TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Test: D-Link Boxee Box – kul mediaspelare!

Skribent:
Publicerad: , 11:47
Uppdaterad: 2010-12-31, 12:29
Respons: 33 kommentarer

Boxee Box testBoxee Box dök upp på redaktionen för några dagar sedan och jag har nu testkört mediaspelaren.

Boxee ansluts till Internet via antingen Ethernet eller trådlöst nätverk, och den har stöd för de flesta filformat – antingen genom att strömma film och musik från datorer i nätverket, nätverkshårddiskar eller från USB-minnen och externa enheter du kan ansluta via någon av de två USB-portar som finns på baksidan av Boxee.

Det som emellertid gör Boxee så intressant är att den har stöd för applikationer som du lätt kan ladda ner och använda dig av för att strömma media från olika tjänster. Detta fungerar imponerande bra och Boxee är verkligen en riktigt cool enhet.

Själva installationen gick föredömligt enkelt. Boxee ansluts till din TV via HDMI, och du styr enheten med en fjärrkontroll som på ena sidan har ett par knappar för grundläggande manövrering och på andra sidan finns det ett litet tangentbord.

Om du gillar den här testen, och använder Flattr, får du gärna ge mig ett klick!
Flattr this

Faktum är att tangentbordet trots sin litenhet fungerar fint. När man håller fjärrkontrollen med bägge händerna går det riktigt bra att skriva med tummarna. Det påminner om att skriva på en smartphone. Efter att ha använt tangentbordet ett tag känns det som om D-Link tänkt till när de valde placering av knapparna.

Boxee Box fjärrkontroll

Fler bilder hitter du på Unboxing Boxee Box!

Jag valde att ansluta via WiFi, och det tog inte många minuter att koppla upp Boxee mot Internet och registrera ett användarkonto. Det enda du behöver ange är e-post, användarnamn och lösenord. Ditt konto aktiveras via ett automatiskt e-brev som skickas ut.

Om du inte har trådlöst nätverk kan du som sagt använda kabelanslutning via Ethernetporten på baksidan. Här finns även två USB-portar, RCA-ljudportar samt SPDIF-ljud (optiskt).

Applikationer gör Boxee spännande

Väl inloggad får du tillgång till en lång rad filmer, som dock inte håller speciellt hög kvalitet. Förhoppningsvis får D-Link ett par bra avtal för att distribuera filmer, men det är inte nödvändigt just eftersom det finns möjlighet för filmsajter att släppa applikationer för Boxee.

Boxee Box home

Att strömma film från datorer och lagringsenheter fungerar som det ska. Det är inga konstigheter. Därför tänker jag inte fördjupa mig i det, eftersom jag som sagt tycker att det allra mest intressanta med Boxee är applikationerna. Boxee bygger sin mjukvara på mediacenterlösningen XBMC, som utvecklas med öppen källkod.

Det finns redan idag ett flertal applikationer. Många av de videocasts som finns har appar hos Boxee. Mitt favoritnätverk TWiT, som har massor av pod- och videocasts om datorer och Internet finns tillgängliga. Några sekunder efter att jag startat upp Boxee kunde jag börja titta på senaste avsnittet av TWiT. Bild- och ljudkvalitet var av hög kvalitet och den strömmande videon hackade inte.

Boxee Box TWiT

Film på svenska med Headweb

Andra applikationer är YouTube, Flickr, CNet och många fler. Det tillkommer nya hela tiden. Några TV-kanaler finns representerade med egna appar, men här kommer licenserna i vägen och de fungerar inte alltid i Sverige.

Boxee Box Apps

SVT och TV4 finns i skrivande stund inte, även om det finns en del lösningar för att gå runt det. Du kan bland annat använda Boxees webbläsare, eftersom den har stöd för Flash.

Jag har tidigare bloggat om att den svenska videotjänsten Headweb kommer att lansera en applikation för Boxee Box. Redan nu kan du testa en betaversion, och den fungerade fint under mitt test. Jag provade att kolla på film utan problem; kvaliteten var precis lika bra som när jag kopplar en vanlig dator till TV:n.

För att lägga till Headwebs betaapplikation går du till Apps -> Repositories. Där väljer du Add repository, och knappar in adressen http://sc.headweb.com/boxee. Applikationen kommer nu att laddas ner och du kan lägga till den bland dina favoriter genom att klicka på stjärnikonen.

Boxee Box Headweb

För att kolla på Headweb-filmer behöver du ett konto samt pengar insatta. Det fixar du enklast via en dator, och när du väl har ett konto loggar du in via Headwebs applikation. Därefter är det bara att bläddra bland filmerna i applikationens snygga gränssnitt.

Boxee imponerar och rekommenderas!

TkJ RekommenderarNär du registrerat dig som medlem kan du logga in på Boxee.tv, där du kan skapa kontakter med vänner, prenumerera på RSS-flöden som berättar när nya avsnitt i videocasts och liknande släpps, och så vidare. Du kan också ladda ner olika applikationer – bland annat en fjärrkontroll som låter dig styra Boxee från din iPhone.

Om intresse finns, kan jag återkomma med en lite mer djupare test och kanske något videoklipp för att demonstrera. Hojta till bland kommentarerna om du är intresserad av det!

Boxee.tv

D-Link har ett par tidigare mediaspelare i bagaget, och flera av dem är helt okej. Med Boxee Box har man dock lyckats göra något väldigt bra. Mediaspelaren lyckas nämligen med konststycket att vara både användarvänlig och väldigt funktionsrik. Applikationerna öppnar många dörrar och de är imponerande enkla att använda.

Att Boxee dessutom har en prislapp på bara cirka 2000 kronor gör den ännu mer prisvärd. Jag är väldigt sparsam med att dela ut köprekommendationer, men D-Link Boxee Box kan jag varmt rekommendera.

Boxee Box - innehåll

732165

Fördelar Boxee

 • Snyggt och lättanvänt gränssnitt
 • Stöd för applikationer
 • Väldigt enkel att installera och använda
 • Snygg design
 • Bra stöd för filer
 • Bra fjärrkontroll

Nackdelar Boxee

 • Ännu ont om svenska applikationer

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

33 kommentarer

 1. jardenberg kommenterar - 31 Dec, 2010 #jjk | Jardenberg Unedited2014-07-31 at 18:59Reply

  […] Test: D-Link Boxee Box – kul mediaspelare! […]

 2. Anna2013-01-28 at 13:46Reply

  Jag är annars negativ till ny teknik och en massa statusprylar, men min sambo köpte en sån här Boxee och den är så enkel att t.o.m fullständigt otekniska lilla jag klarar av den.

  Väldigt enkel och klarar streaming, nerladdade filmer o.s.v alldeles utmärkt. Har inte haft några som helst problem.

 3. Tina2012-01-04 at 14:41Reply

  eposta mig på [email protected]

 4. Tina2012-01-04 at 14:38Reply

  Har massor med frågor om boxee.
  Vore snällt om man kunde mejlat mig frågorna kanske då jag kommer glömma denna sidans namn.
  Iaf, I dagsläget har jag en popcorn hour maskin. Laddade ner ca 50 filmer av mina dvder till popcornen. Dålig kvalité på dem och vissa filmer startade inte ens. Laddade dem via ett program som heter CloneDVD. Min bror som tipsade mig om det prg. Har lagt många timmar på att ladda ner över 50filmer som nu inte går att se på.
  Funderar nu istället på en Boxee.
  Men hur kan jag göra om jag inte vill gå miste om alla mina 50filmer som är nedladdade på min popcorn? sitter hårddisk i popcorn.
  Funderade om man kan kopiera filmerna från popcorn till datorn, kan man det? Kommer de vara i dålig kvalité om man kollar på dem på datorn också? Eller via boxeen?
  Frågorna är många..Men ingen orkar läsa alla mina frågor.
  Om man köper en boxee, får man allt till som behövs för att kolla på film som man laddar ner?
  Lagrar man filmer på sin dator? måste man ha igång datorn varje gång man kollar på film sen?
  Jaja nu får det räcka med frågor men det finns fler frågor sen.
  MVH Tina

 5. paul2012-01-01 at 16:29Reply

  Kan man ansluta webcamera till boxen?

 6. Rustan Werling2011-05-08 at 08:44Reply

  Såna här nya produkter kan ibland göra mig vansinnig. Hur kan man släppa produkter som å ena sidan är fullständigt lysande med sortering och hantering av media med omslag och handling till filmer bl.a, men å andra sidan inte klarar av de mest basala saker som random uppspelning? Hur svårt kan det vara när funktionen finns i XBMC som ju Boxee är byggd på?
  Det får samma effekt som när man ska testa någon Linux-dist och tycker det är skitkul och fantastiskt ända tills man upptäcker att det alltid är någon avgörande funktion som inte funkar.
  Nej, det får bli att fortsätta med XBMC som jag upplever som betydligt mer utvecklat.

 7. Sebastian2011-04-12 at 01:14Reply

  Jag hade gärna sett ett test av nya Xtreamer. Den skall kunna köra både Boxee programvara, XBMC, Linux och WIn7… inte så konstigt iofs, eftersom det är en liten dator.

  Som sagt, hade vart intressant!

 8. Thomas2011-03-07 at 23:20Reply

  Hej,

  Har just köpt en, har efter 3 timmar ännu inte lyckats få WIFI anslutningen att fungera. Sökte lite på nätet och det visade sig att många har liknande problem. De kan inte få WIFI att funka. I mitt fall så kör jag med MAC filtering, MAC adressen på boxen är INTE WIFI utan ethernet MAC adressen (hur F-N ska man veta det). Så nu kommer jag inte vidare!.

 9. Trazan2011-02-20 at 14:51Reply

  Jag undrar om man kan logga in till viasatondemand genom webbläsaren i boxen?

 10. Bjarne Jessen2011-01-10 at 19:45Reply

  Saknar Svensk Nanuall
  Skulla ville ha den
  svar mig på
  b.jessen,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,2bahnhof.se

 11. citypro2011-01-04 at 14:48Reply

  Strålande artikel. Men som vanligt när man hittat en produkt som man vill ha så är den slut överallt…. Hoppas nu att den blir bättre än popcorn hour och att den kan hålla samma klass som xbmc till gamla xboxen.

 12. Test av Headweb | Chisp.se2011-01-03 at 19:41Reply

  […] filmer, var det inga svårigheter att komma igång. Att Headweb dessutom fungerar på direkt i Boxee och Playstation 3 gör inte saken […]

 13. Teknikbrunnen2011-01-01 at 06:29Reply

  Det behöver inte följa med en SSD, bara finnas plats för en. Priset skulle givetvis gå upp till oacceptabla nivåer om det följde med en.

 14. TkJ2010-12-31 at 19:24Reply

  Teknikbrunnen: Fast en SSD hade onekligen dragit upp prisnivån… Är den avsedd för att lagra filmer är det knappast aktuellt med en 16 GB-modell.

 15. Olof2010-12-31 at 16:24Reply

  Förstår inte riktigt hur designen kan hamna på plusskontot.
  Visst, den ser lite kul ut, men den är ju hopplös att få in på ett bra sätt i maskinhyllan. Lite som en rund bit i tetris. :)

 16. Teknikbrunnen2010-12-31 at 16:22Reply

  Inte om det är en SSD.

 17. Erik2010-12-31 at 14:33Reply

  @Martin, TKJ, Teknikbrunnen – Funkar också att ansluta en NAS eller dela ut filer från en dator. En inbyggd hårddisk borde dra upp både pris och ljudnivå.

 18. Teknikbrunnen2010-12-31 at 10:45Reply

  Förresten, att testa Boxee i Windows är inte detsamma som att använda Boxee Box. Grunden finns där men temat är utbytt och det är inte lika buggigt att spela upp film i Windows. Ett personligt tycke bara.

 19. Teknikbrunnen2010-12-31 at 10:43Reply

  Priset: Köpte en Boxee Box och det känns som att man får mer till ett billigare pris med exempelvis Western Digital eller AC Ryan. Speciellt med de modeller som har inbyggd hårddisk och bättre mjukvara som inte är lika buggig som Boxee Box.

  Mjukvaran: Det är också problemet med D-Links populära mediaspelare – den är otroligt buggig och den som söker lite på Google kommer snabbt hitta flera irriterande fel som måste åtgärdas. Exempel på dessa (som jag själv märkt) är att boxen startar om sig när man egentligen vill stänga av den efter att ha kollat applikationer och ljudet försvinner när man startar en film efter att den varit pausad.

  Spela upp: Jag testade att strömma stora mkv-filer på upp till 20 GB via en dator och router som klarar gigabit (eller 10/100/1000) och hade inga som helst problem. Genom att koppla via min förstärkare (Yamaha RX-V667) spelades både Dolby Digital TrueHD och DTS-HD Master Audio utan problem. Strömmande film testades med både trådat som trådlöst till routern.

  Hårddisk: Ett stort misstag i mina ögon är avsaknaden av hårddisk eller åtminstone plats för en. Boxee Box är inte gjord för att vara en NAS men varför inte möjligheten till en SSD via SATA? Testade att koppla in ett Kingston USB-minne på 32 GB med flera tunga mkv-filer och Boxee Box klarade allt utan problem. Inga hack.

  Fläkten: I mitt fall är fläkten i det närmaste ljudlös och eftersom boxen står dold i en tv-bänk med glasdörrar så hörs den inte alls.

  Kontrollen: Plastigare kontroll får man nog leta efter och nog borde den haft bakgrundsbelysning för lättare användning i mörker. Dock ska sägas att med det utmärkta tangentbordet blir kontrollen betydligt mer användbar än många andra och de få knapparna på andra sidan bidrar till enkelheten. Men ändå – bakgrundsbelysning tack!

  Mitt betyg: Suverän mediaspelare som kommer att bli en riktig höjdare bara mjukvaran uppdateras med fler buggfixar. Klarar alla filmer och format som jag kastat mot den och ljudet spelas upp klockrent med rätt förstärkare. Priset ÄR tilltalande men den som vill ha hårddisk kan leta vidare mot WD eller AC Ryan.

  Betyg: 8/10

  Övrigt: Ett enkelt sätt att hitta svar på frågor om uppspelning av MKV och liknande är att söka på Google. Testa ”Boxee Box review” och ”Boxee Box test” och gå igenom alla recensioner som finns. Den som inte gillar att läsa på engelska kan översätta texten med Google Translate.

 20. Test: D-Link Boxee Box – kul mediaspelare! | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-31 at 04:21Reply

  […] datorer i nätverket, nätverkshårddiskar eller från USB-minnen och externa enheter du kan […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 21. Martin2010-12-30 at 23:57Reply

  Jag har använt en Tvix 6500 i nästan två år och är nöjd vad den presterar på filmfronten. Den slukar i stort sett allt man slänger på den, men är klart lockad av att prova ”apparna” på Boxeen. Men varför kasta ett fungerande koncept (tvixen då). Jag har innan ägt och använt såväl HTPC, PS3 och Popcorn Hour, men dock utan samma bra resultat som Tvixen ger. Ska man våda sig på en Boxee är frågan…

 22. Linus2010-12-30 at 19:33Reply

  Tack för ett bra test! Jag gillar verkligen mjukvaran och har funderat ett tag på att tjacka boxen. Viktigt för mig är att det funkar bra att streama mkv. Har du hunnit testa det?

 23. Martin2010-12-30 at 18:53Reply

  Hur är det med hårddisk? Ingen intern sådan? Kan man ansluta extern eller är det bara nätverk och streaming som gäller?

  • TkJ2010-12-30 at 20:10Reply

   Martin: Ingen intern hårddisk, och det går som sagt bra att ansluta externa hårddiskar till någon av USB-portarna.

 24. Johan2010-12-30 at 15:27Reply

  Hört ett antal gnälla på fläkten och synd att den inte blev fläktlös då den ska stå i vardagsrummet. Hur upplever ni ljudnivån?

  • TkJ2010-12-30 at 18:40Reply

   Johan: Jag reflekterade inte över fläkten. Men den hördes kanske inte över fläktarna i TV:n och hårddisken i digitalboxen… :P

 25. Tweets that mention Test: D-Link Boxee Box – kul mediaspelare! -- Topsy.com2010-12-30 at 15:03Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson. Tommy k Johansson said: Nybloggat: Test: D-Link Boxee Box – kul mediaspelare! http://bit.ly/hCTRG3 #svpt […]

 26. Erik2010-12-30 at 14:12Reply

  @Johan
  Tycker inte att det är så farligt. Boxee släpper uppdateringar hela tiden varav en stor till Boxee Box i mitten på december. Kolla in http://blog.boxee.tv/

  Och man kan ju lätt testa och ladda ner mjukvaran på sin vanliga dator för att få en känsla. Jag har kört Boxee ett bra tag på min Mac Mini, men precis i dagarna fått min Boxee Box. Orkar inte hålla på med en dator vid TV:n med allt strul det innebär. Detta känns smidigare. Nu ska Macen säljas på Blocket, lär tom tjäna på det hela :)

 27. Lani782010-12-30 at 14:04Reply

  Låter riktigt intressant! Testade du strema någon 1080p mkv?

 28. Johan2010-12-30 at 14:03Reply

  Alltid kul med fler recensioner då jag funderar på att köpa en. Dock känns det som den har rätt många barnsjukdomar ännu tex runt subs, mkv och indexeringen av film/musik så håller mig lite till. SP3 var påväg läste jag nyss och det blir bättre och bättre.

 29. Erik2010-12-30 at 14:03Reply

  Glömde säga att den URL:en ska läggas i repositories under ”apps”

 30. Erik2010-12-30 at 14:01Reply

  Och en annan SVT Play-app finns här:
  http://boxee.ikbenjaap.com/se

 31. Thomas2010-12-30 at 12:43Reply

  Hej, TkJ!
  Jag hittade detta när jag testa Boxee på min MacBook.
  http://boxeeapps.hypernode.se/
  Det funkar, men SVT Play verkar hamna ”utanför Boxee”, på nått sett.

  /Thomas

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.