TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsplattor

Surfplattor räddning för tidningsvärlden?

Skribent:
Publicerad: , 09:19
Respons: Skriv en kommentar!

Tidningar i surfplattorDet är knappast någon nyhet att tidningsbranschen varit i kris i flera år. Konsumenter köper färre tidningar, många gånger på grund av att de hellre läser på webben. Men tidningen som media tror jag på. Surfplattorna är framtidens papper.

Den stora fördelen med en tidning jämfört med webben, är inte att man kan läsa på tunnelbanan eller dasset, utan att du får allting paketerat. Du får en mängd intressanta artiklar, blandade med nyheter och notiser, bilder, listor och allt annat – allt samlat i ett och samma paket.

På webben läser du några få artiklar och sedan surfar du vidare. Du har noll tålighet, så är texten inte intressant de första meningarna kommer du att strunta i det. Men framför allt är det svårt att på webben få en överblick över annan läsning.

Visst gör vi som jobbar med webb goda försök genom att länka och lista relaterad läsning, men det är omöjligt att skapa den helhet som en tidning innebär.

Tidning på papper ska dö!

Tidningen kommer inte att försvinna, men det är uppenbart att vi börjar tröttna på att få tidningar på papper.

Med format som PDF – eller ännu hellre mer avancerade lösningar, även om detta kostar mer att producera – går det utmärkt att distribuera en tidning utan att behöva bry sig om tryck, fysisk distribution och prenumerationsärenden (ni som har arbetat med företagen Pressdata och Titeldata, som i stort sett har monopol på prenumerationsärenden i Sverige, vet att det kan vara ett rent h-e – se orelevant anekdot nedan).

Och för att inte tala om de tonvis med papper som varje dag kastas i form av både lästa tidningar men inte minst osålda upplagor. En väldigt stor del av de tidningar som trycks säljs inte, eftersom det är helt omöjligt att veta hur många lösnummer Berras Tobaksbutik i Tutaryd kommer att sälja av din tidning.

Som förlag får du alltså betala för att trycka en mängd tidningar, distribuera dem till ett par tusen återförsäljare och hoppas på att butikerna placerar tidningen bra, så att den syns och säljs – om de ens ställer ut den över huvud taget.

När ”liggtiden” är över – som regel när du är klar med nästa utgåva – får du betala återdistributionen från butikerna och återvinningen av osålda exemplar. Vill du inte återvinna kan du betala för att få tidningarna till förlaget, något som kräver omfattande lagerlokaler.

I Sverige är det Tidsam och Interpress som sköter distribution av tidningar mellan förlag/tryckeri och återförsäljare. En klart kännbar del av tidningarnas lösnummerpris går till distribution.

Det här enorma berget av papper skulle i teorin kunna ersättas med… ingenting.

Surfplatta i var mans hand

Jag tror dock inte att vi är speciellt intresserade av att läsa tidning på datorer. Formatet passar helt enkelt inte det sätt vi arbetar med datorn. Men surfplattor däremot – de passar alldeles utmärkt för att läsa tidningar.

Jag själv har en iPad av första generationen, och jag har även testat en hel del andra modeller med Android som jag också gillat. Idag använder jag min iPad uteslutande till att läsa magasin på.

Jag har, som jag skrivit om tidigare, börjat läsa Wired igen. Tidningen kostar i pappersform drygt 100 spänn på närmsta Pressbyrån, och då är det förra månadens utgåva. Via min iPad kan jag köpa aktuellt nummer för 28 kronor. Det tycker jag är ett bra exempel på fördelarna.

Surfplattan passar verkligen perfekt för tidningskonsumtion. Den är ungefär lika stor som en tidning, även om den i dagsläget väger lite mer, men i övrigt fungerar det ungefär samma sak. Bara en sådan sak som att du drar fingret över den tryckkänsliga skärmen för att bläddra sida, till skillnad mot på en dator där du får klicka med musen för att skrolla dig genom sidorna. Upplevelsen blir helt annorlunda, och påminner starkt om vanligt tidningsläsande.

Snabbare, smidigare och billigare

Det har riktats hård kritik mot tidningar som bara puffar ut PDF-versioner av sina upplagor, istället för att anpassa dem till iPadens möjligheter med exempelvis multimedia, men jag håller inte helt med om den kritiken. Jag bryr mig till exempel inte så mycket om videoklipp och animationer när jag läser tidningar – sådant får jag på webben. Dessutom har jag tillräckligt med erfarenhet från branschen för att veta att förlagen inte har råd att göra speciella iPad-varianter av sina magasin. PDF-lösningar duger fint. Tills vidare!

Läsa tidningar på iPadIdag finns det två stora levernatörer av digitala tidningar för surfplattor; Qiozk och Paperton. De sistnämnda har nyligen lanserat även en Android-applikation. Bägge tjänsterna har över hundra olika svenska titlar i sin databas.

Applikationerna är väldigt enkla att använda och tidningarna kostar mindre än på papper. Dessutom kan du börja läsa ett nytt nummer med ett tryck på skärmen, istället för att cykla ner till affären och hålla tummarna för att förlaget skickat ut några exemplar även dit.

Förlagen i Sverige borde ha mer uppmärksamhet och credits för att de faktiskt lägger ut sina tidningar hos Qiozk och Paperton, och fler borde känna till det här.

Köp en surfplatta för dina magasin

Jag skulle vilja gå så långt att påstå att dessa tidningar är ett skäl att skaffa en surfplatta. Ja, många surfplattor är väldigt kostsamma, men priserna är på väg ner. Du kan idag få en Android-baserad surfplatta för en bra bit under 2000 kronor. Då är det givetvis ingen höjdarkvalitet, men det räcker till för att läsa tidningar på.

Nu inför sommaren bör jag påpeka en nackdel med surfplattor, och det är faktumet att skärmar inte fungerar speciellt bra i solljus. Det är ett trist faktum som skärmtillverkare kämpar med. Men det här är egentligen bara väsentligt om du enbart brukar konsumera tidningar i solljus…

Du som har en surfplatta idag, testa Qiozk och Paperton! Deras applikationer är gratis och sedan kostar det en några kronor att köpa tidningar (men det finns gratisutgåvor att testa). Du kommer med största säkerhet att hitta en hel del svenska tidningar som du tidigare aldrig hört talas om, och du kan som sagt börja läsa dem på några sekunder.

Vad tycker du?

Du får gärna lämna en kommentar här nedan och säga vad du tycker! Tror du att jag har rätt eller fel? Är surfplattor bara en fluga som kommer att försvinna, eller kommer de att ta över tidningsvärlden på lite längre sikt?

Missa inte heller att läsa min intervju med Paperton, som är riktigt intressant!

Off topic: En anekdot för teknikerna…

Jag ska bjuda på en tragikomisk anekdot om ett av företagen Pressdata/Titeldata. Jag minns inte med hundra procents säkerhet vilket av dem det var, men det spelar ingen roll.

1998 var jag med och körde en prenumerationskampanj på webben. Vi samlade ihop över 2000 nya prenumeranter, snyggt registrerade i en SQL-databas, redo att exporteras till valfritt dataformat. Tror du det gick? Neehäheej då! De kunde nämligen inte ta emot data i digital form. Vi fick skriva ut alltihop på papper och skicka via Posten, så att de i sin tur kunde knappa in adresserna manuellt i sin databas. Ja, du läste rätt: detta var 1998! Behöver jag tillägga att de tog hutlöst betalt för varje återinmatad adress?

Någon gång i mitten av 2000-talet rustade företaget ifråga upp sin teknik till det nya århundradet, och satsade sina pengar på en webbsajt baserad runt en horribelt instabil och oflexibel Access-databas (sådana man använde när man testkörde enkla ASP-skript på en lokal server, definitivt inte avsedd för publik användning)… Komik på hög nivå, för alla som inte var inblandade. :-)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.