik via en rad andra Tor-användare. När du besöker Aftonbladet kanske din förfrågan skickas via en dator i Kina, vidare till en i USA, vidare till en i Kongo och till sist till Aftonbladet. Det gör att det är hopplöst att försöka spåra IP-numret; det lär inte finnas några loggfiler hos alla dessa datorer (som ofta är privatpersoners hemdatorer). När det är VPN-tjänster så räcker det – i teorin – att gå till VPN-företaget och begära ut loggar för att få reda på ditt riktiga IP-nummer.

 • Power

  Tors hemsiad funkar ju inte

 • Jonas

  Värt att nämna är ju att den som hostar ändpunkten kan se all din trafik. Så det är nog ingen bra idé att skicka känslig data över Tor exempelvis som att logga in på Facebook.

  • TkJ

   Jonas: Tor krypterar inte informationen, nej. Men de flesta stora sajter gör det. Facebook låter dig t.ex. logga in med https och då är allt krypterat.

 • Rune Lind

  Funkade ju inte så där jättelysande, försöker ladda ner från deras hemsida men länkarna för nedladdning fungerar ej.

 • Hej, jag vet inte vad jag tycker om detta. Jag och många med mig har drabbads av troll som hotar, jag själv har polisanmält dödshot som är gjorda från ett anonymt ip och HUR ska polisen kunna göra något när detta är lagligt?

  Gillar INTE det här!

  Mvh

  • TkJ

   Nicole: Jag förstår ditt perspektiv. Samtidigt så talar inte ett IP-nummer om vem som har skrivit hoten. Det är svårt att bevisa vilken person som ligger bakom det utan att göra väldigt ingående undersökningar utöver själva IP:t – och det är ingenting polisen sysslar med så länge det inte handlar om misstanke om terrorism eller intrång i upphovsrätten… Det finns förskräckligt många idioter på Internet, och så länge vi vill behålla det öppet och fritt så kommer vi tyvärr inte undan det. Att du fått dödshot är för jävligt, minst sagt, och jag lider med dig. Att folk sänker sig till den nivån är extremt tråkigt, ruttet och beklagande.

  • Las Vegas 23

   Finns det någon statistik på hur många som har blivit dödshotade och råkat väldigt illa ut? Hur stor del av dödshoten utgörs av det man kallar ”tomma hot”, finns det någon statistik på det? Om det mesta, eller kanske nästan alla av denna kategori av hot statistiskt räknat, är lika med noll, eller nästan noll, så skulle den informationen lugna en hel del uppjagade och rädda människor på internet.

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick