Idag lanseras svenska Windows 7! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Idag lanseras svenska Windows 7!

Skribent:
Publicerad: , 12:19
Uppdaterad: 2009-10-30, 18:33
Respons: 7 kommentarer

Då var det dags! Idag, den 31 oktober, lanserar Microsoft den svenska versionen av Windows 7 hos sina återförsäljare. Operativsystemet har visserligen gått att få tag på genom att köpa en ny dator med Windows 7 förinstallerat, men det är först nu det går att köpa Seven i boxversion.

I början av oktober skrev jag ett inlägg med rubriken Så känns Windows 7 efter ett par dagar. Då hade jag kört Windows 7 Ultimate i ungefär en vecka och var riktigt nöjd. Jag är fortfarande klart nöjd och imponerad av Microsofts nya operativsystem. Windows 7 känns snabbt, effektivt, smart och stabilt.

Windows 7 UltimateOch jag är inte ensam om att tycka så. De allra flesta tester av Windows 7 har varit klart positiva. Det är verkligen, som så många gånger påpekats, det operativsystem som Windows Vista borde ha varit.

Hur som helst! Om du kör Windows XP och vill byta till det nya systemet, läs min guide till att uppgradera XP till Windows 7. Men innan du köper, kontrollera så att du hittar lägst pris på Windows 7. Det skiljer sig nämligen en del mellan återförsäljarna eftersom det inte är Microsoft som sätter slutpriset.

Förresten, innan du köper över huvud taget, bör du testa om din dator klarar av Windows 7. Det handlar inte bara om själva datorn – för de flesta datorer klarar av att köra Windows 7 – utan även om dina tillbehör. Det är till exempel värt att kolla så att din skrivare verkligen är kompatibel med Windows 7 innan du uppgraderar.

Slutligen – när du provat Windows 7, skicka gärna dina åsikter till mig! Läs mer om detta i mitt inlägg Vill du vara med i tidningen Allt om PC?

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

 • Erik

  Tack Aemony! Det gav mig iaf lite mer kött på benen. :)

 • @Erik:
  Om man ska bryta ner det till det simplaste så ska du ha x64 om du har mer än 4 GB RAM (eftersom x32 inte kan hantera mer än 4 GB RAM (systemminne + grafikminne)).

  Annars är allt du behöver tänka på om drivrutinerna för dina enheter även finns för x64 Windows (nästan alla produkter nyare än fem år har stöd, eller så finns det en generic drivrutin som fungerar utmärkt (fast du kanske inte får alla funktioner)).

  Spelandet av spel och uppspelandet av film behöver du inte bry dig om eftersom det fungerar lika bra vilket som du kör. Dock så i vissa fall, speciellt Crysis, så tillkommer det en x64-version med spelet som ägarna av x64-processorer kan använda sig av, men detta är på inga sätt ett krav bara för att du har en x64-processor.

  All mjukvara till x32 fungerar även utmärkt till x64. Det är bara mer hårdvarunära grejor som oftast behöver en x64-version för att fungera.

 • Erik

  Jag skulle gärna se att du tog upp fördelarna/nackdelarna med Windows 7 x.64 för en hemanvändare.

  Är själv väldigt osäker på vad jag ska välja (har 64 bit-processor) när det kommer till kompatibilitet, spelande, film etc.

 • TkJ

  31 oktober var iaf officiellt lanseringsdatum. :)

 • Jag vet inte var du fått lanseringsdatum ifrån för jag köpte mitt ex för över en vecka sedan hos Media Markt. Och inte för 1179:- utan för 995:-

  I övrigt håller jag helt med dig om Windows 7, stabilt som en klippa och finns inget att klaga på så här långt. Dock rekommenderar jag att göra en färsk installation, jag hade en del problem efter uppgradering från Vista 64 till Windows 7 64 som löste sig efter en färsk installation. Och det är alltid ett lämpligt tillfälle att rensa maskinen när man byter operativsystem.

 • Har man en Vista-dator så klarar den Windows 7. Det är antagligen det enklaste sättet att se om datorn är tillräckligt stark för operativsystemet, men även många smått äldre XP-datorer kan köra Windows 7 galant.

  Det är verkligen roligt att se att Windows 7 även i grunden är enormt likt Vista. Det är ju främst på grund av det som många Vista-kompatibla program som ligger nära kerneln fortfarande fungerar utmärkt till Windows 7 även utan officiellt stöd.

 • Du är en dag sen Tkj. Windows 7 släpptes igår och fanns snyggt och prydligt på Onoffs hyllor.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.