TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Filmtjänster

Dreamfilm & Swefilmer olagliga att använda?

Skribent:
Publicerad: , 21:48
Uppdaterad: 2018-08-11, 12:38
Respons: 6 kommentarer

Olagligt att se på SwefilmerDreamfilm, Swefilmer och liknande tjänster för gratis film på Inmternet, är enligt EU-domstolen har, skriver flera medier, olagligt att titta på. Det är en dom som väntats i flera år, och antipiratjägarna lär nu jubla.

Fram tills nu har det varit olagligt att driva sajterna, men att titta på filmer på piratströmmande sajter har varit legalt – eller i alla fall i en gråzon. Som Emanuel Karlsten skriver hos Breakit är dock EU:s domslut ”inte helt kristallklar”. Det finns möjliga kryphål i lagen. Det blir olagligt baserat på tittarens uppsåt. Om man vet med sig att man tittar på piratfilmer, blir det olagligt.

Vill du inte synas när du surfar, använd en VPN-tjänst. Då blir du anonym och piratjägare kan inte spåra dig.

Uppdatering 28 april 2017: Precis som Emanuel Karlsten skrev igår är det här minst sagt långt ifrån kristallklart. När jag skrev texten igår hade jag ett antal källor, men det är uppenbart att det är många bloggare och journalister som inte till 100 procent förstått. Jag har därför uppdaterat den här artikeln. Det väsentliga är att alla som använder piratströmmande sajter inte ”över en natt”, som Larsson skriver, blivit kriminella.

Linus Larsson på Dagens Nyheter tonar i en krönika ner hotet mot Internetanvändare:

På onsdagen föll en dom i EU-domstolen, som nu tolkas vitt och brett med krigsrubriker om att tusentals – kanske hundratusentals – svenskar blev kriminella över en natt. […] EU-domen skulle vända upp och ned på det. Plötsligt skulle det bli olagligt att titta. Men det är, som det brukar heta, inte fullt så enkelt. Vi tar det från början. [Källa: DN]

Och Emanuel Karlsten har skrivit om EU-domstolens beslut i en krönika, och han tar upp hur pass populära dessa tjänster är, och hur många svenskar som nu hamnar i riskzonen.

En gråzon som inneburit en fristad för många piratstreamande svenskar i flera år. Bara förra året gratisstreamade 32 procent av alla svenskar, enligt “Svenskarna och internet”. I åldersgruppen 16-25 gjorde 65 procent det. [Källa: Breakit]

Bakgrunden till EU-domstolens ärende, är att det sålts mediaboxar i Holland med länkar till sajter med piratkopierat innehåll. I och med att köparna visste om att det handlade om piratfilmer, och att det främsta skälet till köp varit just detta, har uppsåt varit tämligen uppenbart.

Och det är dessa mediaboxar som är det stora problemet. Linus Larsson påpekar just detta i sin krönika – att det inte numera omedelbart blivit kriminellt att titta på Swefilmer:

Domen handlar egentligen inte om piratsajter, utan om försäljning av en box, byggd för att strömma piratfilm. EU-domstolen skulle ta ställning till om det är olagligt att sälja en sådan. Och ja, holländaren som sålde den gjorde fel. Det är vad domen säger. [Källa: DN]

Swefilmer och Dreamfilm olagliga att använda?

Ett domslut i EU-domstolen har nu gjort det olagligt att använda tjänster som piratströmmar filmer och TV-serier.

Inget glasklart domslut

Lika uppenbart blir det dock inte när tittare exempelvis har sökt på ”watch guardians of the galaxy” på Google, och fått en sökträff som lett till en sajt som piratströmmat filmen. Visst är de flesta säkert medvetna om att det rör sig om piratströmmande sajter, finns det användare som inte förstått det.

Även om domen därmed öppnar för vissa undantag finns det åtminstone inte längre i teorin några frågetecken kring om ditt piratstreamande är lagligt eller inte. Så länge du vet att det är en piratkopia, är det olagligt. [Källa: Breakit]

Vi får se vad som händer framöver, huruvida Rättighetsalliansen – tidigare Antipiratbyrån – kommer att ge sig efter privatpersoner som sett en film på sajter som Swefilmer eller Dreamfilm. Det är inte helt enkelt att spåra upp tittare.

Och även om man lyckas spåra tittande till ett IP-nummer och en Internetabonnemangskund, behöver man bevisa vem som verkligen strömmat filmen. Något som inte alltid går vägen, såvida inte den misstänkte personen erkänner.

VPN-tjänster gör dig anonym

Intresset för VPN-tjänster, som gör att du döljer ditt riktiga IP-nummer, har växt väldigt mycket på sistone. F-Secure Freedome VPN är en av dessa tjänster.

Idag har VPN-tjänster blivit allt mer populära, inte minst bland Internetanvändare som tittar på piratfilmer, eftersom VPN-tjänsterna gömmer ditt riktiga IP-nummer och gör dig anonym. Här kan du läsa om VPN-tjänster; både kommersiella och gratis.

Linus Larsson har pratat med Daniel Westman, som är jurist och doktorand i rättsinformatik, vid Stockholms universitet:

Om du har ett kvalificerat uppsåt, att du vet att det som finns på sajten är 100 procent piratkopior och du ändå går in och streamar, då skulle det kunna vara ett intrång. Alternativt kan det vara så om man har köpt en box eller signat upp för en tjänst, säger han. [Källa: DN]

Tweeta

Läs fler artiklar om piratströmmande sajter:

När jag i augusti 2015, då Swefilmer relativt nyligen stängts, frågade hur många av er som tittade på film på piratströmmande sajter, svarade 88 procent av er ”ja”. Hur ser det ut idag? Svara gärna på frågan här under!


Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – swisha 25 kr till 0703321680!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 

6 kommentarer

 1. Mikael Owe2017-05-02 at 22:19Reply

  så är det lagligt eller olagligt att titta på film på dreamfilmhd.bz?
  alltså jag menar får man göra det eller får man inte det?

 2. Bengt Samuelsson

  Bengt Samuelsson2017-04-28 at 12:43Reply

  Och här är sajten som försöker sälja spelaren som det handlar om https://www.filmspeler.nl/en/

 3. Jonas Edlund

  Jonas Edlund2017-04-27 at 22:48Reply

  nja det är väl spelaren som är olaglig inte tittandet, http://www.dn.se/kultur-noje/linus-larsson-nej-tusentals-svenskar-blev-inte-filmpirater-over-en-natt/

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.