TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

TechDays 2014

TechDays 2014: Nyheterna i Windows 10 blir fler

Skribent:
Publicerad: , 10:24
Respons: Skriv en kommentar!

Windows 10 Technical PreviewMikael Nyström och Johan Arwidmark höll ett roande och bra föredrag om Windows 10 Technical Preview och de nyheter som har dykt upp jämfört med Windows 8. Jag har bloggat om Windows 10 tidigare och skrivit om nyheterna, men de tål att upprepas.

Många har konstaterat det här, och jag håller med i det – Windows 10 ser ut att bli operativsystemet som Windows 8 borde ha varit. Microsoft har tagit ett steg tillbaka och sedan fortsatt fram på ett parallellspår, efter att ha lyssnat på användarnas kritik om Windows 8.

Något som upprepats ett antal gånger under TechDays 2014 är att Windows 8 och gränssnittet man plockade från Windows Phone, inte var någon större hit.

Visst gillade Microsofts egna designers det, men som Albert Shum, ledare för Microsofts designteam och medverkande på TechDays 2014, säger i en artikel på IDG, ska Microsoft designa för sina kunder och inte för sig själva.

Windows 10 återinför skrivbordet som start

Kritiken mot det nya gränssnittet och avsaknaden av startmenyn var hård, och det är många som dragit sig för att uppgradera från Windows 7. I och med Windows 10 har man lyssnat på sina användare, tänkt om och gjort rätt.

Windows 10 är operativsystemet som ska köras på alla typer av enheter, från smartphones till surfplattor, datorer och TV. För att det ska fungera kommer gränssnittet att skalas och anpassa sig efter vilken typ av enhet du använder.

Kör du igång Windows 10 på en desktopdator startar det till skrivbordet – medan det på en surfplatta öppnar startskärmen (tidigare kallad Metro). Du kan själv också bestämma gränssnitt, så om du vill köra startskärmen på en desktop eller skrivbordet på en surfplatta, så är det möjligt.

Startmenyn åter i Windows 10

Startmenyn återinförs i en ny variant, där man har utökat den traditionella startmenyn från Windows 7 med ett fält för paneler, det vill säga de boxar som används på startskärmen.

Windows 10 Startmeny

Windows 10 återinför startmenyn, samtidigt som man uppdaterar den genom att lägga till paneler för valfria Windows Store-appar.

På så sätt kommer du åt Windows Store-appar från startmenyn, och dessutom kan du ha levande paneler som uppdateras och visar saker som nya mejl, meddelande i sociala nätverk, vädret och så vidare. Skulle du ändå inte gilla panelsektionen, kan du bara ta bort alla paneler och därmed få en startmeny som ser ut som den i Windows 7.

En av de viktigaste nyheterna tycker jag är att du kan köra Windows Store-appar i vanliga fönster. Tidigare kördes de bara i helskärmsläge, vilket betydde att du i princip har två olika gränssnitt i Windows 8 – skrivbordet och Metro. Att hoppa mellan dessa var inte logiskt.

Mikael Nyström konstaterade att; ”Microsoft har alltså återinfört fönster i Windows, och det är ju rätt bra”

Windows Store en viktig del

Nu blir Windows Store-appar en del av skrivbordsmiljön på ett helt annat sätt. Det betyder att Windows Store kommer att bli betydligt mer intressant även för användare som sitter på en desktopdator. Det finns idag ungefär en halv miljon appar i Windows Store. Fler lär det bli nu.

Windows Store är en väldigt efterlängtad del av Windows. Att kunna ha ett ställe där du söker efter, köper och laddar ner appar är betydligt bättre än som det varit tidigare där du letat efter program via till exempel Google, och tvingats ducka för malware och adware för egen hand.

Windows Store i Windows 10

Windows Store och alla dess appar har integrerats i skrivbordsgränssnittet i Windows 10, så nu har d inte längre två olika gränssnitt att jobba med.

Appar i Windows Store är redan kontrollerade, och eftersom du har ditt kontokort hos Microsoft behöver du inte vifta med det hos en massa olika programleverantörer. En annan fördel är att appar installerade via Windows Store automatiskt uppdateras till nya versioner, något som ytterligare ökar säkerheten.

Programutvecklare kommer garanterat att uppskatta det här. Att kunna publicera sina applikationer i Windows Store, jämfört med att ha en egen webbsajt, har sina fördelar. Du får en färdig plattform med allt vad marknadsföring och betalningsmetoder heter.

Många funktioner under huven

Windows 10 Technical Preview, den gratis testversion som finns att prova på, har idag ungefär 1,5 miljoner användare. Utgåvan uppdateras kontinuerligt med nya funktioner, och det kommer att införas rätt många båda stora och små funktioner innan det är dags för den officiella versionen.

Har du inte redan installerat det på en testdator eller virtuell maskin, gör det. Om du inte gillade Windows 8 kommer du säkert att uppskatta hur Windows 10 ser ut.

Fler bloggposter från TechDays 2014

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.