TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Så använder du din iPhone för mobilt bredband

Skribent:
Publicerad: , 16:59
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:18
Respons: 12 kommentarer

Använda Internetdelning på iPhone för mobilt bredband till PCHar du en iPhone kan du använda den för mobilt bredband. Jag fick idag en fråga från en läsare som funderade på att skaffa mobilt bredband, men eftersom hon hade iPhone föreslog jag att hon först testar att koppla upp via den. Jag gör det med jämna mellanrum och tycker det funkar rätt bra.

Mobilt bredband ger sällan några superhastigheter men det fungerar fint för att surfa och skicka e-post med. Till din iPhone har du säkert ett bra mobilabbonemang som klarar datatrafik, och sedan ett bra tag tillbaka har iOS stöd för Internetdelning – eller tethering som det kallas på engelska. Så här enkelt gör du!

Många mobilabbonemang har idag fri datatrafik, som gör att du kan använda Internet hur mycket du vill i din iPhone. Sedan ett par versioner av iOS – operativsystemet i iPhone – finns funktionen Internetdelning. Här är några relevanta bloggposter:

Jag har skrivit om Internetdelning i iPhone tidigare men då fungerade Internetdelning bara via USB eller Bluetooth. Numera kan du också använda WiFi, vilket betyder att din iPhone blir en WiFi-hotspot som du ansluter till via din dator.

Innan jag förklarar hur det fungera, vill jag tillägga att du bör kontrollera hur mycket datatrafik ditt mobilabbonemang tillåter. En del är tyvärr rätt begränsade, och trafiken kan skjuta iväg snabbare när du använder datorn än mobilen. Ofta blir det att man laddar ner bilder, kollar på videoklipp och annat som tar mycket bandbredd.

Jag är inte helt säker på att alla mobiloperatörer har stöd för Internetdelning. Jag använder mig av Telenor, och hos dem fungerar det. Där har jag dessutom helt fri trafik, så det är bara att tuta och köra utan några trafiktak. Du som har andra operatörer får gärna bekräfta om Internetdelning fungerar hos dig, och meddela detta via kommentarerna nedan.

Internetdelning på iPhone, WiFi och mobilt bredbandAktivera Internetdelning i iPhone

Internetdelning är en funktion du hittar under Inställningar -> Internetdelning. Aktivera funktionen och skriv in ett lösenord. Du behöver ha WiFi påslaget för att det ska gå att använda den som WiFi-hotspot. Det gör du under Inställningar -> Wi-Fi.

Det går också att dela ut Internet genom att ansluta mobilen till datorn via USB, alternativt att använda Bluetooth. Det sistnämnda rekommenderar jag inte, eftersom Bluetooth dels käkar mycket batteri men framför allt är rätt segt.

När du inte använder Internetdelning kan du stänga av funktionen, så att den inte ligger och äter batteritid.

Notera att du bör ha 3G-täckning i mobilen för att det inte ska bli olidligt segt. Som du ser på skärmdumpen har jag rätt kass mottagning, vilket beror på att jag sitter hemma (förkyld som en gnu) när jag skriver detta och vi har brutalt usel 3G-täckning här.

Mobilt bredband via din iPhoneKoppla upp dig via din iPhone

Nu när du har fixat din WiFi-hotspot är det bara att koppla upp dig via din dator. Du behöver så klart trådlöst nätverk i datorn, men är det en bärbar så har du garanterat det.

Klicka på ikonen för trådlöst nätverk/WiFi nere i systemfältet. I listan kommer nu din iPhone att finnas representerad. Klicka på den och knappa sedan in lösenordet du angav i mobilen. Här kan jag påpeka att du bör välja ett bra lösenord så att inte grannarna kan utnyttja din WiFi-punkt.

Här hittar du bra iPhone-appar!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Åke S2018-06-12 at 21:32Reply

  Kör med USB-kabel för att minska strålningspåslaget och undvik framtida cancer.

 2. Leena2014-03-28 at 09:33Reply

  Funkar jättebra på min Laptop och Iphone 6 med Telias mobilabonnemang med fri surf. Toppen, nu slipper jag ett onödigt extra mobilt internetabonnemang! Tack för bra instruktioner.

 3. Martin2014-01-29 at 17:12Reply

  Hur gör jag om jag har en USB-kabel då?

 4. Annette2013-03-01 at 19:02Reply

  Tack snälla du för den utmärkta guiden! Jag hittade din sida när jag som nyinflyttad ikväll, utan tillgång till bredband ännu, satt här med min uppackade stationära Mac och surfade efter hjälp och råd på iphonen! Guld värt, lätt att följa och göra, helgen är räddad! <3

 5. Patrik2012-10-04 at 16:57Reply

  Hej!

  dett är ett utmärkt sätt. vill bara fråga en snabb fråga. fungerar det på ihpone 3? för efter att jag gått in på inställningar så kan jag inte hitta någonstans där det står internetdelning :(

 6. ANKI2012-09-20 at 13:28Reply

  Hejsan

  Tack för tipset, det fungerar hos mej oxå, har en Iphone 4 och operatör är 3. Men nu funderar jag hur länge mina 10 heter det Megabite, eller Gegabite, hhahahaahaha, kommer att räcka för mej. När jag endast använde mobilen gjorde jag inte ens över men 1 Mg eller Gm/månad.
  Om jag nu bara surfar runt lite och inte lyssnar på musik och ser på video, tror du då jag klarar mej på mina 10 per månad.
  Men det kanske finns något tillval så man får fri surf.
  På detta sätta kommer man mycket billigare undan jag slipper nu helt och hållet bredbandsuppkopplingen från Telia.

  Tack för en bra sida du har hjälpt mej mycket med dina tips och du förklarar oxå så att jag som inte är så bra på det här med datorer, förstår,

  Ha en bra dag och hoppas att din förkylning blir bättre,

 7. Johanna2012-06-10 at 20:39Reply

  Jag har ett abonemang där det ingår 10GB surf, efter det stryps hastigheten. Jag har dock ingen uppfattning om hur långt man kommer på 10GB. Är det tillräckligt för vanlig surf? Mail, facebook, nyheter, ladda upp lite bilder och liknande. Jag laddar inte ner filmer o.s.v. Det hade varit bra för mig att kunna säga upp mitt mobila bredband nämligen.

 8. Erika2012-06-05 at 11:42Reply

  Hej, tack för bra info. När jag väl kommer till att min dator (som har ca 5 år på nacken) hittar det trådlösa nätverket IPhone klickar jag på ”anslut”. Istället för att be mig fylla i lösenord säger då datorn: ”det går inte att ansluta till nätverket. Kanske kan nätverket inte längre nås. Uppdatera listan etc” Jag har fått tips om att det beror på att datorn är för gammal och inte förstår iphones kryptering. Kan man stänga av eller ändra krypteringen tillfälligt? Tack för hjälpen! Mvh Erika

 9. MongoBongo2011-08-29 at 19:56Reply

  Jag har kört med Telenors 3MBit-abonnemang via min Iphone4 i princip hela året. Det funkar klockrent. Surfar dagligen via mobilen och laddar även hem ett par gigabyte-stora filer varje månad. Fullständigt menlöst att betala extra för att ha ett separat bredbandsmodem.

  Det bör dock påpekas att batteriet sugs ut snabbt när man delar ut internet via wifi på Iphonen. Efter 2-3 timmar är det helt slut.

 10. Göran Wiklund2011-08-29 at 18:46Reply

  Funkar lika bra på min HTC Desire HD. Brukar köra med ett kontantkort.

 11. Maria2011-08-29 at 17:05Reply

  Så har jag gjort en hel del när jag ville surfa med datorn utanför hemmet. Funkar helt okej, men beror så klart på mottagningen och om man har tillgång till eluttag då iPhonen slukar batteri. Skönt att slippa dubbla abonnemang.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.