TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Surfplattor

Rörigt om surfplattor med Windows 8 – både x86 och ARM

Skribent:
Publicerad: , 14:29
Respons: 6 kommentarer

Intel Clover Trail, processor för surfplatta med Windows 8I oktober är det dags för Windows 8, och i samband med att Microsoft släpper operativsystemet beräknas även flera datortillverkare att lansera surfplattor som kör Windows 8. På många plan är Windows 8 alla möjligheter att bli ett riktigt intressant system för surfplattor, men det kan också bli rätt rörigt…

Microsoft kommer att lansera en version av Windows 8 som fungerar på ARM-processorer, kallad för Windows on ARM (WOA). ARM är en populär arkitektur för smartphones och surfplattor, men samtidigt finns det två saker att betänka; för det första kommer ARM-versionen av Windows 8 inte att kunna köra alla applikationer, och för det andra kommer Intel med en x86-processor för surfplattor. Så det kanske aldrig blir aktuellt med ARM-baserade surfplattor med Windows 8..?

Jag har tidigare skrivit en del bloggposter om surfplattor med Windows on ARM. Rätt många processortillverkare bygger idag chip baserade på ARM-arkitekturen för mobila enheter, så det har varit lätt att koppla ihop dem. Men det är inte alls säkert att ARM-baserade surfplattor med Windows 8 kommer att slå igenom.

Nackdelen med Windows on ARM är att du inte kan köra några andra program än Metro-applikationer som utvecklats med plattformsoberoende lösningar. Många Windows-applikationer skrivs för x86-processorer, vilket är den arkitektur som används i så gott som alla datorer. Dessa program går inte att köra under WOA.

Bara Metro-appar, fast vad är det?

Windows 8 Metro-gränssnittDet här är naturligtvis ett stort problem, eftersom Metro-applikationer har sina begränsningar. Du kan som programmerare alltid göra mycket mer om du har möjlighet att skriva kod för en specifik processor. När du använder ramverk och lösningar som är plattformsoberoende (exempelvis webbstandarder) hindras du alltid av de begränsningar dessa har.

Nu kan man argumentera för att användare inte kommer att köra avancerade Windows-program på en surfplatta, och att Metro-applikationer räcker gott och väl. Det stämmer. Men det tar inte bort faktumet att det kan bli svårt att förklara varför du i Windows på din surfplatta inte kan köra program som du använder i Windows på din dator. Det är ju samma Windows. Eller, det ser i alla fall likadant ut. För oss tekniskt nördiga är det här inte så konstigt, men försök förklara det för en novis.

Det är däremot inte säkert att det kommer så många surfplattor med ARM-arkitektur och Windows on ARM. Men det betyder inte att vi får se många surfplattor med Windows 8. Intel har nämligen ett ess i rockärmen. Det stavas Clover Trail, och det gör saker än lite mer rörigare. Eller, för att förbrylla ännu mer, kanske mer tydligare… Va?

Intel AtomClover Trail istället för ARM

Intels Clover Trail är en Atom-processor med x86-arkitektur, avsedd att användas i bland annat surfplattor. Med Clover Trail-processor i surfplattan kan man istället köra vanliga Windows 8 och även köra alla de miljontals program som under årens lopp utvecklats för Windows på x86.

Jag är övertygad om att vi kommer få se surfplattor med Windows 8 från flera olika tillverkare lagom till lanseringen i oktober 2012. Men tror inte längre på att ARM kommer att spela någon större roll. Ju mer jag har tänkt på det när jag skrivit om Windows 8, desto mer orimligt känns ARM som val för Windows-surfplattor.

Det är betydligt mer troligt att surfplattorna använder processorer från Intel. Tidiga testversioner har visats upp på mässor. Då kan man bibehålla x86-kompatibiliteten och man slipper alla frågetecken och problem som Windows on ARM innebär. Kanske dyker det upp en del billigare budget-surfplattor som kör WOA (både ARM-processorn och WOA-licensen lär vara prisvänligare) men de flesta kommer säkert att bygga på Intel-kretsar och köra vanliga Windows 8.

En fråga vi ännu inte fått svar på, är hur mycket ström Intels Clover Trail-processor drar jämfört med ARM. Det vore intressant att veta.

Vad skulle du valt, om du är ute efter en surfplatta med Windows 8? ARM eller x86?

Läs också:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Anders Nordgren2012-03-27 at 08:01Reply

  @ TKJ
  Ja jag läst det för ngn dag sedan men kommer inte ihåg var :-).
  Läsplattor i all ära men de ersätter inte en laptop. Så kan man göra ngn fräck, smart, lätt kombination av de så blir det nog en hit.
  Och som sagt x86 alla gånger. Med bra batteritid.

 2. Per2012-03-26 at 22:03Reply

  ARM måste ha lägre pris och/eller lägre strömförbrukning, annars är de totalt rökta.

 3. TkJ2012-03-26 at 21:48Reply

  Anders: Det är något jag tror att vi kommer få se inom segmentet ultrabooks. Tunna, lätta laptops med Windows 8 och touchskärmar.

 4. Martin2012-03-26 at 21:23Reply

  X86 för min del också, har tröttnat på att ”nästan kunna göra allt” med min Android-platta eller Ipad. Inser att det är en laptopersättare med fullvärdigt Officeprogram, fungerande VPN-klient etc dvs en helt vanlig Windowsmiljö jag är ute efter.

 5. Anders Nordgren2012-03-26 at 18:17Reply

  Helt klar x86.
  Dvs om strömförbrukningen kan hållas nere (läs bra batteritid).
  Sen kanske det blir så att det som verkligen slår kommer vara ngn form av lite laptop med pekskärm. Tänk att kunna öppna laptopen och vända den ut ”ut och in” och använda skärmen och sedan tangentbordet när det känns bekvämt.

 6. Tobiaz Kowalski2012-03-26 at 14:45Reply

  x86 ofc

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.