Enkel teknik kan stoppa all torrent-trafik | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Enkel teknik kan stoppa all torrent-trafik

Det är inte tekniskt svårt att stoppa trafik som sker via BitTorrent-nätverket, skriver IDG i en artikel idag. Tekniken kallas för Intrusion, detection and prevention (IDP) och vad det handlar om är en form av filter som installeras hos Internetoperatören, och som kontrollerar vad det är för data som skickas. Försöker en användare ladda ner film från The Pirate Bay kommer filtret sålunda att stoppa överföringen

Antipiratorganisationer tycker så klart att det låter intressant, men precis som Telia kommenterar i artikeln handlar det också om personlig integritet. En Internetleverantör är en kommunikationsoperatör, och ska de få bestämma vad deras kunder får kommunicera om?

Om man är emot illegal fildelning kommer man förmodligen tycka att en sådan här teknisk lösning vore guld värd, men den kräver i så fall att vi ändrar lagen, och gör det lagligt för kommunikationsoperatörer att kontrollera och filtrera vad deras kunder kommunicerar om. Steget till att filtrera exempelvis telefonsamtal känns då inte så stort.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Använd Internet anonymt!
Vill du kunna använda Internet utan att lämna ditt vanliga spårbara IP-nummer efter dig? Eller vill du kunna titta på filmklipp som är spärrade för exempelvis USA? Då ska du skaffa F-Secure Freedome, en riktigt bra lösning för att använda Internet anonymt!
Läs mer om hur du skyddar dig på nätet!

 • Samtidigt… Har inte moderna bittorrentklienter möjlighet att kryptera paketen? Och eftersom det går att köra torrents på godtyckligt portnummer, och trafiken i huvudsak sker mellan peers, så begriper inte jag hur de ska kunna veta vad som är fildelningspaket eller inte…

  (Dessutom laddar man inte ner film från Pirate Bay, det enda man laddar därifrån är själva .torrent-filen, filmen laddar man från de andra fildelarna…)

 • Eric Wallmander

  Sedan, vad jag kan antyda av artiklarna, så är det egetntligen en teknik för att förhindra ALL BitTorrent-trafik, även den trafik som är laglig. Bara för att en laglig teknik används för nerladdning av olaglig matrial så ska den inte blockeras. Då kan vi lika bra förbjuda FTP, Mail och andra tekniker som kan skicka matrial som är olagligt. Det är samma som att förbjuda lastbilar bara för att de kan användas för att transportera knark eller iligala flyktningar.

  Man kan ju undra var samhället är påväg…

 • IDS är visserligen effektivt, men det krävs ju en hårdvara med mycket processorkraft om varenda paket hos en hel ISP ska inspekteras.

  Det är ju inte så svårt för illegala filnedladdare att skaffa sig en krypterad uppkoppling mellan sig, så kan IDS:en inte se trafiken längre…

  Hursomhelst kommer det aldrig att ske, eftersom ISP:erna inte är intresserade av att ta bort huvudskälet till att folk betalar för snabbt bredband…

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick