TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Surface Pro 3: TkJ om Microsofts nya surfplatta

Skribent:
Publicerad: , 09:24
Respons: 3 kommentarer

Microsoft Surface 3 Pro, test av TkJI en vecka har jag nu testat Microsofts Surface Pro 3. Jag är medveten om att jag är rätt sent ute, och att det redan finns rätt många recensioner, men jag vill ändå passa på att säga vad jag tycker.

Den främsta nyheten med Surface Pro 3 är att den helt enkelt har blivit större. Skärmen är större, tangentbordet och musplattan är större. Men det finns en hel del andra nyheter, jämfört med Surface 2 och givetvis framför allt den första generationen Surface, som jag använt mycket.

Om du är ute efter en ny bärbar PC med Windows idag, består urvalet främst av surfplattor (eller datorplattor) med tangentbord. Visst finns det fortfarande en del vanliga bärbara, men ska du köpa en ny rekommenderar jag att du fokuserar på dessa hybrider eftersom du får två i ett – dels en bärbar dator och dels en surfplatta.

Test av Microsoft Surface Pro 3Microsoft Surface tillhör utan tvekan en av de absolut bättre Windowsbaserade surfplattorna med tangentbord. Den har bra prestanda, hög skärmupplösning och Type Cover är ett tunt men bra tangentbord.

Surface Pro 3 har fått en större skärm på 12 tum med upplösningen 2160×1440 pixlar. Den större skärmen är klart bättre när jag använder surfplattan med tangentbordet, men som surfplatta tycker jag personligen att den är för stor. Det här är så klart en smaksak. Min personliga storleksfavorit som surfplatta iPad Mini (eller andra i samma storlek).

Däremot fungerar Surface Pro 3 bättre som surfplatta än den Surface 1 jag använt mycket det senaste året. Skälet är storleken. Nya Surface är lättare och tunnare än tidigare modeller, och det märks.

En klart bättre stöd för skärmen

Jämfört med föregångaren Surface 2 har man sänkt vikten från 900 till 800 gram – trots den betydligt större skärmen – och enheten har även blivit tunnare. Tyngdmässigt är den inga större problem att använda som surfplatta (till skillnad mot Surface 1 som jämfört med de vanliga surfplattor jag har vägde bly).

Surface Pro 3, portarNär du använder Surface Pro 3 som dator fäller du ut stödet på baksidan. Det här stödet är på tredje generationen stegfritt. Surface 2 hade två nivåer och första modellen bara en, vilket inte var så bra eftersom användarens infallsvinkel mot skärmen varierar stort.

Porten för strömadaptern har blivit betydligt tunnare. Den använder fortfarande magneter för att hållas kvar, en lösning som är smart eftersom du inte riskerar att riva ner något om man snubblar över sladden eller snabbt vill koppla ur surfplattan.

Vidare är det snålt med portar. En DisplayPort för anslutning av extern skärm, samt en enda USB 3-port.

Vill du kunna använda mus till din Surface rekommenderar jag att du skaffar en mus med Bluetooth-anslutning istället för något som tar upp din enda USB-port (Microsoft har egna möss för detta – Wedge Touch och Arc Touch Mouse). Du kan skaffa en USB-hubb men då måste du koppla bort den varje gång du ska gå iväg med din Surface.

Wacom-lösningen är utbytt

En nackdel med den slimmade designen är att Microsoft fått dumpa det speciella extralagret i skärmen, som erbjöd teknik från Wacom för den medföljande pennan. Istället använder man en lösning som kallas för N-Trig.

Jag ska inte fördjupa mig i de tekniska detaljerna med pennan, men i praktiken innebär det här att Surface inte längre är precis lika bra att teckna på. När Surface Pro 1 kom, med sin Wacom-lösning, var det många illustratörer som jublade.

Jag är på intet sätt någon konstnär. Jag har emellertid tillräckligt med erfarenhet inom ämnet för att kunna konstatera att Wacom-lösningen var riktigt, riktigt bra.

Surface Pro 3, ny penna

I och med Surface Pro 3 har Microsoft ersatt Wacom-lösningen och därför är pennan ny.

Nu är den borta och det märks. Naturligtvis kan du teckna och måla även med den nya pennan. Precisionen och tryckkänsligheten är dock inte riktigt densamma. För anteckningar, vilket är det Microsoft gärna lyfter fram, fungerar den nya tekniken fint.

Med datorn i knät

Det finns så klart massor av andra saker att fördjupa sig i. Inte minns tekniska aspekter. Men det är något jag brukar överlåta till andra. SweClockers har till exempel en riktigt bra genomgående test. Själv fokuserar jag på helhetskänslan och mina åsikter.

Den främsta kritik jag har haft mot Surface tidigare har varit att det inte gått att ha den i knät när man sitter i soffan eller sängen – något som på engelska kallas för ”lapability”. I och med Surface 3 har man förbättrat den här möjligheten.

Dels hjälper det steglösa stödet men framför allt är det att tangentbordet kan vikas upp en smula framme vid skärmen och då används ytterligare en magnet för att hålla Type Cover på plats. Det fungerar faktiskt rätt bra. Tidigare var det inte möjligt att ha tangentbordet i knät utan att det lossnade – det här fungerar klart bättre.

Summering…

Överlag är Surface Pro 3 en riktigt bra datorplatta. Det är hög kvalitet på hårdvaran, skärmen är grymt bra och Microsoft har förbättrat flera smådetaljer. Personligen tycker jag som sagt att skärmen är för stor som surfplatta, men det är en smaksak.

Priset är dock något som väger tungt. Surface är ingen billig lösning. Vill du ha toppmodellen med i7-processor och 256 GB lagringsutrymme får du hosta upp närmare 15000 kronor. Samtidigt finns det inte många modeller på marknaden som kan konkurrera med specifikationerna på Surface Pro 3.

Läs mer och köp hos Microsoft Store.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Surface Pro 3: TkJ om Microsofts nya surfplatta...2014-10-16 at 21:57Reply

  […] I en vecka har jag nu testat Microsofts Surface Pro 3. Jag är medveten om att jag är rätt sent ute, och att det redan finns rätt många recensioner, men jag vill ändå passa på att säga vad jag tycker. Den främsta nyheten med Surface Pro 3 är att den helt enkelt har blivit större. Skärmen är större, tangentbordet och musplattan är större. Men det finns en hel del andra nyheter, jämfört med Surface 2 och givetvis framför allt den första generationen Surface, som jag använt mycket. Om du är ute eft  […]

 2. Rebecka2014-10-13 at 19:31Reply

  Vad kul att du skrev om Surface Pro just nu när jag funderar på skaffa en. Dock tror jag att jag köper andra generationen pga. priset.

  En fråga. Surface Pro kör ju fulla Windows versionen. Så det går alltså ladda ner program som vanligt? Jag håller på mycket med hemsidor så jag kan t.ex. ladda ner FileZilla och WordPress, och installera WordPress lokalt?

  Tacksam för svar!

  • Åsa Nygren2014-10-22 at 10:55Reply

   Hej Rebecka!
   Ja, det går bra att ladda ner program som vanligt.
   MVH
   /Åsa Nygren

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.