TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Så tar du bort polis-trojanen med gratis verktyg

Skribent:
Publicerad: , 12:53
Uppdaterad: 2015-07-08, 23:50
Respons: 14 kommentarer

Polis-trojanen, så tar du bort denPolis-trojanen, eller Ukash-trojanen eller -viruset, är en trojan som låser din dator och visar ett meddelande som sägs vara från ”Polisen Enheten för databrott”. I meddelandet hävdas att du genomfört ett IT-brott och för att låsa upp datorn behöver du betala böter. Det är ett rent bedrägeri. Så arbetar naturligtvis inte polisen – de kan inte låsa din dator eller begära böter till höger och vänster hur som helst.

Tyvärr är det många som har drabbats av Polis-trojanen, och jag har fått en del mejl från läsare som fått sina datorer infekterade av bråten. Jag har tidigare skrivit om själva trojanen och varnat om den, men jag har inte skrivit om hur du tar bort Polis-trojanen. På allmän begäran kommer därför nu ett alternativ.

Det är inte säkert att ett antivirusprogram kan hjälpa dig att ta bort Polis-trojanen om du redan har blivit smittad, men du ska alltid ha ett bra virusskydd för att stoppa farlig kod innan den infekterar din dator. Här hittar du en lista över de bästa gratis antivirusen.

Flera aktuella antispyware-program klarar av att ta bort Polis-trojanen, eller Ukash som den alltså också kallas för. Du behöver alltså ett sådant program samt möjligheten att köra det. Ett program som fungerar är Malwarebytes Anti-Malware Free, som är gratis. Du hittar gratisversionen under For Home i huvudmenyn.

Polisen Enheten för databrott

Problemet är att du inte kommer kunna ladda ner och köra programmet om datorn är låst av trojanen. Därför behöver du först starta upp datorn i felsäkert läge. Det gör du genom att starta upp datorn och trycka på [F8] för att få fram en boot-meny. Härifrån kan du välja att starta datorn i Felsäkert läge (Safe Mode) med nätverk (Network).

Ta bort Polis-trojanen

Om det här fungerar som det sk kommer du att få upp ett fungerande Windows med begränsningar. Härifrån kan du nu ladda ner och intstallera till exempel Malwarebytes Anti-Malware. När du installerat programmet kommer du att få en fråga om du vill uppdatera det – gör det. Det finns även en kryssruta om att köra en test av Pro-versionen, men om du kryssar ur den nöjer du dig med gratisversionen.

Ta bort Ukash-virus/trojan

Väl installerat är det bara att köra en skanning med programmet och låta det rensa bort skräp från din dator.

Skulle det här inte fungera, kan du starta om datorn, trycka [F8] och istället välja felsäkert läge med Kommandoprompt (Command Prompt). Nu kommer du att starta datorn till kommandprompten där du kan köra igång olika saker. Skriv msconfig och i Systemkonfiguration väljer du Autostart och kryssar bort suspekta tillägg. Det är nämligen härifrån som trojanen startar varje gåmg du bootar upp Windows.

Ta bort polis-trojan

I värsta fall behöver du en Windows-startskiva och starta datorn från den. Då kommer du att ha möjlighet att välja att reparera Windows och göra en Systemåterställning till en äldre konfiguration innan trojanen slog till.

De sista två tipsen ser främst till att deaktivera Polis-trojanen. Du behöver fortfarande avinstallera trojanen, och då är åter Malwarebytes Ani-Malware ett bra alternativ bland gratis antispyware.

När du väl fått bort trojanen är det läge att skaffa ett bra antivirus-program, så att du inte drabbas av samma eller andra virus och trojaner i framtiden.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

14 kommentarer

 1. Richard Leitsen2014-12-09 at 15:27Reply

  Eftersom windows 8 startar snabbt så hinner man inte med att trycka in F8 men jag fixade det såhär, gå in i Bios genom att trycka F2 vid uppstart o sen leta reda på där det står! lösenord vid uppstart o sen skriv in ditt lösenord o sen spara genom att trycka F10 och låt datorn fortsätta men tryck upprepade gånger på F8 då gör datorn en diagnostik test sen så kommer man in i felsäkert läge :) och tro mig det tog ett tag att klura ut det men uppladdningen av windows8 får en paus när man gör så . Och om det inte funkar första gången så fortsätt trycka på F8
  men detta gäller bara när man inte kommer in i windows 8 utan datorn bara börjar om.

 2. BN2014-05-23 at 12:51Reply

  OBS LÄS BN!!

 3. BN2014-05-23 at 12:51Reply

  Det är bara att upprepande gånger avbryta polistrojan!Klicka ta bort när popup kommer ca 10-30 ggr.Fungerar!

 4. Fotboll_Mer_Än_En_Sport!2014-04-23 at 14:29Reply

  Om sidan fortfarande är aktivt så undrar jag följande saker. Om någon snälla kunde svara……. Jag har absolut ingen datavana och kan nästan ingenting förutom wordprogram, surfa och spela spel osv av enkla saker……. Jag surfade idag på nätet och fick det här ni pratar om. Jag försökte trycka på x och få ner det men det gick inte. Sen läste jag vad som stod, så jag stängde av datorn direkt, sen satte jag igång den, allt detta skedde ca en timme sedan. Jag raderade allt jag någonsin laddat ner. Nu fungerar datorn precis som vanligt utan något som helst problem……… Har jag klarat mig? Om inte kan jag då lämna in datan hos någon datatekniker som kan fixa problemet till mig genom att ta bort viruset och fixa antivirus program osv? Kan personen/personerna som sprider runt viruset nu veta allt om mig, ha bild på mig via webbkamerorna osv? Vänligen svara så snabbt som möjligt!

 5. Johanna2014-01-13 at 02:39Reply

  Hur gör man med det här viruset om lösenordet för att starta datorn har bytts under omstarten?

 6. Jennifer2013-09-23 at 23:23Reply

  går ju fan inte när man trycker på f8 de försvinner ej och har ingen aning om hur jag ska göra !?

 7. Anders Sandberg2013-04-15 at 20:11Reply

  Använde Kaspersky’s Rescue-cd som var gratis att ladda ner på en dator igår. Det var en XP som inte gick att starta i felsäkertläge. Undrar om det inte är så att trojanen lyckas spärra det felsäkraläget.

 8. Svenne2013-03-24 at 13:02Reply

  Den trojanen försökte besöka min dator men det stoppade mitt Norton turligt nog! Jag betalar för Norton och då känns det bra att det gör nytta!

 9. Anders Nordgren2013-03-21 at 16:03Reply

  @Mikael och Dag

  Se mitt tips längre upp.

 10. Mikael2013-03-21 at 10:09Reply

  Hej! Jag har windows XP men det går inte att starta i felsäkert läge ens. Har du ytterligare ngt tips?
  Mvh Mikael H.

 11. Dag Björnerud2013-03-20 at 22:30Reply

  Det här programmet funkar säkert men problemet är att det går inte att starta Windows i felsäkert läge

 12. Christer2013-03-20 at 17:16Reply

  Kunde inte starta i felsäkert läge så jag gjorde så här:

  1. Ladda ner HitmanPro (testversion 30 dagar)
  2. Installera på ett USB (Starta programmet och följ guiden)
  3. Starta den infekterade datorn och boota från USB.
  4. Låt programmet göra sitt jobb och starta om datorn när det säger till.
  5. Vid omstart så starta windows som vanligt och polisviruset var borta.

  För säkerhets skull så körde jag Malwarebytes efteråt.

  (Det här sättet förutsätter ju att du har tillgång till en annan dator än den infekterade.)

  Länk till HitmanPro: http://www.surfright.nl/en

 13. Anders Nordgren2013-03-20 at 16:13Reply

  Ett problem med detta ”malware” är att det ofta inte går att komma till felsäkert läge.

  Ett bra alternativ är t.ex att starta datorn med en reuscueCD och sedan köra virussökning därifrån. Operativsystemet startar då inte alls och inga filer låses.

  En bra skiva är Kasperskys alternativ.
  http://support.kaspersky.com/8093

  Går att köra från CD-skiva eller USB-minne

 14. Greger Fågelberg2013-03-20 at 13:41Reply

  Tack för tipsen. Jag har Avira Antivir Premium och betalar runt 20 euro i året för programmet, dessutom Comodos brandvägg gratisversionen. Jag hoppas och antar att dehär programmen håller ”polisen” borta.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.