TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Test: D-Link DCS-5222L Cloud PTZ Camera

Skribent:
Publicerad: , 19:32
Respons: 6 kommentarer

D-Link Cloud PTZ Camera är en IP-baserad kamera som kan användas för övervakning både för hemmet och i professionella sammanhang.

Med hjälp av mobilen eller med hjälp av ett webbaserat administrationssystem så kan man ha koll på kameran var man än befinner sig.

D-Link Cloud PTZ Camera känns trots sitt dryga halvkilo i vikt inte som en särskilt robust konstruktion, då större delen av enheten är byggd i plast. Designen som sådan är annars snygg och wifi-antennen på ena sidan av kameran är valfri om man vill montera dit eller inte. Under antennuttaget sitter en kortplats för microSD-kort, som kan användas för att lagra inspelade bilder och filmer från kameran lokalt.

Övriga uttag som finns på enheten är en ethernet-port, en 3.5 mm-ljudutgång samt en 4-pinnars I/O-port. Jämte kameralinsen på kameran sitter en ljussensor, fyra led-lampor med IR-ljus och en infraröd sensor för att upptäcka rörelser. På framsidan av själva bottenplattan på kameran sitter även en IR-port för att man ska kunna styra kameran med den medföljande fjärrkontrollen samt en liten mikrofon.

Med till kameran följer en bottenplatta i metall som man kan montera fast kameran i om man till exempel vill ha den fastsatt i taket eller på en vägg.

Mörkerseende

Som standard så är kameran inställd på att automatiskt byta till infrarött läge när det blir mörkt. Nackdelen med det infraröda läget är bland annat att bilden då blir svartvit, men man kan förstås även själva välja att manuellt ställa in huruvida det infraröda läget ska vara aktiverat eller ej.

För att kontrollera kameran så kan man använda sig antingen av en medföljande desktop-applikation, ett webbgränssnitt eller sin mobiltelefon. Appar finns för både iOS och Android.

Styr via webben

Webbgränssnittet är Java-baserat och förhållandevis enkelt att använda. Man kan styra kameran, ändra inställningar för rörelseigenkänning och hur man vill bli varnad när rörelser upptäcks, det går att spela in filmer och ta bilder, med mera. Har man en mikrofon kopplad till sin dator så kan man prata och låta ljudet komma ut via den 3,5-mm-utgång som finns på kameran, som man då bör koppla till ett par högtalare.

Ovan: Webbgränssnittet för att styra kameran.

Man kan även ge sig in på mer avancerade inställningar för kameran och hamnar då i ett gränssnitt som mer påminner om ett administrationssystem för en router än ett enkelt system för att styra webbkameran.

Begränsad Android-app

Vad gäller den mobila styrningen av kameran så har jag testat appen MyDlink för Android, som är den officiella app från D-Link som skall användas för den. Appen lämnar dock en hel del övrigt att önska.

Man får inte tillgång till några inställningar för kameran utan kan bara ägna sig åt att se vad som strömmas från kameran för tillfället. Man kan även panorera bilden, zooma i bilden och ta bilder med kameran. Videoströmmen till appen är dock grynig och lågupplöst, och drar inte alls nytta av den 720p-upplösning som kameran erbjuder och som många smartphone-lurar idag klarar av att visa.

Ovan: Jag testar att kolla på mig själv via kamerans Android-app.

Bland inställningarna kan man öka upplösningen för mobila enheter anslutna till kameran till maximalt 640 x 352 punkter och man kan även få bilden mindre grynig genom att ha lägre kompression på dataströmmen.

Bra övervakningsfunktioner

Övervakningsfunktionerna för kameran är riktigt bra och man kan välja om man vill att material ska spelas in lokalt på microSD-kortet, om det ska tankas upp till en ftp eller om man vill få alarm och videoklipp skickade till sig via e-post. Det går att ställa in så att kameran automatiskt panorerar runt där den befinner sig, så att man kan övervaka ett större område än om kameran är riktat mot en enda punkt.

Kvaliteten på själva kameran är väl godkänd och i klass med en bra mobilkamera. De inbyggda led-lamporna är förhållandevis kraftfulla och gör att man kan få till en bra bild även i totalt mörker, under förutsättning att motivet inte är allt för långt ifrån kameran.

Desktop-applikation

D-ViewCam är namnet på det Windows-program som följer med till kameran på en dvd-skiva och har man tänkt att bygga ett avancerat övervakningsssystem med flera kameror så är det det här programmet man bör använda istället för webbgränssnittet. Gränssnittet i det är väl utformat med tydliga ikoner för de olika funktionerna . Upp till 32 kameror kan visas samtidigt på skärmen med D-Viewcam.

Ovan: D-Viewcam är namnet på desktop-programmet som man kan styra kameran med.

Jag kan tycka att det är lite märkligt att gränssnitten för desktop-applikationen för kameran och för webbgränsnittet för att styra den är så olika. Det hade varit bättre att ha en mer enhetlig design.

Fördelar

 • Snabbt att komma igång med.
 • Bra kvalitet på kamerabilden.
 • Massvis med inställningsmöjligheter.

Nackdelar

 • Mobilapparna är begränsade till sin funktionalitet.
 • Plastigt yttre.

Omdöme

För cirka tre tusenlappar så erbjuder den här kameran och den medföljande programvaran mängder av möjligheter för den som behöver någon form av övervakning. Vad man bör ha i åtanke är dock att man i många fall kan komma ganska långt även med en väldigt billig webbkamera kopplad till datorn och gratis programvara som till exempel Ispy.

Har man behov av att kunna panorera kameran, att kunna placera den någonstans utan att vara beroende av en dator och vill dessutom ha möjlighet att se i mörker så är kameran dock värd pengarna.

Betyg: 8/10

TkJ rekommenderar Advanced SystemCare 4 Pro

Fakta om D-Link DCS-5222L Cloud PTZ Camera

 • Kameraupplösning: 1280×720
 • NightVision: 4 IR LED-lampor som klarar av att ljussätta motiv upp till fem meter från kameran i totalt mörker.
 • Anslutningar: Ethernet, IEEE 802.11n
 • Storlek: 114 x 114 x 125 mm
 • Vikt: 540 gram
 • Pris: 2 995 kronor

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. sid1616 .2014-03-19 at 19:05Reply

  Det finns två svagheter. 1) Schemaläggningen är inte bra. DVS begränsade möjligheter när du vill den ska vara på. 2) Upplösningen håller inte måttet, köp den inte! Värdelös. Jag har tyvärr själv köpt den så jag vet vad jag pratar om.

  Annars ok att installera. Man fick t.o.m en CD men varför man nu vill ha det :). Själva installationsprocesson är lite bökig men väl inne i gränssnittet funkar det bra. Så skapa konto på mylink direkt och sköt det därifrån men som sagt KÖP den INTE!

 2. Niklas2012-08-03 at 12:29Reply

  Tack för recensionen, skulle dock vilja se fler bilder. En fråga, hur monteras den på vägg?

 3. Maxx2012-07-10 at 11:28Reply

  Webbkamera känns lite 2002 :) En billigare och enklare variant av dessa kameror finns på tex på Kjell & Co (1st 799 kr och 2st 1000 kr).

 4. Test: D-Link DCS-5222L Cloud PTZ Camera | reader.santaclaes.com2012-07-10 at 00:10Reply

  […] Läs hela inlägget på TkJ.se – Sveriges ledande IT-blogg. […]

 5. ea2012-07-09 at 19:41Reply

  Skulle inte exempelbilden vara olaglig eftersom kameran filmar trottoaren?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.