TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Telefonsamtal från ”Microsoft” – ny varning för bedrägeriet

Skribent:
Publicerad: , 18:36
Uppdaterad: 2015-10-06, 15:11
Respons: 1 kommentar

Bedragare utger sig för att vara Microsoft, lurar dig att köpa menlösa antivirusFör tre år sedan rapporterade vi först om ett bedrägeri som gick ut på att engelskspråkiga personer, ofta med indisk brytning, ringer upp företag och privatpersoner och hävdar att man ringer för Microsofts räkning på grund av att offrets dator sägs vara utsatt för datorvirus.

Bedrägeriet går ut på att man försöker lura personer till att köpa meningslösa program och tjänster för att rensa dator från det påstådda virusangreppet. Kostnaden varierar från ett antal hundralappar till ett par tusen kronor. Enligt polisens bedrägericentral har anmälningarna ökat ordentligt på sistone, varför en ny varning är på sin plats. Läs om hur du undviker bedrägeriet!

Första gången vi skrev om det här Microsoft-bedrägeriet var i juli 2011, och samtalen har fortsatt ske i över tre år. Under semesterperioder tenderar det att vara högsäsong för bedrägerier av den här typen. Ett av skälen är att företag ofta har vikarier på plats, som inte är lika insatta som ordinarie personal.

Ny Teknik berättar att polisens nationella bedrägericenter har fått in ovanligt många anmälningar de senaste dagarna. ”Bara i Stockholmsområdet rör det sig om 30-35 anmälningar”, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare på bedrägericentret.

I och med att bedrägeriet fortgått under så pass lång tid, kan man utgå från att det är framgångsrikt. Även om det kommer in många anmälningar, finns det med största sannolikhet ett stort mörkertal bland offer som aldrig förstått att det handlat om ett bedrägeri.

Följer man inte nyhetsrapporteringen eller gör egna undersökningar, är det inte säkert att man förstår att man blivit lurad. Vanlig media, utöver teknikorienterade sajter och tidningar, har visserligen skrivit om det några gånger men är man inte intresserad av ämnet är det lätt att missa rapporterna.

Oktober 2015: Nu ringer bedragarna från 076-7945979!

Bedragarna påstår sig vara från Microsoft

Bedrägeriet går ut på att man försöker lura offer att deras datorer är infekterade med datorvirus, och att man behöver köpa någon form av programvara eller tjänst för att rädda datorn.

För att invagga offret i en falsk säkerhet, har man presenterat som antingen Microsoft själva eller en samarbetspartner. Under åren har vi fått in många rapporter från läsare som blivit uppringda, och uppringarna har presenterat sig som bland annat Microsoft Technical Department och Windows Computer Center.

Ett annat sätt för att lura offret att de verkligen har blivit infekterade av ett virus, har varit att man sagt något i stil med ”vi ser att du har en PC med Windows, och att du har problem med datorn i form av krascher eller att datorn är långsam”.

Det här stämmer överens med av klar majoritet av användarna. De flesta använder PC med Windows, och de allra flesta upplever ofta att sina datorer är långsamma och instabila. Det är inte konstigt om användare utan större teknisk kompetens litar på bedragaren.

I många av de rapporter vi har fått in, då offret ifrågasatt bedragaren, har denne blivit allt mer hotfull och aggressiv. Man har alltså använt sig av skrämseltaktik för att lura offret att inte våga säga nej.

Sprid information om bedrägeriet

Med största säkerhet har du som följer TkJ.se jämförelsevis hög teknisk kompetens, och således inte kommer att låta dig bli lurad. Men däremot finns det många i din bekantskap som löper risk att falla för bedrägeriet.

Därför är det viktigt att du drar nytta av din trovärdighet som kompetent, och hjälper till att sprida information om bedrägeriet och hur man undviker att bli lurad.

Du kan till exempel använda dig av sociala medier för att sprida kunskap – antingen genom att enkelt rekommendera den här (eller någon annan) artikel om ämnet, eller om du skriver något eget tips. Du får gärna kopiera och klistra in text från den här bloggposten i en statusuppdatering på Facebook. Huvudsaken är att så många som möjligt får vetskap om bedrägeriet.

Varna dina vänner och bekanta! Hjälp till att sprida information om bedrägeriet genom att tipsa om den här artikeln på Facebook. Klicka bara på Rekommendera-knappen här nedan:

 

Något som är viktigt att veta, är att Microsoft aldrig skulle ringa upp sina kunder på det här sättet. Inget seriöst företag arbetar på det sättet. Microsoft har ingen möjlighet att kontrollera huruvida just din dator är infekterad av virus, och det finns ingen möjlighet att koppla ihop en dator med ett telefonnummer.

Hur du undviker att bli lurad

Bedragarna samlar förmodligen ihop telefonnummer från någon form av publik sökmotor, såsom Hitta eller Eniro. De använder sig troligtvis av ett mindre nogräknat telemarketingföretag i Indien (eftersom många rapporter talar om att uppringarna pratar engelska med indisk brytning).

Om du inte faller för bedrägeriet kommer de ofta att fortsätta ringa dig. Många offer har berättat om massor av telefonsamtal, med stigande grad av aggressivitet.

Här är en lista över några av de telefonnummer som använts:

 • 001000181
 • +1000181
 • 8155195941
 • 015672539999
 • 8155194735

Polisens rekommendation är att du bara lägger på luren om du får ett samtal. Problemet med det är att bedragarna med största säkerhet kommer att fortsätta ringa dig. Ny Teknik har i sin artikel listat ytterligare tips som är bra att lägga på minnet:

 • Prata bara svenska
 • Säg att du inte har någon dator
 • Säg att du har en Mac
 • Hota med polisanmälan

[Källa: Ny Teknik]

Just tipset om att bara prata svenska tror jag kan vara effektivt. Jag vet också att en del som sagt att de inte har någon dator sluppit fler samtal.

Vad göra om man blivit lurad?

Om man råkat falla för bedrägeriet kan det bli en kostsam historia. Som jag skrev i ingressen handlar det om summor från ett antal hundra till ett par tusen kronor. Det beror lite på vilken typ av tjänst som bedragarna erbjuder – hur man går tillväga varierar lite, men i slutändan handlar det så klart om att lura offret på pengar.

De program och tjänster bedragarna tar betalt för betalas med kredit- eller kontokort. Det första man som drabbat offer ska göra är därför att kontakta sin bank, för att kontrollera om det går att stoppa transaktionen.

Man kan inte räkna med att bli ersatt, så har pengarna dragits från kortet är de förlorade. Man ska också spärra kortet så fort som möjligt, för bedragarna lär inte tveka att dra ytterligare pengar.

Har bedragarna lyckats få offret att installera någon form av programvara, ska man så klart se till att ta bort detta.

"Microsofts"-support försöker lura dig att installera Teamviewer för att ta kontroll över datornI många fall har det handlat om det helt legitima programmet TeamViewer, som är ett verktyg för att fjärrkontrollera datorer. Det betyder att bedragarna kan spionera på datorn samt styra den från en annan Internetansluten dator. Eftersom TeamViewer är ett vanligt program kan du avinstallera det som vanligt.

I andra fall har man sålt ett falskt säkerhetsprogram, exempelvis ett antivirus som påstår sig hitta och ta bort skadlig kod. Ett sådant program går sällan att avinstallera på normalt vis, då det är en typ av spionprogram (spyware). Ett bra antispyware kan hjälpa dig att ta bort den här typen av installationer. Här är ett par gratis sådana verktyg:

Slutligen ska du polisanmäla telefonbedrägeriet. Polisen lär inte kunna göra något och du kan inte räkna med att få tillbaka dina pengar, men det är ändå väldigt viktigt att du gör det. Ju fler som anmäler, desto större chans är det att polisen lägger ner resurser på att stoppa det samt att fler medier tar upp ämnet.

Rapportera gärna om samtal!

TkJ.se har som sagt skrivit om det här Microsoft-bedrägeriet vid ett flertal tillfällen under de senaste tre åren. Om du har blivit uppringd får du gärna rapportera det till mig på [email protected].

Berätta när du blev uppringd, från vilket telefonnummer, vad personen presenterade sig som (exempelvis Microsoft Technical Department), vad de försökte sälja till dig och om du har något annat att berätta.

Även om du bara kastat på luren i örat på dem, får du ändå gärna droppa ett mejl och berätta när du blev uppringd och från vilket nummer. Alla rapporter är välkomna, för det ger oss en bild av hur omfattande bedrägeriet är för tillfället.

Fler artiklar om bedrägerier på nätet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

 1. Dart2014-08-20 at 12:14Reply

  Det säger allt, att Microsoft är ett enda stort virus som sprider sig till bedragarna. Att man sen går på bluffen säger allt om användarna. Jodå jag har blivit uppringd, intressant samtal som fick HONOM att lägga på till slut. Det kostar att ringa !!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.