TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Test: F-Secure Internet Security 2011

Skribent:
Publicerad: , 12:50
Uppdaterad: 2011-03-25, 20:00
Respons: 3 kommentarer

F-Secure Internet Security 2011 F-Secure Internet Security vann nyligen pris från AV-Comparatives som årets bästa produkt 2010. Det var deras 2011-modell av säkerhetspaketet som plockade hem priset. Programmet har således funnits på marknaden ett tag, men det är först nu jag testat det ordentligt.

Kortfattat är F-Secure Internet Security 2011 en väldigt lättanvänd säkerhetslösning, med ett gränssnitt som de flesta användare säkert inte har några problem att förstå. Programmet finns på svenska och bolaget har svenskt kontor, för dig som uppskattar lokal support.

F-Secure Internet Security 2011 är ett av de heltäckande säkerhetspaketen på marknaden. Sedan tidigare har jag bland annat testat Norton 2011, Panda 2011 och Kaspersky 2010. Du hittar en sammanställning över svenska säkerhetspaket på min sida om antivirus.

När jag testar säkerhetspaket tittar jag på dem ur konsumentperspektiv. Att göra trovärdiga tester av själva skydden kräver väldigt avancerade testmiljöer. Förr i tiden kunde man testa antivirus genom att smitta en dator med ett gäng vanliga virus och se vad som händer, men idag muterar sig farlig kod hela tiden. Nya versioner av trojaner, virus och maskar dyker upp hela tiden på nätet, varför ett sådant gammalt test ger helt oväsentligt resultat.

F-Secure Internet Security 2011 huvudskärm

Därför hänvisar jag till professionella testlabb för antivirus, när det gäller själva skyddet. Ovan nämnda AV-Comparatives har gett F-Secure Internet Security 2011 väldigt bra kritik. Säkerhetspaketet har även fått bra beröm av AV-Test.

Installation av F-Secure 2011

Själva installationen av F-Secure Internet Security 2011 är det inte mycket att orda om. Den gick kvickt och det enda som var annorlunda gentemot tidigare versioner, var att föräldrakontrollen konfigureras direkt vid installationen.

F-Secure Internet Security 2011 installering

Föräldrakontroll är till för att dina barn inte ska kunna stänga av virusskyddet, vilket annars är vanligt speciellt bland ungdomar som spelar onlinespel.

Programmet har även ett skydd mot olämpliga webbsidor som du kan välja att aktivera. Föräldraskyddet innebär att du får ange ett lösenord för att komma åt inställningar och annat.

Lättanvänt gränssnitt

En av trenderna bland säkerhetsprogram de senaste åren, och speciellt när det gäller 2011 års versioner, har varit att man gjort dem enklare att förstå. Framför allt har i stort sett alla programmen lagt in en tydlig symbol som visar om allt är okej. Det ska också vara lätt att fixa eventuella problem.

Huvudfönstret visar tre stora ikoner; Status, Uppgifter och Statistik. Via Status kan du välja vilka av F-Secures funktioner som ska vara aktiverade. Under Uppgifter hittar du olika verktyg, för att exempelvis genomsöka datorn, återställa filer och öppna portar i brandväggen (bra för datorspelare). Slutligen är det Statistik som visar information om hur många säkerhetsproblem som F-Secure tagit hand om.

En fördel som andra tester har lyft fram, är att F-Secure arbetar mycket i det tysta. Det är precis så du som användare vill att ett säkerhetsprogram ska fungera. Du vill inte bli störd av dialogrutor och frågor om det ena eller andra – programmet ska skydda din dator tyst i bakgrunden.

F-Secure Internet Security 2011 brandvägg

De frågor jag fick upp var när brandväggen undrade om jag ville tillåta ett specifikt program att få access till Internet eller nätverket. F-Secure har emellertid en lista över kända program så till skillnad mot en del andra brandväggar får du inte upp en fråga för varje gång du startar ett nytt Internetverktyg.

Chrome, Thunderbird, Skype och Spotify gick till exempel igång utan förfrågan. Windows Live Writer behövde dock ett godkännande.

F-Secure Internet Security 2011 inställningar

Via huvudfönstret kommer du också åt inställningar, där den lite mer avancerade användaren kan göra justeringar i exakt hur programmet fungerar. Mitt e-postprogram Thunderbird ville inte fungera ordentligt förrän jag stängde av viruskontrollen av e-post. Jag använder IMAP för att hantera min e-post och Thunderbird vägrade komma åt servern förrän jag via uteslutningsmetoden fick igång det efter att stängt av virusskydd via e-post.

Snabbhet, tystnad och enkelhet

De stora nyheterna i F-Secure Internet Security 2011 ligger i att F-Secure försökt göra ett lättanvänt säkerhetsprogram som arbetar i det tysta utan att påverka prestandan på datorn. Tanken verkar vara att man velat göra ett säkerhetsprogram som du installerar och sedan kan glömma bort.

I mångt och mycket tycker jag att F-Secure har lyckats. Jag har kört programmet i ett tag nu och det har verkligen varit tyst i bakgrunden. Det har inte stört mig med dryga förfrågningar.

Vad gäller prestandan på datorn har jag inte märkt någon skillnad. Men samtidigt ska nämnas att jag kört det på min stationära arbetsstation som har en Intel Core 2 Quad-processor och 8 GB internminne. Det krävs rätt mycket för att den här PC:n ska börja lagga…

När jag testar säkerhetspaket och antivirus brukar jag ta en titt i Aktivitetshanteraren för att se hur många processer och hur mycket internminne programmen använder sig av. Detta är emellertid inte någon vetenskaplig bevisning, eftersom säkerhetsprogram gömmer sig på flera ställen i systemet – det måste de för att virus inte ska kunna stänga av processerna.

F-Secure Internet Security 2011 - Aktivitetshanteraren

F-Secure 2011 kör som synes en hel del processer som sammanlagt tar en märkbar mängd internminne. Vi kan jämföra med mitt test av Panda Internet Security 2011, där detta säkerhetspaket bara hade två processer och verkade använda 5-6 MB internminne. Men som sagt, att bara titta i Aktivitetshanteraren är inte helt vetenskapligt, även om det ger en fingervisning.

Med det sagt vill jag återknyta till AV-Comparatives test, där organisationen gav F-Secure 2011 väldigt bra betyg på grund av att det inte stör användaren.

Arbetar en del i molnet

En annan punkt som F-Secure lyfter fram i och med 2011 års version, är att programmet arbetar till stor del i molnet. Det innebär att programmet inte bara använder sig av den databas som du har lokalt på datorn, och som uppdateras flera gånger om dagen, utan även kontrollerar filer i realtid mot F-Secures servrar.

De flesta antivirus arbetar idag i molnet och det är ett effektivt sätt att skydda din dator mot nya hot. I och med att ny farlig kod kan spridas väldigt fort via Internet, blir de så kallade virusdefinitionerna (det vill säga databasen programmet har på din dator) snabbt ineffektiva.

Tekniken med att kontrollera filer i molnet, innebär att när du laddar ner filer från Internet, kontrolleras en checksumma mot F-Secures server. Antivirusprogrammet får snabbt svar om huruvida filen är farlig eller legitim. Det här går sekundsnabbt.

En funktion som idag borde innefattas av alla säkerhetspaket är säkerhetskopiering. Det finns backupverktyg i Windows, men det borde vara ett logiskt steg för säkerhetspaketen att erbjuda en automatisk lösning för att skydda användarens digitalfoton och dokument.

F-Secure har en bra tilläggstjänst som heter Online Backup. Det är ett verktyg som säkerhetskopierar dina filer till molnet. Programmet är helt automatiskt och du kan lagra hur mycket data som helst på ditt konto. F-Secure säljer visserligen ett paket med både Internet Security 2011 och Online Backup, men jag kan tycka att denna tjänst borde ingå som standard.

F-Secure 2011 ett bra val

F-Secure Internet Security 2011 ger ett väldigt bra skydd mot farlig kod. Säkerhetspaketet innehåller all form av skydd du behöver. En del av konkurrenterna har en hel del extrafunktioner, men F-Secure 2011 är fritt från sådant som den ordinäre användaren inte behöver.

TkJ RekommenderarUnder min testperiod har F-Secure Internet Security 2011 skött sig väl. Det har hållit sig tyst i bakgrunden och jag har inte märkt av att det påverkat datorns prestanda.

Jag väljer att tilldela F-Secure Internet Security 2011 min Rekommenderas-logga, baserat på att det dels är så pass lättanvänt, dels att det håller tyst, och dels att det enligt professionella labtester uppenbarligen ger ett mycket effektivt skydd mot faror på nätet.

Fördelar F-Secure Internet Security 2011

 • Tyst och resurssnålt
 • Lättanvänt gränssnitt
 • Inga onödiga funktioner
 • Effektivt skydd mot farlig kod, enligt flera tester

Nackdelar F-Secure Internet Security 2011

 • Saknar säkerhetskopiering som standard

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Åke Palm2011-01-24 at 16:41Reply

  F-secure har ett ytterligare program ”på gång”: F-secure Internet Security 2011 Plus, som såvitt jag förstår innehåller bl.a. backup. Kan köpas på t.ex. amazon.co.uk, men frågar man F-secure:s svenska support vet dom ingenting.

 2. Anders2011-01-24 at 15:12Reply

  Att tillåta lokal fildelning i sitt nät är dock ett litet meck att få till, till skillnad från Telia Säker Surf där det är lätt fixat.
  Sen tycker jag personligen att F-Secures svit gör datorn seg.
  Tycker att Norton (numera) IS 2011 är ett bättre val.

 3. Ola2011-01-24 at 14:59Reply

  hmm ingår detta i Telias säkerhetspaket ?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.