TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Telia avlyssnar mobilnätet åt diktaturer

Skribent:
Publicerad: , 10:07
Respons: 8 kommentarer

Teliasonera avlyssnar åt diktaturerSäkerhetstjänster i länder som styrs av renodlade diktatorer har möjlighet att fritt få tillgång till mobilnäten för att plocka ut information och avlyssna samtal. Man har använt informationen för att spåra och och kartlägga medborgare som är kritiska till styret, för att gripa och, enligt källor, trakassera dem.

Teliasonera gjorde en rekordvinst på 36 miljarder kronor och en fjärdedel av dessa pengar kommer från dotterbolag i centralasien och diktaturer i forna Sovjetunionen. Däribland räknas Azerbadzjan, Vitryssland och Uzbekistan. Det skriver SVT och en rad andra svenska medier.

Det är Uppdrag granskning som har kartlagt hur Teliasoneras bolag i staterna används för att jaga kritiker. Teliasonera själva påpekar att det finns ”långtgående befogenheter för polismyndigheten”, vilket betyder att man inte kan stoppa det eftersom man måste följa de lagar som gäller i länderna man är aktiva i.

– I princip görs detta hela tiden mer eller mindre på varje människa som på det minsta sätt antytt att han stödjer den politiska oppositionen, säger Pavel Privalov, som själv greps förra sommaren när han försökte organisera en demonstration via sociala medier. [Uppdrag granskning]

Det som gör det här speciellt noterbart är att Teliasonera till hälften ägs av svenska staten. Sveriges Radio skriver att säkerhetstjänsterna i Vitryssland och Azerbajdzjan till och med har egna kontor hos operatörerna för att enkelt kunna kontrollera informationsflödet.

Efter Eurovisionsschlagern 2009 kallades en man i Azerbajdzjan till exempel till förhör hos den nationella säkerhetstjänsten efter att han röstat på Armeniens bidrag. [GP]

Dagens Nyheter har intervjuat utrikesminister Carl Bildt, som har en poäng när han säger att:

– Generellt sett tycker jag att det är bra att vi är med och utvecklar telekommunikationer i olika länder. Att det finns fungerande mobiltelefoni i Vitryssland är bättre för oppositionen än för regimen. [SvD]

I Sverige är det föga troligt att SÄPO och övriga rättsväsendet har egna kontor hos operatörerna, eller att de får fri tillgång till informationen. Alla de nya lagar som har införts har dock tagit ett steg i den här riktningen. Det krävs dock fortfarande en hel del för att man ska få tillgång till uppgifterna.

Det är inte regimkritiker som man i Sverige och andra västerländska länder har valt att fokusera på. Istället verkar man främst utnyttja möjligheterna för att få tag personer som gjort intrång i upphovsrätten.

Läs mer:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. larserick f2012-04-19 at 12:13Reply

  Blir f.ö. förskräckt över den cyniska inställningen till demokrati vs diktatur, som flera kommentarer här visar.
  Att hävisa till order/lagar har alltid varit det försvar som diktaturens drängar haft. Utan att det ansetts som ett bra försvar. Samma betr Telia. Det är ynkligt.
  Bl a mot det faktum att Telia skryter med sin höga moral o att de försvarar integriteten (som Conny T skriver).
  Det ”brott” som diktaturernas polis säger sig bekämpa med real-tidsavlyssning (och positionering) är alltså att folk har andra åsikter än diktatorn. Att de vill ha demokrati i st.

 2. larserick f2012-04-19 at 12:07Reply

  Instämmer i långa delar. Men läs gärna min ngt utförligare kommentar om detta här: http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2012/04/ska-staten-hjalpa-diktaturer-att.html

 3. Conny T2012-04-18 at 21:43Reply

  @Anders
  Problemet är väl, bl.a., att dom säger en sak utåt och gör något annat i verkligheten. Enlit deras officiella version så ger sdom i princip aldrig ut uppgifter…

 4. LMA2012-04-18 at 20:18Reply

  Spelar ingen som helst roll, de som klagar på allt vad Sverige gör är inget annat än landsförrädare som bara är ute efter att riva ner. Hur många SAAB och Volvo har inte varit med om rån och mord t.ex.

 5. LMA2012-04-18 at 20:15Reply

  TRAMS o åter TRAMS ! Man kan döda fint merd gafflar, tidningar och datorer också. Skall vi förbjuda dem med, för att inte tala om dumma j-vla journailster och bloggare som för att göra sig kända LJUGER och INSINUERAR så mycket det bara går !

 6. Ola2012-04-18 at 15:30Reply

  TeliaSonera ägs i och för sig inte till hälften av svenska staten. Ägarandelen är 37,3%. Gör väl ingen skillnad för ditt resonemang, men om rätt skall vara rätt osv.

 7. Anders Nordgren2012-04-18 at 15:07Reply

  Man får ta seden dit man kommer, som Telia säger. Vill man inte det så får man nog låta bli att etablerar sig utanför vårt lands gränser.

 8. Donk2012-04-18 at 10:59Reply

  Även i Sverige använder polisen dylika data för att sätta dit brottslingar. Skillnaden är kanske vad som är lagligt och olagligt i respektive land.
  Om en svensk brottsling åker dit för att han hade en mobil i fickan, så slår vi oss för pannan och utbrister ”Åh, en så’n dummer! Man lämnar väl mobilen hemma när man skall begå brott.”
  Om någon i ett annat land åker dit för något som är lagligt i Sverige blir reaktionen ibland ”Så skulle vi ha det här”, men allt oftare ”Så hemskt! De har andra lagar än här.”
  Jag kan hålla med om att den vitryska lagstiftningen är i hårdaste laget, men att polisen nyttjar modern teknik för att ta fast brottslingar är knappast liktydigt med diktatur.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.