TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Swish ska göra det enkelt att överföra pengar till kompisar

Skribent:
Publicerad: , 12:26
Respons: 6 kommentarer

Swish mobila betalningarSwish är en ny tjänst som ska göra det enkelt att överföra pengar till någon via mobiltelefonen. Det fiffiga är att du bara behöver mottagarens telefonnummer. För att det ska fungera behöver du en app, BankID för din mobil, och du behöver ha aktiverat Swish i din Internetbank.

De banker som ligger bakom Swish är Danske Bank, Handelsebanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank. Bankerna tar ut en avgift för att ha Swish-konto samt för överföringar, men det handlar om relativt små belopp. Det har gjorts en del försök att underlätta överföringar av pengar mellan privatpersoner, så tror du att Swish kan vara lösningen som slår igenom?

De enda gångerna jag saknar kontanter är typ när jag enkelt vill betala svärfar för att han köpte mjölk på väg hem till oss. Fast jag har aldrig några kontanter och har inte använt det sedan 90-talet, så istället får jag föra över via Internetbanken.

Att komma igång med Swish går relativt smidigt. Du behöver först aktivera tjänsten genom att logga in på din Internetbank, vilket du enklast gör via Swish hemsida, så att du kommer direkt till aktiveringen.

Swish Swedbank

Jag har Swedbank, och deras Internettjänst är imponerande omständig och instabil att använda, men det gick ändå relativt enkelt (jag behövde beställa verifieringskod via SMS fem gånger, och logga in en gång till, men det är man som Swedbank-användare van vid).

Därefter behöver du BankID och Swish på din smartphone, och dessa finns enklast att ladda ner via Google Play respektive App Store:

Priserna skiljer sig som sagt beroende på vilken bank du har. Här ska dock Swedbank få gott betyg; tjänsten kostar 5 kronor i månaden och varje överföring kostar 1 krona. Det är klart överkomligt. Dessutom bjuder de på kostnaderna fram till 30 juni.

Swish, tjänst för att skicka och ta emot pengar via mobilen

Kommer du att ansluta dig?

Nu återstår att se om folk börjar ansluta sig till Swish, för det krävs ju att bägge parter är anslutna för att man ska kunna överföra pengar. Jag har inga större förhoppningar om att svärfar kommer skaffa Swish, men det känns som en intressant tjänst.

Med tanke på att man måste installera appar och aktivera via Internetbanken, gick det ändå föredömligt enkelt. Momenten är dock ett krav för att säkerheten ska vara hög.

Hiss eller diss?

Källa: Swedroid

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. Johan2012-12-28 at 11:05Reply

  Har du fått det att fungera? Överföring till valfritt konto via Skandibankens App?

 2. André2012-12-13 at 10:33Reply

  Riktigt trevlig app och lätt bättre än wywallet men alla kunder i Swedbank och sparbankerna får prova Swish utan kostnad fram till den 30 juni.

  Swedbanks ordinarie pris är
  5 kr per månad
  1 kr per genomförd betalning

  För kunder med kunderbjudande (Private Banking, Premium, Nyckelkund Mer, Nyckelkund, Nyckelkund student, Nyckelkund Ung) är kostnaden 1 kr per genomförd betalning.
  För omyndiga (13 – 17) är det kostnadsfritt.

  Tycker det är lite väl mycket ändå.

 3. Ilias2012-12-12 at 13:53Reply

  Thomas. Jag har också Skandiabanken samt att jag gör precis som du och delar din uppfattning. Swish är förvisso bra, men känns ändå lite som Cashkorten som fanns i några år runt millennieskiftet: Detta är något bankerna tjänar på istället för att sluta bygga upp tjänster kring det förlegade fenomenet ”Bankdagar”.

  Någon på Skandiabanken har uppenbarligen tänkt till. Dels så avvaktar de med att införa Swish, dels kommer det bli möjligt att använda mobilappen för att föra över pengar till valfritt konto. Den sista funktionen kommer tydligen redan före jul, det sista enligt ett svar på deras Facebook-sida.

  Jag kommer eventuellt skaffa Swish om jag märker att folk vill föra över pengar till mig, men då vill jag ha fått frågan ett kritiskt antal gånger först.

 4. tobbe2012-12-12 at 13:48Reply

  Som överstånde säger. Varför ska man något för det här? Känns som bankerna vill vi ska ta över de kostnader som dom har och haft dom ansvar. Löjligt och jag tycker inte det är småsumma direkt. Börjar man räkna på det och se realistiskt så är detta de rikas tjänst inget för oss medelsvensons.

 5. Thomas O2012-12-12 at 12:59Reply

  Jag använder Skandiabanken och kan enkelt göra överföringar via min app i telefonen till konton jag i förväg godkänt i internetbanken. Fungerar väldigt smidigt. Använder det ofta för att föra över mindre belopp till morsan och nära vänner.
  Nackdelen är att pengarna inte förs över med en gång på kvällar och helger och att det bara fungerar smidigt med föranmälda konton. Då jag för över till mina bekanta gör fördröjningen ingenting för de litar på att pengarna kommer. Jag är inte beredd att betala bankerna ytterligare pengar för den tjänsten. Jag betalar ju redan genom att ha pengarna på ett konto med låg ränta.

  /Thomas

 6. Bjarne Dahlin2012-12-12 at 12:43Reply

  Gjort detsamma, och gick lika smidigt som du sa i texten.
  Skulle vara intressant om jag kan handla småsaker på ex.vis Pressbyrån eller Kaféer också, inte bara till familj/kompisar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.