TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Test: Cherry MX Board 6.0, tangentbord för gamers

Skribent:
Publicerad: , 13:49
Uppdaterad: 2015-09-01, 12:21
Respons: Skriv en kommentar!

Test av Cherry MX Board 6.0Cherry MX Board 6.0 tillhör kategorin tangentbord för gamers. Jag ska erkänna att jag inte är någon inbiten gamer, men sedan jag skaffade en ny dator med riktigt grafikkort har jag börjat spela en del. Ett gaming-tangentbord skiljer sig en del från ett vanligt. Eftersom jag mest skriver text föredrar jag tangenter med lågt anslag och som är tysta. Det gäller inte gaming-tangentbord – och således inte Cherry MX Board 6.0.

Naturligtvis går det ypperligt att skriva texter på det här tangentbordet, men det är ovant för undertecknad. Tangenterna är höga och har jämförelsevis högt anslag. Dessutom knackar de av naturliga skäl. Det här beror på att tangenterna är mekaniska, och använder en teknik som ska ge så snabb respons som möjligt. För riktiga gamers handlar mycket om millisekunder. Så hur står sig Cherrys tangentbord?

När du är spelar till exempel FPS-spel, eller andra actionspel – Counterstrike och alla dess varianter är ett populärt exempel – kan det handla om millisekunder mellan liv och död. Du vill ha mus och tangentbord som reagerar direkt och korrekt, och för detta ändamål finns det flera lösningar att välja mellan.

För möss rekommenderar jag alltid Mionix, som är mitt favoritmärke. Jag har haft en lång rad Miomix-möss genom åren och de har alltid passat mig perfekt. Fin ergonomi (design och storlek på Mionix Naos 5000 är ungefär som tidernas skönaste datormus; Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0), tillräckligt många knappar och riktigt bra precision. Nu spelar jag som sagt inte jättemycket, men däremot arbetar jag ofta i Photoshop och då är precision också viktigt. Jag har lärt mig att gaming-möss är utmärkta för att underlätta Photoshop.

Du kan köpa ett externt tangentbord till din dator på Clas Ohlsons för 99 kronor. För gemene man fungerar ett sådant fint för att surfa, skriva e-post och sådant. Men om du är en inbiten gamer är det här inte att rekommendera. Det finns idag ett relativt brett utbud av gaming-tangentbord, som är anpassade för datorspelare.

Cherry MX Board 6.0 kostar en slant mer än 99 kronor. Tangentbordet går i skrivande stund på strax under 2000 kronor. Det kanske låter mycket men de flesta gaming-tangentbord ligger där omkring, och det finns skäl till varför det kostar. Precis som med 99-kronorstangentbordet får du vad du betalar för.

Tangentbordet har en ram av grå aluminium och undersidan är i svart hårdplats. Konstruktionen känns väldigt gedigen och det här är ett tangentbord som med största säkerhet kommer att vara dig trogen i flera år framöver.

Cherry MX Board 6.0, recension
image-23804

Cherry MX Board 6.0 kommer tillsammans med ett riktigt skönt handleddstöd som är lika lätt att montera som att ta bort.

Cherrys tangentbord för gamers

Förr hade alla tangentbord höga knappar med olika nivåer av klickljud (vi som varit med i många år minns IBM Model M), men idag har standardtangentborden fått låga tangenter av samma stuk som på bärbara datorer. Personligen tycker jag att dessa är lättare att skriva snabbt på, men det är en smaksak och något man tränar upp.

Exempel på mekanisk knappGaming-tangentbord har dock höga tangenter, så kallade mekaniska. Under knapparna sitter fjädrar som tar emot när du trycker ner. Platta tangentbord har däremot ett motstånd av gummi. Fördelen med mekaniska knappar är att alla tangenterna alltid har samma motstånd, och dessutom håller de mycket, mycket längre än de med gummikuddar. Du har säkert varit med om att knappar på platta tangentbord blivit tröga eller kräver att du slår hårdare för att ge effekt. Det råkar du inte ut för på ett mekaniskt tangentbord, vilket är ett av skälen till varför de lockar gamers.

Mekaniska tangentbord låter dig även trycka ner många knappar samtidigt, något som kommer till stor nytta i spel. Detta brukar beskrivas som NKRO (Nkey Rollover) , där N säger hur många simultana knapptryck som hanteras. Cherry MX Board 6.0 använder sig av en teknik tillverkaren kallar för RealKey-Technology, som ger dig Full-N-Key Rollover. Det innebär att du kan trycka ner alla knappar samtidigt om du känner för det. Microsoft har en webbsida där du kan testa hur många knappar ditt tangentbord klarar av samtidigt.

På Microsofts webbsida kan du läsa om Keyboard Ghosting. Det är något som inträffar när ditt tangentbord inte klarar hantera flera simultana knapptryckningar. När du håller nere X antal knappar så kanske nästa tangent inte registreras – det är då man kallar det ghosting. Det här är något som ställer till det i en del spel. Du kanske inte kan springa samtidigt som du siktar och skjuter, eftersom det kräver flera tangentkombinationer.

Cherry MX Board 6.0 erbjuder ”100% Anti-ghosting”, eftersom det har Full-N-Key Rollover. Du råkar alltså aldrig ut för att ett tangenttryck inte registreras av datorn. Den här biten är klart relevant för alla som spelar hyfsat avancerade datorspel. Tillverkaren hävdar vidare att tangentbordet har 0,00 millisekunders responstid – tiden det tar mellan du trycker på en tangent och datorn snappar upp signalen.

Test av Cherry MX Board 6.0
image-23805

Tangenterna på Cherry MX Board 6.0 är bakgrundslysta i röd färg – bortsett från de blålysande Windows, Function, Scrollock och Numlock.

För att summera, är kvaliteten på tangenterna väldigt hög. Det här är ett tangentbord som ska hålla länge, och dessutom bibehålla kvaliteten. Jag är som sagt van vid att skriva med lågt nedslag, så det har känts lite avigt att skriva på ett mekaniskt tangentbord men jag ska erkänna att jag efter en stund har vant mig rätt bra.

Det hörs när du skriver på Cherry MX Board men det är inget överdrivet klick-ljud. En del sådana här tangentbord har gjort en grej av att det ska klicka när du trycker ner tangenterna, eftersom en del gamers uppskattar det. Det gör inte jag.

Finesser på Cherry MX Board 6.0

Knapparna är sköna att skriva på. De påminner starkt om de tangenter som sitter på min elektriska skrivmaskin, som jag har av nostalgiska skäl. Jag är mycket för ergonomi, och verkligen det handledsstöd som medföljer i paketet. Det har en skön gummiyta och kan enkelt sättas på plats eller tas bort.

Tangenterna är bakgrundsbelysta i rött – förutom Windows-, Function-, Scroll- och Numlock-knapparna som lyser blått. Dioderna verkar dock bara täcka överdelen av knapparna, och eftersom tangentbordet har nordiska bokstäver (Ä och Ö delar plats med de övriga nordiska alternativen) är det inte Ä och Ö som är upplysta utan de danska varianterna. Det kan man i och för sig leva med.

Du kan ändra ljusstyrkan på dioderna genom att trycka på F5 respektive F6. Fuktionstangenterna delar plats med volyminställning och ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen (fem knappar för att justera detta). Det finns tre knappar avsedda för att kontrollera mediaspelare; framåt, bakåt och play/paus. Dessa funkar fint för Spotify. Du hittar även en speciell Cherry-knapp, som stänger av Windows-tangenten – vilket är praktiskt när du spelar, då det är lätt att råka komma åt den.

Några fler extraknappar finns det inte. Gaming-tangentbord brukar ofta ha ett antal extra knappar som går att programmera till att göra specifika saker i spel. Sådana finns inte på Cherry MX. Nu är det naturligtvis möjligt att via själva spelen konfigurera dina vanliga knappar till att göra olika saker, men om du har ett stort behov av extraknappar bör du känna till att Cherry saknar dem.

Själva installationen är inte mycket att orda om. Det krävs ingen speciell mjukvara, så det är bara att plugga in tangentbordet till en ledig USB-port och börja använda.

Betyg:

Läs också: Test: Razer BlackWidow Chroma – gamerns favorit!

Köp Cherry MX 6.0

Fördelar Cherry MX Board 6.0

  • Analoga, mekaniska knappar med snabb responstid och Full-N-Key Rollover
  • Medföljande handledsstöd
  • Plug-and-play, ingenting behöver installeras
  • Möjlighet att stänga av Windows-knappen

Nackdelar Cherry MX Board 6.0

  • Inga extra funktionsknappar
  • Ingen programvara som låter dig programmera knapparna
  • Kräver lite träning om du är van vid exempelvis laptop-tangenter
  • Högt pris med tanke på få funktioner

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.