TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Telefonsamtal från ”Microsoft”, ny varning för bedragare

Skribent:
Publicerad: , 09:09
Uppdaterad: 2016-10-08, 15:15
Respons: 7 kommentarer

Bedragare kallar sig Microsoft på engelska med indisk brytning lurar via telefonBedragarna som ringer upp såväl privatpersoner som företag, och påstår sig vara från Microsoft eller en partner till bolaget, håller fortfarande på att lura personer på pengar genom att skrämma till köp av en programvara.

Det här är ett sanslöst omfattande och långsiktigt bedrägeri. Första gången jag rapporterade om det var i juni 2011. Bedrägeriet är internationellt och under de här åren har jag läst många rapporter från en rad olika länder. Bedragarna justerar kontinuerligt sina metoder. Nu har de gått över till att ringa från ett svenskt nummer.

Microsoft-bedrägeriet är inget källarprojekt, då allt pekar på att det rör sig om omfattande organiserad kriminalitet. Såvitt jag vet verkar det att bedragarna har en massiv telemarketing-grupp som ringer upp personer världen över för att lura av dem pengar.

Jag har skrivit om det här bedrägeriet tidigare, men nu var det ett tag sedan och det skadar inte att påminna om det. Tyvärr verkar det vara rätt många som faller för bedrägeriet. Och det är inte helt oförståeligt.

Du som följer min blogg har med största sannolikhet snäppet högre datorvana än gemene man och kvinna ute i folkhemmen. Jag tror inte du ligger i riskzonen, men jag tycker det är viktigt att kontinuerligt lyfta fram det här bedrägeriet, så att alla med hyfsade datorkunskaper och skepticism kan hjälpas åt att varna andra.

Varna dina vänner på Facebook! Bara genom att rekommendera den här artikeln på Facebook, sprider du information som många inte känner till.

 

Så lurar de sina offer

Alla som har rapporterat in till mig, efter att ha blivit uppringda av de här bedragarna, säger att personen som ringt talar engelska med en indisk brytning. I Indien finns det gott om olika telemarketing-firmor som bland annat sköter support för stora företag.

När det potentiella offret svarar i telefonen, kommer bedragaren att säga att man ringer från en partner till Microsoft, Microsoft Technical Department eller Windows Computer Center.

Microsoft-bedrägeri från 076-794 59 79
image-24662

Nu har Microsoft-bedragarna börjat ringa till och från mobiler.

Det gör att offret – om han eller hon inte läst information om bedrägeriet, eller vetskapen att Microsoft aldrig ringer upp användare på det här viset – invaggas i en falsk säkerhet.

Bedrägeriet går sedan till så att uppringaren talar om för offret att hans Windows-dator är infekterad av ett farligt viruset. Givetvis har bedragaren inte en aning om vad det tilltänkta offret har för dator. Men statistisk sett har de allra flesta en PC med Windows.

Personen kan sedan fråga om offret haft problem med sin dator, och vilka har inte det? De allra flesta som har en PC har upplevt problem av något slag – att datorn går långsammare än förr, att det uppstår fel och så vidare.

Har under senaste veckan blivit uppringd 3 gånger. Idag 2 gånger. De ringer från ett okänt nummer och är väldigt artiga med indiskbrytning. Det frågar om det är jag som använder min dator eller fler. [Mejl från läsare]

Kan bli ett kostsamt bedrägeri

Känner man inte till bedrägeriet eller om man saknar kunskaper om säkerhet, är det inte speciellt konstigt att man går på bluffen.

När offret har svalt betet kommer bedragaren försöka sälja in en programvara för att ”fixa problemet”. Det här är ren bluff. Programmet som säljs är oftast ett gratisprogram vid namn TeamViewer, som gör att bedragarna kan ansluta och spionera på användaren.

Flera som har fallit för bedrägeriet rapporterar också att de sett att beloppen dragits fler än en gång från sina betalkort. Det kan alltså bli väldigt dyrt.

I tisdags blev jag uppringd på arbetet enligt det mönster du beskriver. Vårt företag har teknikavdelningen i Tyskland (tel kom därifrån) varför det uppstod en del förvirring först. När jag sen inte ville vara med längre låste dom min dator (vår interntekniker jobbar med den nu) Efter det har jag blivit uppringd ytterligare några gånger. [Mejl från läsare]

På senare tid har det kommit rapporter om att telefonsamtal kommer från svenska nummer, exempelvis 0345-7801098. Telefonsamtalen kommer både till fasta nummer som till mobilnummer, och drabbar både företag och privatpersoner.

Läs fler artiklar om bedrägeriet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

7 kommentarer

 1. Bengt Samuelsson2016-10-26 at 09:27Reply

  Inte lönt att riga mig ;) men http://www.expressen.se/gt/microsoftbedragare-lansade-bankkontot/

 2. Kent Svensk2016-10-10 at 01:15Reply

  Jag fick ett sånt! Jag ”förstod” inte vad han sa. Jag sa jag förstår inte va du säger, på Svenska och lade på.

 3. Orvokki Hamberg2016-10-09 at 15:48Reply

  Svarar inte på telefon om någon som jag inte känner ringer…

 4. Anton Ahrenberg2016-10-09 at 14:49Reply

  De har säkert ringt alla i Sverige minst två gånger

 5. Bertil Lindoff2016-10-09 at 10:58Reply

  Jag blev uppringd för några dagar sedan av en som sa att hon ringde från techavdelning Microsoft, då jag sa konstigt Microsoft har inte mitt nr och jag använder linux ett klick hördes

 6. David Zand2016-10-09 at 10:41Reply

  Alltså, är man så korkad att efter så många års ständiga varningar ändå lämnar ut sitt kreditkort info till någon okänd person över telefonen så förtjänar den personen att bli lurad. Ursäkta mig, men i det här faller tar jag faktiskt bedragarnas sida. Varje människa även med en hjärna lika stor som en ärta har också ett ansvar! Så trött på alla dessa idioter som dessutom väljer regering och riksdag åt oss alla :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.