TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surfplattor

Surface: Därför släpper Microsoft en egen surfplatta

Skribent:
Publicerad: , 06:31
Respons: 3 kommentarer

Microsofts surfplatta SurfaceMicrosoft Surface är namnet på företagets egenutvecklade surfplatta, som presenterades på ett hemlighetsfullt pressmöte i Los Angeles inatt. Att Microsoft börja tillverka egna datorer var otippat och många – inklusive TkJ.se – trodde inte på ryktena om en egen surfplatta.

Men hur kommer det sig att Microsoft börjar sälja egna surfplattor, istället för att, som på den traditionella PC-marknaden, förlita sig på tredjepart och fokusera på operativsystemet och programvaran? Ett stort skäl stavas iPad. Det finns säkert också andra tankar bakom projektet.

Jag har som bekant tagit en paus från arbetet, men nyheten om att Microsoft inatt visade upp två modeller av surfplattan Microsoft Surface är så pass intressant att det var värt att gå upp extra tidigt och ägna min fritid åt att kommentera nyheten.

Ärligt talat trodde jag inte på ryktena inför pressmötet om att Microsoft tagit fram en egen surfplatta. Något sådant trodde jag hade läckt tidigare, samtidigt som jag hade svårt att se varför Microsoft skulle vilja börja konkurrera med sina kunder inom PC-marknaden. Jag var mer inne på en surfplatta för Windows 8 från exempelvis Nokia. Uppenbarligen hade jag fel.

Surface kommer inledningsvis i två modeller; en ARM-version med Windows RT och en x86-modell med Windows 8 Pro. Den förstnämnda är budgetmodellen, och den är också främst en surfplatta, medan den mer avancerade Microsoft Surface for Windows 8 Pro kan ses som en kombination av surfplatta och ultrabook. Facktermen datorplatta känns passande.

Microsoft Surface

Det som gör att Surface kan ersätta din bärbara dator, istället för att bara vara ett komplement, är att surfplattan dels har ett skärmskydd med inbyggt tangentbord, och dels har enheten USB-port för anslutning av datortillbehör (exempelvis mus).

Enligt Microsoft beskrivning av Surface, är det en serie PC-datorer ”built to be the ultimate stage for Windows”. Det lämnar dörren öppen för andra enheter än bara surfplattor. Kanske får vi även se ultrabooks och mediadatorer för TV:n inom serien?

Varför vill Microsoft bygga datorer?

Microsoft har historiskt sett inte varit speciellt intresserade av att bygga egna datorer, utan har förlitat sig på tredjepartstillverkare. Så vad är det som fått dem att ta fram Microsoft Surface?

En källa till inspiration är säkert Apple. Microsoft Windows finns på en klar majoritet av datorerna, men Apple har trots en marknadsandel på ”bara” runt 8-10 procent blivit världens största företag, sett till marknadsvärdet. Det beror mycket på grund av att de säljer sina egna datorer och mobila enheter.

En stor fördel med att inte licensiera ut sitt operativsystem som Microsoft gör, är att Apple kan utveckla sitt operativsystem helt efter hårdvaran i sina Mac-datorer. De behöver inte, som Microsoft, ta hänsyn till alla de miljontals olika möjliga datorkonfigurationer som Windows måste fungera på.

Nu kommer Microsoft inte att sluta licensiera ut Windows, utan måste fortfarande göra det kompatibelt med ”alla” datorer. Vad de däremot kan göra, är att börja bygga egna datorer med konfigurationer som de vet fungerar perfekt ihop med Windows 8. Rätt skött kommer Microsoft Surface att stå för väldigt bra kvalitet.

Surfplattor för Windows 8

Flera datortillverkare har sagt att de kommer lansera surfplattor för Windows 8, när operativsystemet väl släpps troligtvis i oktober senare i år. Men ska dessa kunna ge iPad en match måste de vara riktigt bra. Och det är ingen garanti för det. Kanske känner Microsoft att om man ska få något bra gjort, får man göra det själv…

Microsoft Surface, surfplatta för Windows 8

Windows och Android har likheten i att man licensierar ut systemet till andra tillverkare, och tittar man på marknaden för surfplattor med Android ser det rätt eländigt ut. Visst finns det ett par riktigt bra alternativ – exempelvis Samsung Galaxy Tab – men det finns också väldigt många ruggigt dåliga surfplattor. Windows 8 löper risken att drabbas av samma problem, även om Microsoft till skillnad mot Googles Android har krav på vissa specifikationer.

Att ta fram en riktigt bra surfplatta, som Surface förhoppningsvis visar sig vara, är ett sätt för Microsoft att sätta ribban för hur surfplattor med Windows 8 ska se ut och fungera.

Ett annat problem som Microsoft kommer att dras med, är att tredjepartstillverkare inte vågar satsa fullt ut på surfplattor med Windows 8. Det är många som brände sig när de tog fram dyra Android-plattor som floppade på grund av att konsumenterna hellre ville ha iPad.

Hårdvara en ny inkomstkälla

De senaste åren har Microsoft stått relativt stilla. De har arbetat på redan befintliga produkter, utan att växa speciellt mycket. Stora satsningar har främst gjorts i Internettjänster, men de har inte genererat några stora pengar. Företag i den här storleken behöver hela tiden växa för att marknaden ska vara glad. Därför är det troligt att Microsoft helt enkelt försöker hitta ett nytt affärsområde i form av egna datorer.

Surface kommer att säljas via Microsoft Store, i butik och via e-shoppen. Idag finns det inte mer än 14 butiker i kedjan Microsoft Store, att jämföra med Apple som har över 300 Apple Store (källa: Forbes). Microsoft är dock på gång med fler butiker.

Även om Microsoft inte har några egna PC-datorer på marknaden, är de inte helt nya. Microsoft Xbox har funnits sedan 2001 och är i grund och botten av dator. Tillbehör i form av möss, tangentbord, webbkameror och dylikt, säljer man också, och de håller mer än ofta hög kvalitet.

Bäst lösning för Windows 8?

Windows 8 och gränssnittet Metro är skapat med touchskärmar i åtanke. Du måste inte ha en tryckkänslig skärm för att använda det, men det gör det hela lite enklare. Som vi tidigare skrivit om kommer det ultrabooks med tryckkänsliga skärmar framåt hösten efter Windows 8-lanseringen, men Surface kan vara den bästa lösningen för en stor del av användarna.

Idag har de flesta av oss bärbara datorer, och vi har inte längre så kallade datorbord i ena hörnet av vardagsrummet eller sängkammaren. Istället sitter vi med datorn i knät framför TV:n – såvida du inte redan har en surfplatta och använder den. Vi vill också kunna ta vår dator med oss när vi reser, går till skolan eller jobbet, eller hälsar på kompisar.

Dessutom har själva användningen av datorn förändrats. Många användare rör sig sällan utanför webbläsaren. För att surfa och konsumera media är en surfplatta klart smidigare än en traditionell dator. Tangentbordet behövs dock när du vill skriva längre texter än statusuppdateringar, och då kommer det tunna tangentbordet till Surface väl till hands.

Det ska bli väldigt spännande att testa Microsoft Surface. För mitt vardagliga arbete har Surface potential att vara en perfekt lösning. Ofta surfar och läser jag nyheter på min iPad, och när jag snubblar över något intressant sparar jag länken på olika vis, för att sedan ta upp det på en av mina datorer och eventuellt skriva om det. Att kunna använda samma dator för detta vore grymt smidigt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=dpzu3HM2CIo

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

3 kommentarer

  1. James2012-06-19 at 17:16Reply

    Vad tunn den verkar vara. Känns visserligen som en flopp.. bättre hålla sig till Apple-prylarna ett tag till även om jag är en Windows-fantast.

  2. Per2012-06-19 at 08:10Reply

    Enda tveksamheten från min del är väl tangentbordet/skärmskyddet. Jag sitter mycket i soffan med min 11,6″ bärbara och har den då i knät, om tangentbordet är sladdrigt går denna bort för mig.

  3. Daniel Lundh2012-06-19 at 07:42Reply

    Åh, en ny Zune!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.