TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Intervju: Webbhotellet Surftown ställs mot väggen!

Skribent:
Publicerad: , 07:48
Uppdaterad: 2009-09-02, 13:09
Respons: 22 kommentarer

Webbhotellet Surftown har med jämna mellanrum dykt upp i diskussionsforum och fått en hel del högljudd kritik från användare som säger sig ha fått sina konton avstängda och filer flyttade, efter att de fått för mycket besökare, trots att webbhotellet erbjudit gratis trafik.

Men även om företaget fått mycket kritik, har Surftown en stor mängd nöjda kunder och det är ett av de större webbhotellen i Sverige. Under det senaste året har Surftown arbetat mycket med att bemöta kritiken, vilket vi märkt i kommentarer bland bloggar och på inlägg i forum. De har även startat en egen blogg.

Eftersom jag själv har riktat en hel del kritik mot webbhotellet, tyckte jag att det skulle vara intressant att låta Surftown själva komma till tals. Därför gjorde jag en intervju med Jonathan Gabor, som är kommunikationsrådgivare på Surftown.

Berätta lite om företaget Surftown! När startade ni och hur många anställda har ni idag? Går företaget bra?

Surftown startades år 1996 av Morten Felsvang, i hans studentlägenhet. Sedan dess har företaget har växt till sig en hel del. Under åren har vi sysslat med allt från webbdesign, webbutveckling, webbhotell, support och servermonitorering, och beslutade oss till slut att lägga fokus på webbhotell-verksamheten. För tillfället har vi ca. 50 anställda utspritt på flera lika avdelningar, och jag skulle vilja påstå att det går väldigt bra för oss.

Söker man på Surftown på webben, har ni historiskt sett fått mycket kritik. Under den senaste tiden har ni arbetat med detta genom att kommentera i bloggar och på forum, och ni har startat en egen blogg. Hur har detta tagits emot av gamla och före detta kunder? Har någon missnöjd ”förlåtit” er?

Överlag har vi fått mycket beröm för att vi engagerar och intresserar oss för vad som
sker bland våra kunder, speciellt när det sker på deras egna bloggar och på olika forum. Det skapar en helt annan miljö än den som de vanligtvis träffar på, när de kontaktar oss den vanliga vägen via supporten.

Det är en lite mer neutral miljö, som gör det lite mer personligt. Och vi har haft flera kunder som har tänkt sig att kunna återvända till Surftown, och en hel del om har gjort det. Och att vi för tillfället erbjuder 3 månader kostnadsfritt, gör det hela lite attraktivare.

Vi vill verkligen att alla gamla kunder (och andra som tvivlar på oss på grund av vad de har hört via nätet) ska få en ärlig chans att få uppleva ”nya” Surftown på egen hand. Det är vi tillräckligt modiga för att låta dem göra, helt kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Den hårdaste kritiken handlar om att Surftown stängt av webbsajter som fått för mycket trafik. Om jag förstår det rätt har ni ändrat policyn? Hur var den gamla och vad gäller idag?

Det har ofta berott på en viss missförståelse mellan oss och våra kunder. Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på trafik och resursförbrukning, vilket jag har skrivit om i vår blogg i artikeln Sanningen om Fri Trafik. Och sedan dess har vi även ändrat i våra rutiner för att reducera risken för att kunder hamnar i ”farozonen” så mycket som möjligt. Förr i tiden, så blev kunder suspenderade utan förvarning och vi bad dem istället att kontakta oss.

Nu har vi helt enkelt vänt på processen. Upptäcker vi att en kund utnyttjar allt för mycket resurser på en server, sänder vi dem ett mail med råd och rekommendationer på möjliga åtgärder, så de kan åtgärda det på egen hand. Endast vid väldigt speciella fall suspenderar vi en kunds konto direkt, och då på grund av att de utgör en grav risk för serverns driftsäkerhet och andra kunders webbhotell.

Jag har, som säkert bekant, personligen riktat rätt skarp kritik mot webbhotell som erbjuder ”fri trafik”, eftersom det aldrig är fri trafik i praktiken. Det finns alltid klausuler i avtalen som sätter diffusa gränser för hur mycket ”fri” egentligen är. Har ni ändrat på denna policy?

Vi har efter en längre tid börjat inse att det inte fungerar med ”fri trafik” i praktiken. Istället för att få kunder att känna sig trygga och få ett ökat förtroende för oss som leverantör, blev effekten den motsatta. Därför tog Surftown beslutet att lansera fasta trafikgränser, just för att öka kundens insyn i produkten de har köpt, så de vet precis vad det är de betalar för.

Trafikgränserna är satta så pass högt på varje paket, att våra nuvarande kunder inte påverkas negativt av de nya trafikgränserna. Samtidigt är de tillräckligt låga för att vi inte ska ha några problem med att hantera trafikmängden.

Finns det några andra punkter du tycker att ni blivit bättre på, som ni tidigare fått kritik för?

Under en längre period har vi förbättrat oss på flera områden, bland annat vår serverstabilitet. Även våra avtalsvillkor fick sig en genomgång, där vi la till 30 dagars ångerrätt samt tog bort bindningstiden. Numera kan en kund alltså bara låta bli att betala sin förnyelsefaktura om de inte längre önskar vara kvar som kund. Det tycker vi ger en god kundupplevelse.

Nu har vi gett oss in på att förbättra kundupplevelsen och öka förtroendet land våra kunder, framför allt för vår supportavdelning. Vi önskar ge våra kunder en större insyn i verksamheten, där våra nya trafikgränser bara var första steget. Surftown genomgår en större förändring där vårt fokus flyttas mer och mer till kunderna, vilket vi anser att det är rätt väg att gå.

Ni blev nyligen utsedda till Sveriges bästa webbhotell av tidningen Råd&Rön. Hur har det påverkat er?

Det var helt klart en välkommen överraskning. Vi har slitit rätt hårt med att bland annat städa upp bland de gamla ryktena kring oss och samtidigt åtgärda de problem vi har haft, där kritiken faktiskt varit befogad. Så att vinna i Råd&Rön var en hjälpande hand, och ett tecken på att vi i varje fall gör någonting rätt.

Men det är inte så att vi klappar varandra på axeln och påstår att ”Nu är vi färdiga!”. Vi siktar på att bli bäst i webbhotellsbranschen, och vi är redo att slita för det. Nästa mål är att bli bäst i IDG:s årliga webbhotellstest, där vi hoppas att de blir inspirerade av Råd&Röns fokus på avtalsvillkoren. Speciellt gällande bindningsperioder och ångerrätt.

Hur ser utvecklingen ut för Surftown på lite längre sikt? Har ni några nyheter på gång, vad gäller tjänster och tekniska lösningar?

Vi kommer fortsätta att hålla oss konkurrenskraftiga på marknaden, bland annat genom några spännande nya produktlanseringar… Både för att underbygga vår trovärdighet och seriositet, men också för att kunna erbjuda en lösning för de kunder som har större behov och krav. Jag kan tyvärr inte gå närmare in på dessa i dagsläget… Ni får helt enkelt vänta, och se. :)

Om ni får skicka en hälsning till gamla missnöja kunder, vad skulle ni säga då?

Ta del av vårt erbjudande, där man får 3 månaders gratis webbhotell, helt utan förpliktelser – få chansen att uppleva det på egen hand… Kom tillbaks och upplev det ”nya” Surftown! :)

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

22 kommentarer

 1. Ylvaelise Weinefelt2012-01-04 at 08:37Reply

  Hej,
  Varför i all sin dagar har ni ändrat er mail till det sämre?
  Tidigare kunde man enklare klicka i namnet man skulle maila till med en renare layout, allt på en sida utan att behöva klicka hit och dit, man kunde se filer man sänt på ”sänt” sidan. Nu måste man öppna filen separat… usch och fy så besvikna vi blivit! Varför krångla till något som fungerade så bra?
  Det ska bli intressant få ta del av ert svar.

  Ylvaelise Weinefelt med familj

 2. Marcus2011-05-20 at 14:58Reply

  Nöjda kunder är kunder som inte bryr sig eller hör av sig eller inte använder tjänsterna öht.

  1. Ringde support idag kl.1500 och på telefon får man då höra att ”DU HAR RINGT SUPPORT EFTER STÄNGNING. SUPPORT ÄR ÖPPEN ALLA VARDAGAR 9-16”. No shit….

  2. De har INGEN mailsupport utan använder proprietära loggar utan hänvisning till extern e-post. FINT!

  3. Hela deras gränssnitt är föråldrat och patetiskt.

  WAKE UP! UNDVIK SURFTOWN! SUGER STENHÅRT!

  4. ATT ENS SKRIVA ATT DE STRÄVAR ATT BLI SVERIGES BÄSTA…. Men va fan, och HUMMER ska bli världens mest miljövänliga bil, jo tjena.

 3. Per Sjöberg2011-04-09 at 12:14Reply

  Japp håller med dom som är ovanför mig. Ni som tänker välja surftown är inge smart ide, det är fan de sämsta jag har vart med om.
  Har skickat mail till dom för 3 dagar sen men ännu inte fått nå svar av dom. om de ska gå snabbare så måste man betala 300kr för vip helt sjuk! vill dom ha fler kunder så borde dom fixa 24/7 support!

  Nu har jag försökt skicka mitt domän namn som inte verkar funkar. följer efter deras guide hur man gör man funkar fan inte.

  Så håll skinnet om ni tänker välja Surftown.. knappt man vill skriva namnet!

 4. Anders2009-01-09 at 20:25Reply

  Ny kund nu hos Surftown, få se hur det går…

 5. Reidar Ragnarök2008-12-30 at 11:33Reply

  Surftown är fortfarande skit – Jag har ej kunnat nå mina sidor som är beroende av databas på över en vecka, och dom har mage att påstå att det min firewall eller ISP som har problem *suck*. Dom överfyller sina databaser, antagligen i hopp om att folk ska gå över till deras företags DB – piss service!

  Håll er borta från Surftown!!

 6. Året som gått | SurfBloggen2008-12-15 at 15:55Reply

  […] Blivit intervjuade av Tommy K Johansson och OfficeM Vi blev först intervjuade av Tommy K Johansson kring att vi lanserat fasta trafikgränser, och sedan ville OfficeM få reda på mer om webbhotellsbranschen generellt. Högst trevlig läsning, om jag får säga det själv. […]

 7. Anders2008-11-29 at 06:12Reply

  Ja det ser ju ut bra på papperet om Surftown, men är det så i verkligheten också?

 8. Anders2008-09-02 at 14:25Reply

  Jag har varit kund hos Surftown sen 2005 och har gjort misstaget att samla många webbuppdrag hos dem. Detta ångrar jag nu djupt eftersom Surftown är rent ut sagt kassa.
  Deras webbmail är under all kritik, deras kontakt med befintliga kunder angående förändringar suger, deras support är slapp och nonchalant. Den konkreta känslan man får som kund hos Surftown är att när man väl tecknat upp sig är man inte mycket värd. Om man då förstås inte raggar fler kunder åt dem, då får man provision.

 9. Tony2008-08-25 at 09:34Reply

  Surftown är en stor bluff!!! dom är bara ute efter få in pengar sedan skiter dom fullständigt i sina kunder dom uppger att där ska finnas olika service på dessa web konto man köpt! Men många utav dessa tjänster fungerar inte. När du sedan tar kontakt med support allt du får som svar ditt ärende har skickats till en högre level sedan går det månader utan svar! Vi har ringt surftown för mer pengar än vad själva web hotelet kostar.

  Jag säger rent ut ett sådant webhotel är jag inte intresserad utav det verkar inte ens som dom har support folk som har kunskap om vad dom sysslar med.

 10. Magnus Berg2008-06-06 at 17:34Reply

  Jag är en nöjd men inte stolt kund hos Surftown. Men jag reagerade när tidningen R & R (som jag fotograferat åt och där min hund varit omslagspojke) utnämner Surftown som bäst. R & R har bland annat inte sett de ”gratiserbjudande” som jag och andra kunder fått. Man kan faktiskt enligt marknadsföringslagen inte kalla det för gratis telefonsupport när man måste betala 49 kronor i månaden för VIP-support (för att få den ”gratis” telefonsupporten). Detta med ’gratis’ är en käpphäst hos alla som sysslar med konsumentfrågor. Är något ’gratis’ ska det inte finnas några som helst kostnader förknippade med erbjudandet.
  Jag har även vid andra tillfällen reagerat på Surftown marknadsföring men kommer just nu inte på något konkret.

  I övrigt när jag nöjd med Surftown men undrar ofta vart alla mejl från mina bloggar som berättar om skrivna kommentarer tar vägen. Det är verkligen ovanlig att jag får sådan mejl från mina bloggverktyg WordPress och Textpattern. Men det händer. Fast jag kan inte entydigt veta om jag konfigurerat fel eller om felet ligger hos Surftown. Det hade varit schysst med gratis telefonsupport för att reda ut saken.

 11. Mycket har hänt — Jonny Elofsson2008-06-02 at 10:54Reply

  […] trafik”. Det var verkligen på tiden och hos Tommy k Johansson finns mer information och en intervju med Jonathan Gabor från företaget. Surftown som nu kan bli intressant för mina framtida […]

 12. Börje Frylmark2008-05-31 at 10:04Reply

  Nikke: Språket ÄR viktigt, så det så! :-) Jag är vanligtvis ingen språkpolis, men om det gnälls om en sak, då tvekar jag inte att replikera.

  Det var/är en bra artikel och innehöll för övrigt inga språkfel, utan snarare textbortfall.

  Det är en viss skillnad :-)

  Nu lämnar jag det bakom mig ;-)

 13. anonym2008-05-28 at 09:40Reply

  Surftown e ok. MEN det går fortfarande inte att ta emot email som innehåller för många asterixar (*******) pga en bug i deras email-system. Retsamt!

 14. Tankar… » Surftown intervjuade av blogg.tkj.se2008-05-27 at 22:47Reply

  […] gärna hela intervjun här! Läs även andra bloggares åsikter […]

 15. TkJ2008-05-27 at 22:37Reply

  Nikke: Tack! Kul att du gillade intervjun!

 16. Nikke2008-05-27 at 17:40Reply

  Sabla gnäll och språkfascism det rådde här idag då.

  Bra artikel om Surftown och bra intervju. Jag tillhör dem som har flyttat ut. Det finns fortfarande stora fördelar med Surftown, men just nu håller jag mig till webbhotell som har support i någon form även under kvällar och helger.

 17. Gustav2008-05-27 at 17:32Reply

  Oskar: Om man ska klaga på sånt, så tycker jag inte att man ska sär skriva heller. (”korektur läsning” och ”någon stans”)

 18. Oskar2008-05-27 at 17:15Reply

  Det är lungt för min del men tänkte bara påpeka det då andra som inte fastnat här än kanske ser dig som en dålig bloggare då vissa bokstäver hoppades över.

  Sen Börje jag vet att det är lättare att se fel i andras texter än ens egen.

 19. TkJ2008-05-27 at 13:35Reply

  Det var en massa bokstäver som försvann när jag kopierade text – har ingen aning om varför. Jag trodde att jag fixat allt inatt, men hade tydligen missat en del… Sorry!

 20. Jonathan Gabor / Surftown2008-05-27 at 12:34Reply

  Jo, det var lite trist med stavfelen. Men jag misstänker att Tommy hade lite bråttom när han kopierade över intervjun till bloggen… Han lär säkert fixa det så småningom.

  Jag hoppas att alla läsare var nöjda med vad de fick reda på, och har de ytterligare frågor så går det bra att skriva till mig via antingen mail eller på Surftowns egna blogg i form av en kommentar.

 21. Börje Frylmark2008-05-27 at 10:46Reply

  *harkel* Oskar, det är fint att du påpekar detta… och samtidigt vill jag påpeka att det ska vara korrektur – inte korektur.

  Profsigt bör nog vara proffsigt.

  Ja, även kommentarer bör korras. Rätt ska vara rätt :-D

 22. Oskar2008-05-27 at 10:31Reply

  Hej tänkte påpeka att korektur läsning aldrig är fel då jag hittade ett flertal felstavningar i texten.
  Ett exempel ”…på egen hand. et är vi tillräckligt…” där ”et” ska vara ”Det” eller är jag fel ute? Det stod någon stans i början men jag har även sett en hel del stavfel efter det med.

  Utan stavfel känns allt mycket profsigare och ser ut så med. Men du som jobbar inom tidningsbranschen är väll van vid korrektur läsning vilket kanske ska göras i längre inlägg som detta.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.