TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Test: Liten ZyXEL WiFi-adapter med 802.11n

Skribent:
Publicerad: , 19:24
Uppdaterad: 2011-03-25, 20:01
Respons: 2 kommentarer

zyxel wireless n adapter wifiOm du använder en bärbar dator kopplar du säkert upp dig trådlöst till din router och vidare ut på Internet. Det trådlösa nätverket kan vara en flaskhals vad gäller hastigheten, beroende på vilken WiFi-standard du använder dig av.

ZyXEL har lanserat två små WiFi-adaptrar som fungerar som trådlösa nätverkskort med stöd för 802.11n på upp till 150 Mbps respektive 300 Mbps.

Har din bärbara dator ett segt trådlöst nätverkskort som saknar stöd för aktuell 802.11n-standard, eller om du vill koppla upp en stationär dator trådlöst, kan du få upp farten genom att använda en av ZyXELs adapter.

Jag har haft ZyXELs WiFi-adaptrar för test ett tag nu, och tycker att de har fungerat ypperligt. De ser likadana ut till utseendet, men tekniken inuti skiljer sig.

Modellerna heter ZyXEL Wireless N Adapter NWD2105 respektive NWD2205. Skillnaden är att den förstnämnda bara har stöd för upp till 150 Mbps, medan den mer avancerade modellen klarar den teoretiska maxhastigheten 300 Mbps. Det kan ge dig en rejält sving uppåt om du tycker nätverket går slött på din bärbara dator!

Storebrodern är även märkt med ZyXEL Green, vilket betyder att den använder sig av energisparande lösningar. Det är intressant för dig som kör din bärbara dator på batteri och vill att din WiFi-adapter ska dra så lite ström som möjligt. Trådlösa nätverkskort är kända för att suga ut en hel del batteriprestanda.

Smidig installation med WPS

Att installera adaptern går på ett kick. Du installerar bara drivrutinerna från den medföljande CD-skivan, och pluggar bara in adaptern till en ledig USB-port. På mina Windows 7-datorer var det inga problem att få igång dem. NWD2105 ska fungera också på Mac OS X, medan NWD2205 bara fungerar till Windows (från och med XP).

zyxel nwd2105 nwd2205

Bägge adaptrarna har en WPS-knapp på ovansidan – Wi-Fi Protected Setup. Om din router har stöd för detta kan du göra all konfiguration automatiskt. Tryck på WPS-knappen på din router, följt av ett tryck på samma knapp på WiFi-adaptern. Då ansluts enheterna med varandra och routern skickar över all information (lösenord, inställningar etc) för att du ska komma online.

Fördelen med 802.11n

802.11 är en samling standarder som trådlösa nätverk använder sig av. De allra vanligaste är 802.11b och 802.11g, men de senare åren har 802.11n tagit plats på marknaden. Det är ingen ny teknik, och det fanns n-prylar långt innan standarden blev klar – då lanserades de under namnet N-draft.

Fördelarna med 802.11n jämfört med föregångaren 802.11g är att maxhastigheten är högre och att räckvidden är större. G-standarden har en maxhastighet på 54 Mbps, medan n-standarden toppar på 300 Mbps.

Linksys E1000 routerFör att du ska kunna använda en 802.11n-adapter behöver din router ha stöd för n-standarden. Detta står som regel att läsa på din router. I vissa fall kan du behöva aktivera 802.11n i routerns inställningar, om du exempelvis vid installationen har ställt in att routern bara ska kommunicera över 802.11g. Ett exempel på en bra router är Linksys E1000.

Vem behöver ZyXELs adapter?

ZyXELs bägge WiFi-adaptrar är bra grejor. De fungerar precis som de ska. Adaptrarna är små och rätt plastiga, men de har inte gått sönder trots att jag omedvetet misshandlat dem en del.

Så vem behöver en WiFi-adapter av det här slag? Om du har en dator som antingen saknar WiFi-kort eller har ett gammalt sådant, passar ZyXELs produkter fint.

Jag kan också tänka mig att de kan vara ett alternativ om det WiFi-kortet i din bärbara dator håller dålig kvalitet, kanske är mottagningen mycket dålig. Har du stationära datorer som du vill koppla upp till nätverket, utan att dra en nätverkskabel genom hela huset, är en WiFi-adapter ett bra val.

ZyXEL NWD2105 och NWD2205 har så pass låga prislappar att det går att chansa. Fungerar det trådlösa nätverket kasst i din laptop, prova med en sådan här.

686582

847284

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Kim2014-05-23 at 11:14Reply

    Värt att notera är att jag köpte NWD2105 till mitt Tizzbird mediacenter. Det var bara att sätta i ledig USB-port och så blev man uppkopplad. Denna WiFi-adapter kom bort i en flytt och jag köpte då en TP-Link Nano (TL-WN72N) och den gick inte att koppla upp sig till Internet med via Tizzbird (dock går det bra med min stationära dator ska tilläggas).

    Just Tizzbird mediacenter använder sig utav Android och uppenbart går det inte att köra med vilken WiFi-adapter som helst.

  2. Per-Erik2011-09-13 at 22:47Reply

    Sicket skrot!Har köpt o installerat denna N usb på båda min bärbara gentemot telias nya 789 gateway.När man kollar aktivitetshanteraren o nät så pendlar hastighet mellan ca 45-130 mbit/sek Skickas en jäkla massa skit via nätet från denna produkt(drar ner nät)När man kopplar in gamla orginal nätstandard i båda datorer så sjunker informationsflödet o stannar konstant på 65 mbit/sek!Vad är detta för vits?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.