TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Rapport: Svenskar är mest utsatta för bedrägeriförsök på nätet

Skribent:
Publicerad: , 17:09
Respons: 5 kommentarer

Phishing och farlig kod via e-post i Sverige, statistikI rapporten Symantec Intelligence Report framgår det att Sverige intar förstaplatsen på två föga trevliga listor under augusti månad 2011. Sverige är nämligen det land där störst andel procent av e-posten består av phishing respektive farlig kod. När det gäller phishing – alltså bedrägeriförsök, också kallat för nätfiske – knuffar vi därmed ner Storbrittanien från tronen.

Enligt Symantecs siffror, som baserar sig på Symantec.cloud MessageLabs Intelligence Report samt Symantec State of Spam & Phishing Report, är ett av 45,3 e-brev någon form av försök till nätfiske, medan ett av 53,2 e-postmeddelanden innehåller skadlig kod (exempelvis trojaner).

Symantecs rapport visar även att spammare utnyttjar det oroliga ekonomiska klimantet i västvärlden, genom att via spam försöka driva upp aktiekursen för företag innan spammarna ska sälja sina aktier. Den här typen av manipulerande av aktiemarknaden är så klart högst kriminell, men de grupper som sysslar med spammande lägger knappast någon större vikt vid detta.

Metoden kallas på engelska för pump-and-dump. Nätbedragare köper på sig aktier i ett eller flera bolag, och sedan skickar de ut stora mängder skräppost som innehåller falska nyheter som försöker lura mottagarna att köpa aktier i tron om att de komer att öka i värde. Och när folk börjar köpa aktier i ett visst bolag, kommer kursen att öka. När den nått en viss nivå avslutar bedragarna sin skräppostkampanj och säljer sina aktier till vinst.

– Bedragare kan tjäna stora pengar på bara några dagar med en bra ”pump-and-dump”-kampanj. I den turbulens som råder på den ekonomiska marknaden, är det många som överväger att investera i sådana aktier som bedragarna menar kommer att gynnas av det ekonomiska läget, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec Sverige.

Mindre mängd skräppost

Men rapporten innehåller också ett par ljuspunkter. Bland annat visar den att andelen skräppost har sjunkit med 1,9 procent sedan juli 2011. Globalt sett består 75,9 procent av alla e-brev för spam. Värst är det i Saudiarabien där 84,8 procent är spam. Det här kanske låter mycket, men om vi tar en titt tillbaka i tiden ser vi att andelen spam i april 2009 låg på 94 procent. Stora tillslag mot spamleverantörer och botnät har dragit ner mängden skräppost.

En annan trevlig nyhet är att Symantecs siffror visar att antalet webbsidor med skadlig kod eller oönskade program i form av av spyware och adware, har minskat med 49,4 procent sedan juli 2011.

Att Sverige placerade sig överst i listan av länder där det skickas flest e-post med försökt till nätfiske, tror jag beror på att vi under semestern fick väldigt mycket phishing-mejl. Jag har skrivit om det här: Ökande phishing-attacker i Sverige: Så skyddar du dig!

Under juli 2011 var som sagt ett e-post per 45,3 ett försök till nätfiske. Det kan jämföras med USA där det var ett av 999,3 e-brev eller Danmark som låg på ett av 508,1.

Läs mina 11 tips till hur du undviker spam.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. Internetblogg2011-09-12 at 12:51Reply

  Det är ju skönt att saker och ting går neråt i stort, dock så känns det lite jobbigt att Sverige har mest phishing-försök, men men, källkritik är bra.

 2. Cassis2011-09-08 at 22:36Reply

  Ogillar mest av allt de här mailen som ser ut att komma från Facebook. Nu kommer de för mig till ”fel” adress, alltså inte den jag har reggat Facebookkontot med. Men hur lätt vore det inte annars att bara klicka på en länk som vanligt när det kommer att den och den har skickat ett meddelande eller liknande? Dessutom tar Hotmail bort alla bilder i mailen så man ser inte längre skillnad på autentiska FB-meddelanden och falska.

 3. Wille2011-09-06 at 09:09Reply

  Mycket välskriven och nyttig artikel. Många i sverige vet inte ens om farorna med internetbedrägerier förrens det är försent. Har haft ett par vänner som råkade ut för trojaner, det gäller dock att ha pålitliga anti virus program och en pålitlig mail med spammerfilter!

 4. Wiktor2011-09-03 at 20:59Reply

  Det är ju en mindre rolig lista att toppa. Men vi är ju faktiskt rätt bra på att använda internet. Det är väl helt enkelt en sån sak man kan få räkna med. Där det finns pengar att tjäna där finns även bedragarna

 5. Bottarna har kidnappat börsen | Fröjdhpunktse2011-09-01 at 20:38Reply

  […] om inte bottarna på börsen vore nog har också börsen dessutom blivit allt populärare hos spamindustrin som i tider av börsoro och finansturbulens hittat ett helt nytt sätt att blåsa oss på pengar. […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.