TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Typografi

Sök efter svenska tecken bland 30504 gratis typsnitt

Skribent:
Publicerad: , 13:09
Respons: Skriv en kommentar!

FontSpace - gratis teckensnittVill du göra en snygg logotyp eller kanske ett inbjudningskort, kan resultatet bli väldigt bra om du hittar rätt teckensnitt. Det finns rätt många sajter som är fokuserade på gratis typsnitt. FontSpace är en av dessa tjänster.

Sammanlagt finns det över 30000 teckensnitt på sajten, och under den stund jag testade webbsajten hittade jag massor av snygga typsnitt jag laddade hem. En tacksam finess på FontSpace är att du själv kan bestämma vilken exempeltext som ska användas – vilket gör att du snabbt ser om typsnittet har svenska tecken.

Det finns precis hur många gratis typsnitt som helst, att välja och vraka mellan, inom alla former av kategorier. Genom åren har jag skrivit om många sajter som samlar gratis teckensnitt. FontSpace har jag dock inte skrivit om tidigare.

Det finns i skrivande stund som sagt över 30000 gratis typsnitt på sajten, indelade i olika kategorier. Du kan också söka efter namn om du exempelvis vill hitta ett typsnitt från loggan i en film eller TV-serie. Prova till exempel att söka efter ”star wars”.

Gratis typsnitt
image-24687

De flesta gratis typsnitt saknar tyvärr svenska tecken, men FontSpace gör det lätt att sålla fram de som har åäö.

Kommersiella typsnitt kan kosta en hel del pengar. Har du inte de resurserna kommer du ofta långt med hjälp av gratis typsnitt. I många fall finns det nämligen gratis alternativ till de mest populära kommersiella varianterna. Det gäller bara att leta på rätt ställe…

När du laddar ner ett gratis typsnitt, kommer det i form av en zip-fil – alltså ett arkiv av filer som är komprimerade och sammanslagna till en fil. Det gör det betydligt enklare att hantera filerna för både de som driver sajten, som för dig som laddar ner.

Så enkelt installerar du nya typsnitt

De hyfsat nyare utgåvorna av Windows har inbyggt stöd för zip-filer. Så du behöver inget speciellt verktyg för att packa upp filen. Dubbelklicka bara på en i Utforskaren för att visa vilka fler som finns i zip-arkivet.

Förutom eventuella read me!-filer hittar du så klart själva typsnittet. Klicka på Extrahera alla-knappen i Utforskaren för att packa upp arkivet. Om du har laddat ner flera typsnitt, kan jag rekommendera att du skapar en mapp på skrivbordet och sedan packar upp alla fina zip-filer till samma mapp.

Hitta gratis typsnitt med svenska tecken
image-24688

Du kan själv bestämma vilken text som ska användas för att demonstrera typsnitten i sökresultat och kategorier; knappa bara i ”åäö” så ser du direkt vilken teckensnitt som har svenska tecken.

Efter att du packat upp alla filerna, så öppnar du din mapp och klickar på kolumnnamnet Typ för att sortera mappens innehåll efter filtyp. Du kommer se att det finns en del filer med typen TrueType. Detta är dina nya typsnitt. Du kan dock inte använda dem i dina program, förrän du installerat dem.

Markera alla dina nedladdade typsnitt (håll nere Ctrl och klicka på filerna en efter en). Högerklicka sedan och välj Installera. Nu kommer Windows att installera dina nya teckensnitt, så att du kan börja använda dem i Photoshop, Word eller liknande.

När du bläddrar bland typsnitten på FontSpace, kan du som sagt se huruvida något typsnitt har svenska tecken. För att se det, ändrar du exempeltexten. Längst upp bland sökresultaten finns en textruta vid namn Change preview. Här kan du mata in ”ÅÄÖ åäö” för att direkt se om de tecken finns i typsnittet.

Läs vidare om typsnitt

Länkguiden: Typografi

FontSpace

  • Kategori: Typografi
  • Utgivare: FontSpace
  • Publicerad: 2016-11-09
  • Betyg: (7/10)
  • Antal besök: 250
  • Testat av:
  • Besök: www.fontspace.com/

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

 

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.