TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Test av Panda Cloud Antivirus, gratis virusskydd

Skribent:
Publicerad: , 08:52
Uppdaterad: 2010-09-22, 12:20
Respons: 12 kommentarer

I slutet av april lanserade Panda Security en första betaversion av sitt gratis antivirusprogram Panda Cloud Antivirus. Jag har sedan dess kört programmet på en av mina datorer för att skaffa mig en uppfattning om hur det fungerar för användare.

Panda gratis antivirus

Att testa antivirus genom att kontrollera hur bra virusskyddet är, är i det närmaste omöjligt för en IT-skribent som undertecknad. Visst kan jag ta en testmaskin, infektera den med en massa virus och sedan köra antivirusprogrammet, men jämfört med de professionella tester som görs av exempelvis Virus Bulletin, blir det bara fånigt och amatörmässigt.

Därför fokuserar jag på själva upplevelsen och användarvänligheten när jag testar antivirus. Enligt mig ska ett virusskydd ligga tyst och lugnt i bakgrunden, skydda min dator mot virusattacker och göra det utan att påverka datorns prestanda nämnvärt. Det är detta jag har tittat på när det gäller Panda Cloud Antivirus.

Fortfarande i betaversion

Värt att känna till är att Panda Cloud Antivirus är i betaversion. Det betyder att programmet inte är lanserat i en officiell fullversion, och att man får leva med en del buggar. Panda har dock varit snabba på att fixa fel som uppstår och de rapporterar kontinuerligt i sin blogg om nya problem och lösningar.

Själva programmet är väldigt nerskalat och lättanvänt. Det finns ytterst få inställningar, utan syftet är att du ska installera det och inte behöva tänka mer på det. Jag har upplevt det som att programmet har skött sitt arbete bra. Det har stoppat en del attacker jag utsatts för, och efter att ha skannat datorn med virusskanners då och då, har jag sett att inga virus smitit igenom.

Panda Cloud Antivirus statistik

Vanligast är idag att man smittas av virus som sprids via webbsidor. Jag har bra skydd mot farliga webbsidor, men däremot ligger jag alltid i riskzonen eftersom jag laddar ner väldigt mycket program och filer från Internet. Här tycker jag att Panda Cloud Antivirus givit mig ett bra skydd.

CPU-användningen skenade

Ett problem som uppstod var att processorn och hårddisken då och då började arbeta exceptionellt mycket. Enligt Aktivitetshanteraren var boven i dramat applikationen PSANHost.exe. Som jag förstått det på Panda var det bakgrundsskannern som fick spel.

Detta fenomen togs upp i ett blogginlägg, där det även fanns en temporär lösning som går ut på att man laddar ner en ändring av Registret i Windows. Efter att ha kört den uppdateringen löste sig problemet och Panda Cloud Antivirus gick tillbaka till sitt vanliga tysta jag.

Arbetar i molnet

Panda Cloud Antivirus är ett virusskydd som arbetar i molnet. Med det menas att det håller kontakt med Pandas servrar över Internet, för att kontrollera virus därifrån. Alternativet är att hela tiden ladda ner virusdefinitioner att lägga lokalt på sin dator. Att jobba i molnet gör att du får ett mycket snabbare skydd mot aktuella virus.

Antivirusprogrammet ger dig naturligtvis skydd även när du är nerkopplad från nätet, men det fungerar bäst när du är online. Därför tycker jag att Panda Cloud Antivirus mest ska användas av dig som alltid är uppkopplad.

Nu sprids så gott som alla virus via nätet, så egentligen är det när man är uppkopplad virusskyddet behövs. Men eftersom det finns virus som angriper exempelvis USB-minnen behövs ett fullständigt skydd även offline. Andra sätt att sprida virus är via det lokala nätverket.

Rekommenderat antivirusprogram

Panda Cloud Antivirus är ett bra och effektivt antivirus. Det är utan tvekan det simplaste virusskyddet jag testat, med ett gränssnitt som vem som helst kan förstå. I det stora hela finns bara en på- och av-knapp, samt knappar för att skanna igenom dina hårddiskar.

Panda Cloud Antivirus

Det tar inte mycket processorkraft eller internminne, eftersom så mycket sker i molnet. Och kanske framför allt är det tyst och håller sig i bakgrunden. Ett bra användningsområde är minidatorer. Har du en sådan passar Panda Cloud Antivirus väldigt bra, då dessa datorer sällan har speciellt mycket prestanda.

Panda ger även ut kommersiella säkerhetspaket med komplett skydd.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

12 kommentarer

 1. Nallen2012-01-31 at 15:58Reply

  Hej! Använder den senaste ”riktiga” Panda Cloud, men datorn är så seeeeg….nu har ju datorn några år på nacken förstås……men…
  Har nu fått stänga av Cloud lite då och då, för att kunna arbeta mera ostört. Och sådant tycker man ju att man ska slippa behöva?
  Nu får Panda vara kvar ändå som skydd, tills någon mindre krävande program dyker upp! :)

 2. Janne2010-08-16 at 16:04Reply

  Hejsan jag har själv lagt in Panda till morsan & farsans data .
  De är hel nöjda med det virus program :)

 3. Ärkebiskop.Berg,Karlstad2010-07-05 at 16:01Reply

  hej, Jag har alltid använt AVG antivirus tills dess hårddisken formligen havererade.Det var min brandvägg Zonealarm som ställde till det.Datorn knackade ganska långsamt även med Avast som antivirus,men då jag installerade (eller en av mina präster,Fader Michael) Panda cloud,fick datorn nästan nytt liv.
  Dä började IObit att ställa till det.Det var filen; is360.exe som kopierade av sig i massor.Det var nästan som att ha det gamla K56 modemet tillbaka.
  Efter att ha avinstallerat IObit har allt blivit bra igen.
  AV detta har denna Biskop lärt sig,att man måste se upp med vilka program man kör på datorn.Vissa,presis som det är med människorna,passar helt enkelt inte ihop.

 4. Patrik2010-02-09 at 02:08Reply

  Testade det någon vecka men när det började ta bort helt legitima filer som gjorde att bl.a. PowerDVD slutade fungera fick det vara nog. Tillbaka till NOD32 igen, har aldrig varit några sådana problem med det…

 5. The Blog of Blogs » Blog Archive » Säkerhetsspecial – så skyddar du din dator gratis!2009-11-13 at 14:17Reply

  […] Avast! ett omtyckt gratis antivirusAvast! Free Antivirus [svenska, 37 MB, gratis]Ett av de allra mest omtyckta och äldsta antivirusprogrammen på gratismarknaden är Avast!. Programmet finns i betalversion, men gratisversionen funkar fint för hemanvändare som vill ha ett grundläggande skydd mot virus. Gränssnittet kan kännas en aningen annorlunda, men det betyder inte att virusprogrammet inte är bra. Lätt att installera och håller sig tyst i bakgrunden. Gratis registrering behövs.Avast! Panda arbetar tyst i molnetPanda Cloud Antivirus [svenska, 27 MB, gratis]Den nya trenden bland antivirusprogram är att de ska arbeta i molnet. Det betyder att programmen kommunicerar i realtid med säkerhetsföretagets servrar, för att kontrollera nya filer och deras hotnivå. Det här gör att du inte behöver ladda ner uppdateringar som förr, vilket underlättar enormt mycket. Panda Cloud Antivirus tar inte mycket kraft från datorn, det håller sig tyst i bakgrunden och det är väldigt enkelt att använda.Panda Cloud AntivirusSvenskt test av Panda Cloud Antivirus […]

 6. Ulf2009-10-19 at 09:05Reply

  JAg provar Panda Cloud Antivirus men när jag skulle kopiera filer från C: till en annan hårddisk gick det väldigt långsamt.
  Jag provade att kopiera tillbaka till C: men då var det inget fel på hastigheten.
  Sedan kom jag på att stänga av Panda Cloud Antivirus och då gick det att kopiera från C: med full hastighet igen.
  Skall det verkligen vara så eller är det någon bugg i Panda Cloud Antivirus?

 7. peps2009-10-08 at 08:52Reply

  Tjena!
  Jag har precis testat Panda, och för min del funkade det inte alls. Har testat att installera ett par tre gånger nu, och varje gång får jag problem med programvaran för Telias mobila bredband…

  Så nu tar jag och testar PCTools istället!

 8. Fredrik Lindqvist2009-08-11 at 23:37Reply

  Hej. Kanske inte helt rätt ställe för min kommentar men det har ändå med virus att göra så det får bli här.

  Jag använder ESET NOD32 och fick lite hicka igår när programmet plötsligt började flagga alla mina sajter med en röd blockeringsskylt. Det visade sig vara Sitemeter som var boven. Jag har i många år använt gratisversionen och nu har hade tydligen NOD32 börjat reagrera på den ”dg.specificclick.net”-kod som Sitemeter-skriptet innehåller.

  Det vill man ju inte att besökarna ska uppleva så jag ägnade en arbetsdag åt att byta rälknare på de ca 500 sidor jag har på mina olika sajter. : (((

  Bytte till Statcounter som har en fri version som visade sig ge betydligt mycket mer dtaljerad information än Sitemeters gratisversion. Så kan det gå.

  Tänker att det kunde vara av intresse då du tidigare nämnt att du använder Sitemeter.

  Mvh

  /fredrik lindqvist, adastra media

 9. Test: Panda Cloud Antivirus, gratis virusskydd | Gratisprogram - hundratals tips!2009-08-11 at 08:59Reply

  […] Hemsida: Test av Panda Cloud Antivirus […]

 10. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-08-102009-08-10 at 06:02Reply

  […] Test av Panda Cloud Antivirus, gratis virusskydd- Mina tidigare erfarenheter av Pandas anativirus har varit dåliga, men TKJ tipsar om en gratis Cloud-version som verkar intressant. […]

 11. BosseWeb2009-08-09 at 13:10Reply

  Håll lite koll på den här!
  Den första betan jag körde, blev för gammal och jag blev tvungen att ladda ner en ny. Allt väl så långt!
  Lilla kruxet var bara att det gick inte att automatiskt installera den nya versionen utan att avinstallera den gamla, starta om datorn och sedan installera den nya versionen.
  Jag tycker nog att Panda skulle snickrat en smidigare installation av det som måste anses vara en uppgradering av deras eget program.

 12. Bloggliv.se - allt om datorer & IT2009-08-09 at 09:40Reply

  Testade både Microsoft Security Essentials och Panda Cloud Antivirus men återgick snabbt till de vanliga alternativen. MSE kraschade datorn rejält och Panda började sega ner dator otroligt mycket. De kanske är framtidens väg att gå, men idag är ännu inte framtiden.

  Bra artikel!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.